ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προαναγγέλλει τη διχοτόμηση της Κύπρου ο Σολάνα

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Αλυσσανδράκης στην παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέφερε τα εξής:

«Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, κ. Χαβιέ Σολάνα, σε συνέντευξή του στην ελληνική εφημερίδα "Το Βήμα", δήλωσε ότι αν δε λυθεί το κυπριακό πρόβλημα θα ενταχθεί στην ΕΕ μόνο το ελληνοκυπριακό τμήμα της Κύπρου. Οι διαδοχικές απαντήσεις σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις του δημοσιογράφου της εφημερίδας, ο οποίος υπογράμμισε του κ. Σολάνα ότι αυτό έρχεται σε αντίθεση με ό,τι ήταν γνωστό για την απόφαση του Ελσίνκι, δεν αφήνουν περιθώρια λάθους ή παρερμηνείας.

Η τοποθέτηση αυτή του κ. Σολάνα επιβεβαιώνει την εκτίμηση του ΚΚΕ, ιδιαίτερα μετά τη Σύνοδο του Ελσίνκι, ότι η διαδικασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα οδηγήσει τη χώρα στη διχοτόμηση, θα νομιμοποιήσει την τουρκική κατοχή και θα δικαιώσει την εισβολή του 1974. Επιπλέον, με τη δήλωσή του ο κ. Σολάνα δείχνει πλήρη περιφρόνηση στις σχετικές αποφάσεις των ΗΕ και στο διεθνές δίκαιο γενικότερα.

Θα ήθελα, κ. πρόεδρε, να ζητήσω την παρέμβασή σας προς τον ύπατο εκπρόσωπο, δεδομένου ότι η θέση που εξέφρασε είναι σε πλήρη αντίθεση με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».


ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Προβληματισμοί για το σχέδιο Ντενκτάς

Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ραούφ Ντενκτάς πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι την τελευταία τους συνάντηση πριν από τις διακοπές του Πάσχα στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Η συνάντηση έγινε παρουσία του Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αναχώρησε χτες το απόγευμα για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να ενημερώσει την προσεχή Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας για την πορεία των συνομιλιών. Οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 7 του Μάη.

Στο μεταξύ, η Λευκωσία αναζητεί τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τουρκικό σχέδιο για επίλυση του Κυπριακού, το οποίο σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, υπέβαλε ο Ραούφ Ντενκτάς στον Πρόεδρο Κληρίδη.

Εκτιμάται ότι δυο σκοπιμότητες μπορεί να κρύβονται πίσω από ένα τέτοιο σχέδιο. Είτε να επηρεαστεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, είτε να παραπλανηθεί κατά κάποιο τρόπο το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα ενημερωθεί ξανά την Πέμπτη από τον Αλβαρο ντε Σότο για την πορεία των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ξεκαθάρισε πως για να ανοίξει ο δρόμος για λύση του Κυπριακού, οι τουρκικές προσεγγίσεις στο όποιο σχέδιο, πρέπει να διαφέρουν από τις έως τώρα θέσεις του Ντενκτάς και να συνάδουν με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

Οι αμφιβολίες πάντως του κ. Παπαπέτρου εντοπίζονται στο περιεχόμενο των πιθανών προτάσεων που έχει υποβάλει ο Ραούφ Ντενκτάς και υπ' αυτή την έννοια οι προσδοκίες ως προς την πορεία των συνομιλιών δεν αυξάνονται. Εάν, τόνισε ο κ. Παπαπέτρου, η φιλοσοφία του νέου σχεδίου παραμένει προσκολλημένη στα δυο κράτη, με τις δύο χωριστές κυριαρχίες, δεν μπορεί να υπάρξει οτιδήποτε.

Πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σε ατέρμονες διαδικασίες και δεν πρόκειται να παρασυρθεί από παραπλανητικές προσεγγίσεις του Ραούφ Ντενκτάς.

Δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα

Δεν τίθεται θέμα παραβίασης του χρονοδιαγράμματος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, αν δεν προκύψουν οποιαδήποτε ουσιαστικά αποτελέσματα μέχρι τον Ιούνη, εκτιμούν ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος.

Κάτι τέτοιο, είπε ο κ. Χριστόφιας, μπορεί να συμβεί μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνη, συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση και διαπιστωθεί τελικά αδιέξοδο στις συνομιλίες και παρ' όλα αυτά καταβληθεί προσπάθεια για συνέχιση του διαλόγου, χάριν του διαλόγου. Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν αναμένει οτιδήποτε το ουσιαστικό ως τον Ιούνη και υπέδειξε ότι η όποια κινητικότητα στο Κυπριακό δεν πρέπει να υποκαθιστά τη δράση και άρα εκείνο που πρέπει να ενδιαφέρει την ελληνική κυπριακή πλευρά, είναι τα αποτελέσματα του διαλόγου και όχι η ύπαρξη ή η ανυπαρξία κινητικότητας.


Φωτογραφίστε άφοβα

Στα ...μαλακά οι δεκαέξι αλλοδαποί, που είχαν συλληφθεί να φωτογραφίζουν ελληνικά στρατιωτικά αεροδρόμια

Το δικαστήριο, ίσως και γιατί έλαβε υπόψη του τη «γνωμοδότηση» του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος, πριν καν επιληφθεί η Δικαιοσύνη, είχε αθωώσει τους δεκατέσσερις αλλοδαπούς, οι οποίοι φωτογράφιζαν ελληνικά αεροδρόμια, φέρθηκε με επιείκια στους «χομπίστες» παρατηρητές αεροπλάνων, αποφασίζοντας να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η ποινή που τους επέβαλε.

Οπως είναι γνωστό, οι δώδεκα Βρετανοί και οι τέσσερις Ολλανδοί ...χομπίστες είχαν συλληφθεί να φωτογραφίζουν αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, συνέχιζαν το χόμπι τους, παρά τις επανειλημμένες παρατηρήσεις που τους έγιναν από τις αρχές σε διάφορα αεροδρόμια της χώρας. Οι αλλοδαποί λάτρεις των αεροσκαφών και των στρατιωτικών εγκαταστάσεων είχαν τότε, πριν μερικούς μήνες, οδηγηθεί στις ελληνικές φυλακές, έστω κι αν ο υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, είχε σπεύσει να γνωμοδοτήσει, λέγοντας ότι δεν είναι κατάσκοποι, αλλά απλώς κάνουν ένα χόμπι.

Το δικαστήριο, αν και τους έκρινε ένοχους, εξέδωσε μια απόφαση με ανασταλτική ισχύ. Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «στην Ελλάδα η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Κατόπιν τούτου, ούτε εμείς εκφράσαμε γνώμη για την έκδοση της απόφασης, ούτε και πρέπει να την κρίνουμε. Ομως, εκείνο που μπορούμε να πούμε, είναι ότι η δίκη έγινε με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων. Θα έλεγα ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί από όλους. Θέλω να τονίσω ιδιαίτερα ότι μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου, όπως συμβαίνει και σε όλο τον κόσμο, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα, που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια, υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε θέματα ασφάλειας».


ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ενοχλεί η πολιτική δράση των πανεπιστημιακών;

Ανακοίνωση σχετικά με την καταψήφιση της κας Γ. Λαδογιάννη για τη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή

«Απόφαση με πολλά ερωτηματικά» χαρακτηρίζει η Νομαρχιακή Επιτροπή Ιωαννίνων του ΚΚΕ την καταψήφιση της Γεωργίας Λαδογιάννη, επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και υποψήφιας για τη βαθμίδα του Αναπληρωτή Καθηγητή, από το αρμόδιο εκλογικό σώμα, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ, όπως πάντα, στέκεται «στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν κυνηγηθεί για την αγωνιστική τους δράση». Το γεγονός είχε καταγγείλει αρχικά ο Τομέας Μεσαιωνικής και Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Φιλολογικού Τμήματος, περιγράφοντας ένα γενικότερο κλίμα αναξιοκρατίας στο Τμήμα και σημειώνοντας ότι κατά τη συζήτηση για την κρίση της κας Λαδογιάννη (που πληρούσε τα κριτήρια για την εξέλιξή της) ακούστηκαν επικρίσεις για τα πολιτικά της «πιστεύω», όπως ότι «η αριστερή ιδεολογία δεν επιτρέπεται να περνάει στο συγγραφικό έργο».

Φαίνεται, σημειώνει στην ανακοίνωσή της η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ «πως η γνωστή πολιτική, κοινωνική δράση της κυρίας Λαδογιάννη ως προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης και υποψήφιας σε νομαρχιακές και βουλευτικές εκλογές έχει ενοχλήσει μερικούς "συναδέλφους" της στο Φιλολογικό Τμήμα, ίσως και παραπέρα. Μάλιστα φτάνουν να το παραδέχονται και οι ίδιοι σ' ένα ακαδημαϊκό όργανο, πως αυτή η δράση αποτελεί αρνητικό στοιχείο στη συνολική τους κρίση, θυμίζοντας άλλες εποχές».

Η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ τονίζει ακόμα ότι «κάποιοι προσπαθούν να επιβάλουν ένα καθεστώς ιδεολογικής και πολιτικής τρομοκρατίας, που σκοπό έχει να μετατρέψει τους καθηγητές του Πανεπιστημίου, που αποτελούν κομμάτι της διανόησης, σε άβουλα όντα, ανθρώπους χωρίς πολιτική σκέψη, χωρίς κοινωνική δράση.

Αυτή η πράξη - συνεχίζει - καταδεικνύει το γεγονός ότι για κάποιους ο πανεπιστημιακός καθηγητής πρέπει να είναι ένας άβουλος μεταφορέας άκριτων γνώσεων, ένας άνθρωπος υποταγμένος, είτε στη γενικότερη πολιτική και σε αυτούς που την ασκούν, είτε στις μικροομάδες και τις κλίκες που διαφεντεύουν σε αρκετές σχολές των πανεπιστημίων της χώρας μας. Για κάποιους η επιστήμη μετατρέπεται από μέσο απελευθέρωσης και προκοπής της ανθρωπότητας και του λαού σε μέσο αποσιώπησης, μοιρολατρίας για τους πολλούς και ευημερίας για τους λίγους. Τέτοιοι επιστήμονες έχουν χάσει εδώ και πολύ καιρό την επιστημονική τους ιδιότητα, αφού όλη τους η δράση εξαντλείται στην προσπάθεια ζητιανιάς ορισμένων "προγραμμάτων" για να τη βολέψουν».

Και καταλήγοντας, η ΝΕ Ιωαννίνων δηλώνει ότι «θα σταθούμε, όπως και πάντα στεκόμαστε, στο πλευρό των ανθρώπων που έχουν κυνηγηθεί για την αγωνιστική τους δράση. Το Κόμμα είχε και έχει δεκάδες χιλιάδες τέτοια παραδείγματα. Θεωρούμε πως μόνοι χαμένοι από αυτές τις πρακτικές είναι η Ανώτατη Εκπαίδευση και ο λαός μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ