ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προωθείται η λειτουργία του Πολυεθνικού ΝΑΤΟικού Επιτελικού Κέντρου

Το Σεπτέμβρη του 2002 θα μπει σε λειτουργία το Πολυεθνικό ΝΑΤΟικό Επιτελικό Κέντρο στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το στρατηγείο του Γ' Σώματος Στρατού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Επιτελικό Κέντρο θα στελεχωθεί με 250 αξιωματικούς από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων το 55% θα είναι Ελληνες. Αυτό ανακοίνωσε χτες το πρωί ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Ενώ διατήρησε τη γνωστή υποκριτική τακτική μιλώντας για το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό. Δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το αποδεχτεί και καταλόγισε στους ηγέτες της ΕΕ πως ακολουθούν λάθος διαδικασία...

Παρουσιάζοντας το ρόλο του Πολυεθνικού ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, είπε πως πρόκειται για ένα Επιτελικό Οργανο που αφορά σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και η λειτουργία του στην πόλη, αναδείχνει το στρατηγικό ρόλο της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνδέοντας τη λειτουργία του Στρατηγείου με το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ειρηνευτικών Αποστολών στο Κιλκίς, τη δύναμη δηλαδή ταχείας αντίδρασης, προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να έρθουν και να αναλάβουν δράση εκπαιδευτές από ΗΠΑ και Ολλανδία, (χώρες που έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον). Σ' αυτό, μέχρι τώρα έχουν εκπαιδευτεί 4.000 αξιωματικοί, κυρίως Ελληνες, αλλά και στελέχη Ενόπλων δυνάμεων από χώρες της Βαλκανικής και της Ευρώπης.

Με αυτά βεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ως σταθερό, μόνιμο στρατιωτικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Ο Λ. Αποστολίδης, ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του αριθμού των 2.000 Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρετούν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Αφγανιστάν και σε άλλες Βαλκανικές χώρες.

Επίσης μίλησε για την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της οποίας προχωρά η προσπάθεια ημιεπαγγελματοποίησης του στρατού, με στόχο μέχρι το 2005 να έχουν προσληφθεί 25.000 οπλίτες. Και επανέλαβε πως έτσι θα γίνει δυνατή η μείωση της στρατιωτικής θητείας. Το 2003 η θητεία στο Στρατό Ξηράς θα είναι 12 μήνες, στην Αεροπορία 14 μήνες και στο Ναυτικό 15 μήνες. Τέλος, έκανε λόγο για αναβάθμιση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων με το νέο μισθολόγιο του 2003.

ΚΚΕ
Επίσκεψη σε στρατόπεδα της Λέσβου

Αντιπροσωπεία του Κόμματος, αποτελούμενη από τον ευρωβουλευτή και μέλος της ΚΕ, Στρατή Κόρακα, τον βουλευτή Ν. Λέσβου Σταύρο Σκοπελίτη και τον Παρασκευά Γεωργούλα, μέλος του Γραφείου της ΝΕ του ΚΚΕ, επισκέφτηκε ανήμερα το Πάσχα, στρατόπεδα και φυλάκια των Ενόπλων Δυνάμεων και ευχήθηκε στους στρατευμένους τα «Χρόνια Πολλά» με την ευκαιρία του Πάσχα.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, απευθυνόμενους στους μόνιμους και κληρωτούς σε ορισμένες μονάδες, αφού αναφέρθηκε στην εκτίμηση του ΚΚΕ για την αποστολή της υπεράσπισης της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας που εκπληρώνουν στην ακριτική Λέσβο, τόνισε:

«Το ΚΚΕ επιμένει ότι αυτή πρέπει να είναι η αποκλειστική αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας και αποκλειστικά για το σκοπό αυτό ο ελληνικός λαός πληρώνει βαρύτατο οικονομικό τίμημα. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι, υπογράμμισε ο Στρατής Κόρακας, σε όλες αυτές τις αποστολές των στρατευμένων μας στο Αφγανιστάν, στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, στην Αλβανία, στο Κόσσοβο ή αλλού, για να υπηρετούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών ενάντια στα συμφέροντα των λαών και της χώρας μας. Ως ευρωβουλευτής μπορώ να σας βεβαιώσω ότι, πράγματι, όπως αναφέρεται ρητά σε διάφορα κείμενα της ΕΕ, αποστολή του υπό ίδρυση ευρωστρατού είναι ακριβώς η κατάπνιξη των λαϊκών κινημάτων, που αντιτάσσονται στην ιμπεριαλιστική νέα τάξη όπου Γης, αλλά και στο εσωτερικό των ίδιων των χωρών της ΕΕ, χαρακτηρίζοντας τρομοκρατία τον αγώνα των λαών για κοινωνική προκοπή, ειρήνη και δημοκρατία. Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ αγωνίζεται για τον παραπέρα εκδημοκρατισμό των Ενόπλων Δυνάμεων και τη βελτίωση των συνθηκών θητείας σας».

Θα... βοηθήσει και τη Γιουγκοσλαβία

«Παροχές» και υποσχέσεις από τον Ελληνα πρωθυπουργό και στη Γιουγκοσλαβία

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε χτες μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Βελιγράδι, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο Ελληνας πρωθυπουργός στις συναντήσεις του με την ηγεσία της γειτονικής χώρας, μοίρασε απλόχερα υποσχέσεις για οικονομική βοήθεια και στήριξη για την ένταξη της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας στις ευρωατλαντικές δομές.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Βόιτσλαβ Κοστούνιτσα, με την επίσκεψη αυτή αρχίζει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δυο χωρών καθώς έληξε περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας οι σχέσεις δεν ήταν και τόσο θερμές.

Ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του ανέφερε ότι η Γιουγκοσλαβία βγήκε με πολύ μεγάλες ζημιές από μια μακρά κρίση, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική πτώση του βιοτικού επιπέδου, το οποίο είναι από τα χαμηλότερα στην περιοχή και πολύ χαμηλότερο από το ελληνικό. Γι' αυτό, τόνισε, η Γιουγκοσλαβία χρειάζεται συμπαράσταση και βοήθεια και πρόσθεσε ότι χωρίς τη συμμετοχή της Γιουγκοσλαβίας η ειρήνη και η σταθερότητα στα Βαλκάνια δεν μπορούν να προχωρήσουν.

Χτες το πρωί ο πρωθυπουργός, έχοντας ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών του με τη γιουγκοσλαβική ηγεσία, συναντήθηκε και με τον πατριάρχη Σερβίας Παύλο. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο πατριάρχης Αλεξανδρείας Πέτρος, ο οποίος βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Βελιγράδι.

ΛΑΡΙΣΑ
Εκδηλώσεις της Επιτροπής Ειρήνης

Εκδηλώσεις με θέμα «Οι συνέπειες των σύγχρονων πολέμων στους πληθυσμούς» διοργανώνει η Γραμματεία της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας.

Ο πρώτος κύκλος των εκδηλώσεων γίνονται με τη συνεργασία των «Γιατρών χωρίς Σύνορα» κι αφορά στις επιπτώσεις του πολέμου στους πληθυσμούς της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν και της Γιουγκοσλαβίας.

Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», τη Δευτέρα 13 του Μάη, στις 8.30 μ.μ., με εισηγήτρια τη Μαριάννα Θεοδωρά, γιατρό, υπεύθυνη του Ιατρικού Τμήματος των «Γιατρών χωρίς Σύνορα», με παρουσίαση συγκλονιστικών φωτογραφικών και άλλων ντοκουμέντων.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
Σύσκεψη για την Πορεία Ειρήνης στο Ακτιο

Σε σύσκεψη, με θέμα τη διοργάνωση Πορείας Ειρήνης στη ΝΑΤΟική βάση του Ακτίου, καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Ιωαννίνων τους φορείς του νομού, τη Δευτέρα 13 Μάη, στις 7 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ