ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Απλήρωτοι έξι μήνες οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ προς τον υπουργό Παιδείας

Απαντήσεις για τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι εργάζονται στα ολοήμερα σχολεία, ζητούν με Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος, Λ. Κανέλλη και Γ. Χουρμουζιάδης.

Η Ερώτηση αναφέρεται στη χρήση διδακτικού προσωπικού με πολλαπλή σχέση εργασίας (διδακτική, γραμματειακή, φύλαξη, σίτιση κλπ.) στα 29 πολυδιαφημισμένα «ολοήμερα» σχολεία. «Ο συγκεκριμένος τρόπος πρόσληψης και εργασίας του διδακτικού προσωπικού αποτελεί προπομπό γενικευμένης ανατροπής των εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών, στα πλαίσια μιας εκπαίδευσης που θ' αποτελεί ανταποδοτική παροχή υπηρεσιών. Αντί, λοιπόν, το ΥΠΕΠΘ, να προσλάβει μόνιμο διδακτικό και βοηθητικό προσωπικό, χρησιμοποιεί ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς, ως ευέλικτο φτηνό δυναμικό, που εργάζεται κάτω από συνθήκες έντονης εργασιακής ανασφάλειας και πολιτικής ομηρίας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Επισημαίνουν επίσης ότι η τραγική κατάσταση (αδιοριστία, ανασφάλεια, αδυναμία επαγγελματικού και οικογενειακού προγραμματισμού) επιτείνεται από το γεγονός ότι παραμένουν ακόμα απλήρωτοι. Συγκεκριμένα, «ενώ έχουν προσληφθεί από τον Οκτώβρη του 2001 και το διδακτικό έτος πλησιάζει στη λήξη του, το ΥΠΕΠΘ "κρίνει" ότι οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί πρέπει να "προσφέρουν" εργασία χωρίς αμοιβή. Η πολιτική του ΥΠΕΠΘ, με τον πιο κυνικό και ανάλγητο τρόπο, κάνει σαφές τι σημαίνει μερική εργασία, μερική αμοιβή, μερικά δικαιώματα». Τα παραπάνω τονίζουν οι βουλευτές και υπενθυμίζουν ότι το σκηνικό της μη έγκαιρης πληρωμής είναι επαναλαμβανόμενο όμως η φετινή του εκδοχή, με έξι μήνες καθυστέρηση, έχει τραγικές συνέπειες για τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους. «Μάλιστα δε, χειροτερεύει την κατάσταση ακόμη και σε σχέση με την περσινή χρονιά, όπου η έναρξη καταβολής των δεδουλευμένων άρχισε το Φλεβάρη», σημειώνουν οι βουλευτές και ρωτούν τον υπουργό Παιδείας σε ποιες ενέργειες θα προβεί για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων και τι μέτρα θα λάβει για την έγκαιρη και τακτική καταβολή τους.

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Περιορισμοί στην ανέγερση και επέκταση βιομηχανιών

Κατώτερο όριο αρτιότητας τα οκτώ στρέμματα

Περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη δόμηση και στην ίδρυση βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε γεωργική γη θέτει το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με μια σημαντική απόφασή του.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καθορίζει το όριο αρτιότητας τα τέσσερα στρέμματα για τα υπάρχοντα «γήπεδα» σχετικά με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κατοικίες, ενώ για τα νεότερα «γήπεδα» στα οποία πρόκειται να δημιουργηθούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή να κτιστούν κατοικίες, ως όριο αρτιότητας καθορίζονται τα οκτώ στρέμματα.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, επεξεργαζόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των συναρμόδιων υπουργείων για τον καθορισμό Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου κατώτατου ορίου κατάτμησης και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή των Δήμων Οινοφύτων και Σχηματαρίου (Νομού Βοιωτίας), καθώς και του Δήμου Αυλίδας (Νομού Ευβοίας) κάνει «φύλλο και φτερό» το Προεδρικό Διάταγμα και βάζει μια σειρά από περιοριστικούς όρους.

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, εκτός από την παραμονή των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν εντός της γεωργικής γης, προβλεπόταν η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης μονάδων που είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους, καθώς και η δυνατότητα εκσυγχρονισμού και επέκτασης αυτών των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, προβλεπόταν ακόμη και η κατ' εξαίρεση αύξηση της έκτασης του γηπέδου τους, εφόσον το επιβάλλει η παραγωγική διαδικασία.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κρίνει όλες τις παραπάνω διατάξεις μη νόμιμες. Επίσης, το δικαστήριο στην απόφασή του επισημαίνει ότι επιχειρείται παρέκκλιση χρήσεων για μια ευρεία κατηγορία περιπτώσεων που είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα των περιοχών γεωργικής γης, όπως αυτές έχουν προβλεφτεί από την ειδική χωροταξική μελέτη.

Στην απόφασή του το ΣτΕ, αντίθετα με ό,τι προέβλεπε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αναφέρει πως οι μονάδες που δε λειτουργούν πλέον επιβάλλεται να μετεγκατασταθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα σε βιομηχανικές ζώνες που συνιστώνται. Παράλληλα, το Ε΄ Τμήμα αναφέρει ότι πρέπει να διαγραφεί η δυνατότητα που παρέχεται στις υφιστάμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις προς επέκταση και εκσυγχρονισμό, χωρίς να τίθενται όρια.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι οι υφιστάμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να επεκταθούν σε μη επιτρεπόμενες χρήσεις, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με το χαρακτήρα των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και θα πρέπει να θεσπιστεί εύλογο χρονικό διάστημα όχι πάνω από τα πέντε χρόνια για τη μετεγκατάστασή τους.

Αλλοι 34 πρόσφυγες στην Εύβοια

Τριάντα τέσσερις Κούρδους, ιρακινής καταγωγής, εκ των οποίων πολλοί είναι νέοι κάτω των 18 ετών, αποβίβασε την προηγούμενη Δευτέρα το πρωί, στην παραλία της κοινότητας Γλυφάδας, στη Νοτιοκεντρική Εύβοια, το δουλεμπορικό ιστιοφόρο σκάφος «Βικτώρια», με σημαία Ουκρανίας και τριμελές πλήρωμα Ουκρανών, το οποίο είχε αποπλεύσει από την Κωνσταντινούπολη.

Οι τρεις Ουκρανοί, πλήρωμα του δουλεμπορικού σκάφους, συνελήφθησαν από άνδρες του Λιμενικού Σώματος και κρατήθηκαν μέχρι την Τρίτη στο Λιμεναρχείο Κύμης, οπότε παραπέμφθηκαν στην Εισαγγελία Χαλκίδας.

Επίσης, στον τόπο της αποβίβασης, οι λιμενικοί συνέλαβαν άλλα τρία άτομα (Κούρδους ιρακινής καταγωγής) που, σύμφωνα με τον Λιμενάρχη Κύμης, περίμεναν ως «υποδοχείς». Το πρόβλημα, όμως, το έχουν οι 34 μετανάστες που ως χώρος προσωρινής διαμονής τους επιλέχτηκε το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο «Κούλης» στην κοινότητα Πάλιουρας. Χώρος που δεν πληροί καμία προϋπόθεση, έστω και στοιχειώδους διαμονής τους, πόσο μάλλον υγιεινής, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο νομάρχης Εύβοιας αρνείται να τους παρέχει την απαιτούμενη βοήθεια και η Αστυνομική Διεύθυνση Εύβοιας καθυστερεί την παραλαβή τους από το Λιμεναρχείο Κύμης.

Εν τω μεταξύ, στον ίδιο χώρο, στις εγκαταλειμμένες αποθήκες της Αγροτικής Τράπεζας στην Κάρυστο, παραμένουν από τις 26 Φλεβάρη οι 131 μετανάστες που είχαν μεταφερθεί από το δουλεμπορικό σκάφος «Ελευθερία». Ενώ έχουν ολοκληρωθεί εδώ και πολύ καιρό οι διαδικασίες και έχουν υποβληθεί αιτήσεις πολιτικού ασύλου, δεν έχει υπάρξει εξέλιξη. Τόσο η κυβέρνηση με το αρμόδιο υπουργείο όσο και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Εύβοιας αδιαφορούν για τη μεταφορά τους σε οργανωμένα κέντρα διαμονής και την παραχώρηση πολιτικού ασύλου.

«ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ»
«Μικρότερα» αύριο τα δρομολόγια

Πιο νωρίς θα αποσυρθούν αύριο Μ. Σάββατο από την κυκλοφορία οι συρμοί του «Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου».

Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση των ΗΣΑΠ, το τελευταίο δρομολόγιο από Πειραιά προς Κηφισιά θα εκτελεστεί στις 11 μ.μ. και από Κηφισιά προς Πειραιά στις 10.30 μ.μ. Ο τελευταίος συρμός του «Ηλεκτρικού» θα αποσυρθεί αύριο από την κυκλοφορία λίγο μετά τις 11.15 μ.μ., εκτελώντας το δρομολόγιο Αττική - Ομόνοια.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Δεν πάει άλλο με το κυκλοφοριακό!

Με αφορμή ένα νέο τροχαίο που συνέβη προχτές, την Πρωτομαγιά, στο γνωστό σημείο της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Πέραμα, όπου συνεχίζεται η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιοχής, ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Πατσιλινάκος, εκφράζει ακόμα μια φορά τη διαμαρτυρία του δήμου προς τους αρμόδιους για την αδιαφορία τους.

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου, αναφέρεται ότι η πόλη του Περάματος παραμένει αποκλεισμένη κάθε φορά που ένα ατύχημα σαν το προχτεσινό λαμβάνει χώρα. Επίσης, ότι και φέτος το Πάσχα καμιά κυκλοφοριακή ρύθμιση δεν έχει πραγματοποιηθεί ώστε να υπάρξει διέξοδος προς τη Σαλαμίνα και η ταλαιπωρία των κατοίκων θα είναι μεγάλη.

Παρά τις αλλεπάλληλες διαμαρτυρίες της δημοτικής αρχής, ο δρόμος του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς δεν παραχωρείται για διακίνηση των βυτιοφόρων των εταιριών πετρελαιοειδών, ενώ η λεωφόρος Σχιστού, στο σημείο σύνδεσής της με την πόλη, εμποδίζεται από τις παρατημένες νταλίκες και τα συρόμενα. Η παραλιακή λεωφόρος έχει σταματήσει και το Πέραμα, όσο καθυστερεί ο δεύτερος δρόμος, παραμένει στο έλεος του κυκλοφοριακού χάους. Δεν πάει άλλο! καταλήγει η ανακοίνωση και τονίζει: Απαιτούμε λύσεις άμεσα...

Η απασχολησιμότητα στο επίκεντρο

Συνάντηση του υπουργού Παιδείας με τον πρωθυπουργό

Το σκέλος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση που αφορά το υπουργείο Παιδείας και γενικότερα ζητήματα της Παιδείας, συζήτησαν χτες κατά τη συνάντησή τους ο υπουργός Παιδείας και ο πρωθυπουργός, για πάνω από 2 ώρες. Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Π. Ευθυμίου, το θέμα της ήταν ο συνολικός προγραμματισμός στον εκπαιδευτικό χώρο για όλες τις βαθμίδες. Δήλωσε επίσης ότι συζητήθηκε «ο εναρμονισμός των πολιτικών του υπουργείου Παιδείας με το Εθνικό Σχέδιο για την απασχόληση, καθώς το υπουργείο έχει την ευθύνη ενός τμήματος αυτής της πολιτικής. Ηταν μια συζήτηση απολογισμού και προγραμματισμού, γόνιμη και θετική», δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει θέσει τη σύνδεση της εκπαίδευσης με την απασχόληση (σ.σ. δηλαδή την απασχολησιμότητα και όχι βέβαια την εργασία) ως έναν από τους κύριους στόχους στην κατεύθυνση της λειτουργίας Εθνικού Συστήματος Σύνδεσης Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο πλαίσιο πάντα της «διά βίου εκπαίδευσης», της παιδείας δηλαδή των πρόσκαιρων αναγκών της αγοράς και του κεφαλαίου.

Υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ

Από το ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκαν οι ακόλουθες υποψηφιότητες για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές:

Υποψήφιοι νομάρχες: Δυτ. Αττικής Αρκουδάρης Αρ., Θεσσαλονίκης Χατζησάββας Γρ., Ηρακλείου Σαρρής Δ., Αχαΐας Κατσικόπουλος Δ.

Υποψήφιοι δήμαρχοι: Θεσσαλονίκης Βούγιας Σ. (υφυπουργός Μεταφορών), Ηρακλείου Κουράκης Γ. (υφυπουργός Αθλητισμού), Πάτρας Καράβολας Α., Ελευσίνας Κρίκας Γ., Μάνδρας Ηλίας Μελ., Ερυθρών Λιώρης Αθ., Πετρούπολης Βλάχος Στ., Μεταμόρφωσης Χριστονάκης Γ.

Νέα ηγεσία στην «Αεροπλοΐα»

Σε αλλαγές στη διοίκηση της «Ολυμπιακής Αεροπλοΐας» προχώρησε η κυβέρνηση, θεωρώντας προφανώς ότι με αυτό τον τρόπο διευκολύνει το επικείμενο ξεπούλημα του ομίλου εταιριών της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ). Ετσι, απομάκρυνε τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Αεροπλοΐας» Π. Στεφάνου και στη θέση του διόρισε τον άλλοτε γενικό διευθυντή της ΟΑ Λάμπρο Κανελλόπουλο. Αντιπρόεδρο διόρισε τον Χρ. Μαρούσο, απομακρύνοντας τον Γ. Γούπιο, ενώ το ΔΣ της εταιρίας συμπληρώθηκε με τον Κ. Αγγέλου (μέλος).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ