ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάη 2002
Σελ. /32
Ο «απελευθερωμένος» Παπαδήμος

Οι κεντρικοτραπεζίτες της ΕΚΤ είναι απελευθερωμένοι από τις ανάγκες των λαών, τις περιφρονούν επιδεικτικά και τις χλευάζουν

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Απελευθερωμένος, λέει, από τις «εσωτερικές δεσμεύσεις» και το «πολιτικό κόστος», ο αντιπρόεδρος πλέον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λ. Παπαδήμος, είπε με την ετήσια έκθεση της ΤτΕ «τα σύκα σύκα», άσκησε «αυστηρή κριτική» στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.

Οι κεντρικοτραπεζίτες της ΕΚΤ, ως γνωστόν, δεν υπόκεινται σε κανένα, έστω και τυπικό, έλεγχο από τα «θεσμικά» όργανα της ΕΕ. Ακριβώς για να είναι πλήρως απελευθερωμένοι από τις ανάγκες των λαών, να μπορούν να περιφρονούν και να χλευάζουν επιδεικτικά την αγωνία τους για μια στοιχειωδώς υποφερτή επιβίωση. Αναμφίβολα ο Λ. Παπαδήμος κατάκτησε με την αξία του περίοπτη θέση στο «πάνθεον» των μεγαλοτραπεζιτών της Φραγκφούρτης.

Η τελευταία έκθεσή του, όμως, ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δε διέφερε διόλου από την πρώτη του: Τον ίδιο Θεό, αυτόν την αγοράς, διακονούσε. Τις ίδιες αξίες υμνούσε: ανταγωνιστικότητα, παραγωγικότητα, ανάπτυξη. Τις ίδιες συνταγές αναμασούσε: (νεοφιλελεύθερες) διαρθρωτικές αλλαγές παντού: Στο ασφαλιστικό, στο φορολογικό, στην αγορά εργασίας, στις ιδιωτικοποιήσεις... Δώστε ακόμα περισσότερα στο κεφάλαιο: Μόνο αυτό μπορεί να δώσει «λύσεις». Το αιώνιο παραμύθι.

Η «κριτική» που ασκεί στην κυβέρνηση είναι η κριτική που χρειάζεται και επιζητεί για να δώσει ώθηση στη νεοφιλελεύθερη διαχείρισή της. Την ίδια κριτική ασκούν, εν χορώ, ΔΝΤ, ΟΟΣΑ, ΕΕ, ΙΟΒΕ, ΝΔ... Ολοι μαζί ενώνουν τις δυνάμεις τους να στηρίξουν την «αναγκαιότητα» της αντιλαϊκής επέλασης.

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο. Τι θα γινόταν αν κάποια άλλη χώρα, π.χ. το Ιράκ, δε δεχόταν εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ για να κάνουν έλεγχο στο έδαφός της; Θα βομβαρδιζόταν από αμερικανονατοϊκά αεροπλάνα την επόμενη ώρα. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για το Ισραήλ που εμπαίζει προκλητικά τη «διεθνή κοινότητα» για την αποτρόπαια σφαγή στην Τζενίν.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Η «ΤΕΛΙΚΗ ΛΥΣΗ»

ΑΠΛΟ «ΤΣΙΜΠΗΜΑ» Η ΤΖΕΝΙΝ! «Το σχέδιο είναι έτοιμο. Το αποκαλύπτει ο πιο γνωστός ιστορικός του Ισραήλ. Είτε για να προειδοποιήσει είτε για να προκαλέσει. Η αφορμή αργά ή γρήγορα θα δοθεί. Μπορεί να είναι η αμερικανική επιχείρηση στο Ιράκ. `Η μια τρομοκρατική επίθεση στο Ισραήλ με εκατοντάδες θύματα. Μπορεί να είναι ακόμα μια εξέγερση στην Ιορδανία που θα οδηγήσει στην κατάρρευση του εύθραυστου καθεστώτος του βασιλιά Αμπντάλα. Ο,τι από αυτά και αν συμβεί, ο Αριέλ Σαρόν είναι έτοιμος να προχωρήσει σε εκείνο που πάντα ήθελε: Να διώξει τα δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τα Κατεχόμενα και να τους στείλει στη "φυσική τους πατρίδα", δηλαδή την Ιορδανία. Το σχέδιο αυτό, που ονομάζεται "μεταφορά", υποστηριζόταν πριν από δύο χρόνια από μόλις το 8% των Εβραίων του Ισραήλ. Σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει το 44%. Μόλις δοθεί η κατάλληλη αφορμή, γράφει ο Μάρτιν βαν Κρέβελντ στη "Σάντεϊ Τέλεγκραφ", το Ισραήλ θα κινητοποιηθεί με αστραπιαία ταχύτητα. Πρώτον, τα τρία υπερσύγχρονα υποβρύχιά του θα λάβουν θέσεις πυρός στη θάλασσα. Τα σύνορα θα κλείσουν, θα επιβληθεί λογοκρισία και όλοι οι ξένοι ανταποκριτές θα κλειστούν σε ένα ξενοδοχείο ως "φιλοξενούμενοι" της κυβέρνησης. Θα αναπτυχθούν 12 μεραρχίες, οι 11 από τις οποίες είναι τεθωρακισμένες: 5 εναντίον της Αιγύπτου, 3 εναντίον της Συρίας και 1 εναντίον του Λιβάνου. Θα απομείνουν έτσι άλλες 3 μεραρχίες στραμμένες προς Ανατολάς και αρκετά τανκς για να σταλεί από ένα σε κάθε ισραηλινή πόλη με σημαντικό αραβικό πληθυσμό. Για την εκδίωξη των Παλαιστινίων δε θα χρειαστούν παρά μερικές ταξιαρχίες. Μπροστά σ' αυτά που θα κάνουν, η Τζενίν θα μοιάζει με απλό "τσίμπημα"...» (Μιχ. Μητσός - ΝΕΑ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Για την «ανταγωνιστικότητα»: «Τα γνωστά ήδη από τις κατευθυντήριες όσο και επιτακτικές Βρυξέλλες σκληρά "μηνύματα" προς την κυβέρνηση (και προς τους εργαζόμενους) έστειλε ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Λ. Παπαδήμος: Για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας απαιτούνται "ευελιξία" στην απασχόληση, μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, μείωση των εργοδοτικών εισφορών στην Κοινωνική Ασφάλιση, μείωση των συντάξεων, αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση. Στα δημοσιονομικά χρειάζεται συγκράτηση δαπανών και ο πληθωρισμός πρέπει να τιθασευτεί» (Από την πρώτη σελίδα του ΒΗΜΑΤΟΣ).

«Ουδέτερος» τραπεζίτης! «Στην τελευταία έκθεσή του για την ελληνική οικονομία, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος κατέθεσε τις εκτιμήσεις του χωρίς διπλωματικές διατυπώσεις και τις εσωτερικές "δεσμεύσεις" που είχε τα προηγούμενα χρόνια. Με την ιδιότητα πλέον του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οι απόψεις του κ. Παπαδήμου έχουν διατυπωθεί από μια πιο ουδέτερη σκοπιά, τη σκοπιά του Ευρωπαίου τραπεζίτη, και για το λόγο αυτό έχουν ιδιαίτερη σημασία» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

Η «συμβολή»: «Πράγματι, η μεγάλη συμβολή της εφετινής έκθεσης είναι ότι πηγαίνει την οικονομική ανάλυση στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, αποδεικνύοντας ότι επίδοση ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 4% που γνωρίσαμε την τελευταία τριετία δεν εγγυάται τη συνέχιση της οικονομικής ανάπτυξης μετά το τέλος των κοινοτικών εισροών, ούτε τη μείωση της ανεργίας» (Ν. Νικολάου - ΒΗΜΑ).

Το «δίλημμα»: «Εν πάση περιπτώσει, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα ολοκληρώσει τη θητεία του με οδηγό δράσης την παροχή υπηρεσιών στα άμεσα και μακροπρόθεσμα συμφέροντα της χώρας -- και στη βάση αυτού του έργου να επιδιώξει την επανεκλογή του -- ή αν θα προτάξει το καιροσκοπικό κομματικό συμφέρον, εν γνώσει του ότι αυτό σηματοδοτεί δραματική οπισθοδρόμηση υπό τις παρούσες συνθήκες» (Από το άρθρο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΠΑΔΗΜΟ - Προειδοποιεί για επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, αν δε γίνουν τομές σε ασφαλιστικό, φορολογικό, αγορές.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΦΟΥΣΚΑΣ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ - Λ. Παπαδήμος: Αυστηρές προειδοποιήσεις στην τελευταία ετήσια έκθεσή του.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 1 ΜΑΗ 2002: ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ.

ΑΥΓΗ: ΤΡΥΚ Η ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΝΑΡΚΗ Ο ΓΙΓΑΣ ΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΩΝ - Απαιτεί δισ. από τους υποψηφίους.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΕ 13 ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ - Εκλογές: Χαμένοι και κερδισμένοι σε έδρες.

ΕΘΝΟΣ: ΚΡΥΒΟΥΝ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ.

ΒΗΜΑ: ΑΛΛΑΖΕΙ Ο ΕΚΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ - ΠΟΙΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟ ΧΑΡΤΗ ΤΩΝ ΕΔΡΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΧΑΡΤΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΚΟΒΟΥΝ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ Β' ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΜΕ ΠΡΟΣΧΩΣΕΙΣ... ΕΔΡΩΝ ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΟΙ 239 ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΙ Ο ΜΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ.

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΟΛΟΚΛΗΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ