ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Μάη 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Θέλει κοινωνική συναίνεση στην πολιτική του!

Η εξασφάλιση της συναίνεσης των αριστερών ψηφοφόρων και των λαϊκών μαζών στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών από την κυβέρνησή του αποτελεί στρατηγικό στόχο του Κ. Καραμανλή, για τον οποίο εργάζεται συστηματικά από τώρα επιχειρώντας, εκτός των άλλων, και την υφαρπαγή της ψήφου τους.

Η εκτίμηση αυτή προκύπτει αβίαστα από τα όσα είπε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στο «Αντί»: «Για να γίνουν πράξη αυτά -(σ.σ. «τα τρία - τέσσερα σημαντικά πράγματα» που θέλει να κάνει ως κυβέρνηση) - χρειάζομαι μια ευρύτερη κοινωνική συμμαχία που να ξεπερνά τα όρια της ΝΔ. Χρειάζομαι ψηφοφόρους της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ που μπορεί να μη με ψηφίσουν, αλλά μπορούν να δουν ότι εδώ κάτι πάει να γίνει. Αν δεν το πετύχω αυτό δε θα πετύχει η μεταρρύθμιση», τόνισε. Ως πρώτη, νεοφιλελεύθερη εννοείται, μεταρρύθμιση αναδεικνύει την επανίδρυση του κράτους, για την οποία επαναλαμβάνει τις γνωστές θέσεις του κόμματός του. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να πείσει ότι τα ανοίγματά του στην Αριστερά είναι ανιδιοτελή και ειλικρινή. «Κάνει λάθος όποιος λέει ότι κάνω ανοίγματα στην Αριστερά ενόψει των δημοτικών εκλογών», αναφέρει και δηλώνει ότι εξοργίζεται όταν ακούει πως «επιχειρεί πολιτική εκμετάλλευση της Αριστεράς». «Εγώ - προσθέτει - δεν πουλάω φιλία και προστασία σε κανέναν... Ζητώ μίνιμουμ εμπιστοσύνης, για να δουλέψουμε μαζί αύριο». Την ίδια στιγμή, όμως, ο Κ. Καραμανλής «αυτοαναιρείται» δηλώνοντας ότι «είναι ο νικητής που γράφει την ιστορία, τουλάχιστον προσωρινά. Αυτό είναι δεδομένο»! Αναφερόμενος στο «φαινόμενο Λεπέν» δηλώνει ότι δεν του δίνει ιδεολογική ερμηνεία και εκφράζει την πεποίθηση ότι πρόκειται για ένα μήνυμα διαμαρτυρίας. Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν ένα ποσοστό ψηφοφόρων της ΝΔ να νοσταλγούν τη χούντα, ο Κ. Καραμανλής απαντά πως «δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι υπάρχουν πολίτες στην Ελλάδα που αναπολούν την επταετία»(!), αλλά την ίδια στιγμή σπεύδει να τους ενσωματώσει στην παράταξη, λέγοντας ότι «είναι ανθυγιεινό να εξοστρακίσουμε πολίτες με συντηρητικές αντιλήψεις». Αναφορικά με τη διαπλοκή και ειδικότερα τις σχέσεις του με τον Σωκρ. Κόκκαλη δηλώνει ότι «εσκεμμένα αποφεύγει τις προσωπικές αναφορές», γιατί «ελλοχεύει ο κίνδυνος να ερμηνευτεί αυτό ως μια προσωπική αντιδικία Καραμανλή και του συγκεκριμένου προσώπου». «Εγώ -τονίζει- δεν έχω τέτοιες αντιδικίες, κανόνες θέλω».

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Μεγάλη Παρασκευή

Σύντροφε, τώρα μόνο εσύ μπορείς να πάρεις στα χέρια σου το σώμα του Εσταυρωμένου Αραβα, που πέφτει δίχως τέλος μέσα στα χαλάσματα της Τζενίν. Πάρτον στα χέρια σου όπως μόνο εσύ ξέρεις, όπως το έκανες πολλές φορές στο παρελθόν. Εμπρός, γιατί είναι πολλοί οι Εσταυρωμένοι και το σκάνδαλο γίνεται απόλυτο.

Κατέβασε το πρεζόνι με προσοχή από το σταυρό του: δε βρήκε τίποτα στη ζωή παρά μόνο το θάνατό του.

Κράτησε το κεφάλι αυτού που έσβησε μόνος του σ' ένα νοσοκομείο, άγνωστος μέσα σε αγνώστους, και βιάζονται τώρα όλοι να τον σπρώξουν στη γη, γιατί δεν κηδεύουν πια, αλλά σπρώχνουν τους ανθρώπους στο χώμα.

Την ώρα της Αποκαθήλωσης μην επιτρέψεις σε παπά να πλησιάσει, γιατί αυτός δεν είναι παρά ένα ακόμα κοράκι που μυρίζεται την αιωνιότητα σαν ψοφίμι. Του ανοίγει η όρεξη, αν με καταλαβαίνεις.

Κατέβασε κι αυτή τη γυναίκα από το σταυρό, είναι γερόντισσα δίχως κανένα δίπλα της. Εχει τα μάτια ανοιχτά λίγο πριν από το τέλος και περιμένει να δει ακόμα αν ένα θαύμα θα κάνει την εμφάνισή του, για να καταλάβει τι ήταν όλο αυτό το κάτεργο στο οποίο έζησε.

Κατέβασε από το σταυρό του τον επαίτη, που μεγάλωσε μαζί μας αλλά κουράστηκε να δίνει κι όχι να ζητά, όπως όλοι νομίζουν. Ψιθύρισέ του ένα όνομα που ποτέ δεν είχε. Δεν πρέπει να φύγει χωρίς όνομα, έστω για να το θυμάσαι μόνο εσύ.

Οπως μόνο εσύ, σύντροφέ μου, όπου κι αν βρίσκεσαι, δικαιούσαι τη Μεγάλη Παρασκευή να διαβάσεις από τον Ματθαίο 10:34-36: «Μη νομίσετε ότι ήλθον βαλείν ειρήνην επί τη γην. Ουκ ήλθον βαλείν ειρήνην, αλλά μάχαιραν. Ηλθον γαρ διχάσαι άνθρωπον κατά του πατρός αυτού και θυγατέρα κατά της μητρός αυτής και νύμφην κατά της πενθεράς αυτής. Και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού». Μόνο έτσι θα προχωρήσουμε στην Ανάσταση, σύντροφε, και το ξέρεις.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΝΑΣ - ΔΗΚΚΙ
Παρουσιάζονται οι υποψήφιοι για Αθήνα - Πειραιά

Ο Θανάσης Παφίλης
Ο Θανάσης Παφίλης
Οι νομαρχιακές κινήσεις «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ) και η «Δημοκρατική Κοινωνική Κίνηση» (ΔΗΚΚΙ) συμπαρατάσσονται για μια ευρύτερη συσπείρωση στις Νομαρχιακές Εκλογές του 2002 και την Πέμπτη 9.5.2002, στην αίθουσα «Απόλλων», του ξενοδοχείου «ΤΙΤΑΝΙΑ» (Πανεπιστημίου 52) θα παρουσιάσουν τις υποψηφιότητες: για τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση τον Θανάση Παφίλη, για τη Νομαρχία Αθήνας τον Ηλία Νικολόπουλο και για τη Νομαρχία Πειραιά την Ελπίδα Παντελάκη.

Η παρουσίαση θα γίνει απ' τους εκπροσώπους των κινήσεων ΝΑΣ και ΔΗΚΚΙ, Θεοχάρη Παπαμάργαρη και Ηλία Νικολόπουλο, αντίστοιχα.

Ο Ηλίας Νικολόπουλος
Ο Ηλίας Νικολόπουλος
Η Ελπίδα Παντελάκη
Η Ελπίδα Παντελάκη
«Οι συνέπειες των σύγχρονων πολέμων στους πληθυσμούς»

Εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας

Εκδηλώσεις με θέμα «Οι συνέπειες των σύγχρονων πολέμων στους πληθυσμούς» έχει προγραμματίσει και διοργανώνει η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας, στην προσπάθειά της ν' αναδείξει τις οδυνηρές συνέπειες αυτών των πολέμων στους πληθυσμούς της ανθρωπότητας, οι οποίες αποκρύπτονται επιμελώς για να μην προκληθούν κοινωνικές εκρήξεις, και να βοηθήσει στην αγωνιστική αφύπνιση του λαού της περιοχής, ώστε να εντείνει την πάλη του κατά του πολέμου και υπέρ της ειρήνης.

Ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων γίνεται με τη συνεργασία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» κι αφορά στις επιπτώσεις του πολέμου στους πληθυσμούς της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν και της Γιουγκοσλαβίας.

Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο, τη Δευτέρα 13 του Μάη, στις 8.30 μ.μ., με εισηγήτρια την Μαριάννα Θεοδωρά, γιατρό, υπεύθυνη του Ιατρικού Τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» και με παρουσίαση συγκλονιστικών φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων.

Στόχος των εκδηλώσεων, η ενημέρωση του λαού της Λάρισας για:

-- Τις συνθήκες ζωής, υγιεινής κι ασφάλειας των κατοίκων των περιοχών που έχουν πληγεί.

-- Τα κοινωνικά, οικονομικά και ψυχικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ο πληθυσμοί αυτών των χωρών.

-- Τους τρόπους με τους οποίους θα είναι πιο αποτελεσματική η βοήθεια, η υλική και ηθική υποστήριξη προς τους λαούς αυτών των χωρών.

-- Τα προβλήματα που προκύπτουν από την ανακατανομή των πληθυσμών και πώς επηρεάζονται οι γειτονικές χώρες.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΟΛΙΑΣΤΟΣ
Ενας αγωνιστής έφυγε νέος

Οταν συναντάς απροσδόκητα ένα ατελιέ κλειδωμένο, όταν δίπλα στην κλειδαριά δυο κόκκινα τριαντάφυλλα έχουν πάνω τους τα δάκρυα της φεγγαροδροσιάς και ένα πένθιμο χαρτί γράφει ότι πέθανε ο Παναγιώτης Χολιαστός και θρηνούν τα αδέρφια του και η συντρόφισσά του, τότε ένας άγγελος έχει φύγει από τη γη, ένας αγωνιστής του ΚΚΕ.

Ο θάνατος κάθε ανθρώπου με μειώνει γιατί ανήκω στην ανθρωπότητα.

Ετσι στη γειτονιά μας την τιμημένη, χωρίσανε οι δυο αντρειωμένοι, ο Νικηφόρος και ο Διγενής και κάθε διαβάτης προσκυνητής.

Αιώνια η μνήμη σου

Τάκης Σταθάτος

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δόθηκε η απάντηση στο έγγραφο Ντενκτάς

Τεκμηριωμένη απάντηση στην τουρκική πλευρά στηριζόμενη στο διεθνές δίκαιο, δίνει ο πρόεδρος Κληρίδης με πολυσέλιδο έγγραφο, το οποίο αποτελεί απάντηση στο έγγραφο που κατέθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς στην τελευταία συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το έγγραφο του προέδρου Κληρίδη, που αποτελείται από 28 σελίδες, στάλθηκε στον κατοχικό ηγέτη, καθώς και στον Αλβαρο ντε Σότο. Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος, το έγγραφο του Ραούφ Ντενκτάς θα συζητηθεί στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα συγκαλέσει ο πρόεδρος Κληρίδης αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε ότι το έγγραφο Ντενκτάς δεν ανοίγει κανένα δρόμο για λύση του Κυπριακού, αλλά αποτελεί επανάληψη όλων των γνωστών θέσεών του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ