Παρασκευή 3 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Περιορισμοί στην ανέγερση και επέκταση βιομηχανιών

Κατώτερο όριο αρτιότητας τα οκτώ στρέμματα

Περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη δόμηση και στην ίδρυση βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε γεωργική γη θέτει το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με μια σημαντική απόφασή του.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καθορίζει το όριο αρτιότητας τα τέσσερα στρέμματα για τα υπάρχοντα «γήπεδα» σχετικά με βιομηχανικές εγκαταστάσεις και κατοικίες, ενώ για τα νεότερα «γήπεδα» στα οποία πρόκειται να δημιουργηθούν βιομηχανικές εγκαταστάσεις ή να κτιστούν κατοικίες, ως όριο αρτιότητας καθορίζονται τα οκτώ στρέμματα.

Ειδικότερα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, επεξεργαζόμενο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος των συναρμόδιων υπουργείων για τον καθορισμό Ζώνης Οικιστικού Ελέγχου κατώτατου ορίου κατάτμησης και περιορισμών δόμησης στην εκτός εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου και εκτός ορίων οικισμών περιοχή των Δήμων Οινοφύτων και Σχηματαρίου (Νομού Βοιωτίας), καθώς και του Δήμου Αυλίδας (Νομού Ευβοίας) κάνει «φύλλο και φτερό» το Προεδρικό Διάταγμα και βάζει μια σειρά από περιοριστικούς όρους.

Με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, εκτός από την παραμονή των βιομηχανικών εγκαταστάσεων που ήδη λειτουργούν εντός της γεωργικής γης, προβλεπόταν η δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης μονάδων που είχαν σταματήσει τη λειτουργία τους, καθώς και η δυνατότητα εκσυγχρονισμού και επέκτασης αυτών των εγκαταστάσεων. Μάλιστα, προβλεπόταν ακόμη και η κατ' εξαίρεση αύξηση της έκτασης του γηπέδου τους, εφόσον το επιβάλλει η παραγωγική διαδικασία.

Το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο κρίνει όλες τις παραπάνω διατάξεις μη νόμιμες. Επίσης, το δικαστήριο στην απόφασή του επισημαίνει ότι επιχειρείται παρέκκλιση χρήσεων για μια ευρεία κατηγορία περιπτώσεων που είναι ασύμβατες με τον χαρακτήρα των περιοχών γεωργικής γης, όπως αυτές έχουν προβλεφτεί από την ειδική χωροταξική μελέτη.

Στην απόφασή του το ΣτΕ, αντίθετα με ό,τι προέβλεπε το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, αναφέρει πως οι μονάδες που δε λειτουργούν πλέον επιβάλλεται να μετεγκατασταθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα σε βιομηχανικές ζώνες που συνιστώνται. Παράλληλα, το Ε΄ Τμήμα αναφέρει ότι πρέπει να διαγραφεί η δυνατότητα που παρέχεται στις υφιστάμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις προς επέκταση και εκσυγχρονισμό, χωρίς να τίθενται όρια.

Τέλος, το δικαστήριο έκρινε ότι οι υφιστάμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις δεν μπορούν να εκσυγχρονιστούν και να επεκταθούν σε μη επιτρεπόμενες χρήσεις, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με το χαρακτήρα των Ζωνών Οικιστικού Ελέγχου και θα πρέπει να θεσπιστεί εύλογο χρονικό διάστημα όχι πάνω από τα πέντε χρόνια για τη μετεγκατάστασή τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ