Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προωθείται η λειτουργία του Πολυεθνικού ΝΑΤΟικού Επιτελικού Κέντρου

Το Σεπτέμβρη του 2002 θα μπει σε λειτουργία το Πολυεθνικό ΝΑΤΟικό Επιτελικό Κέντρο στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το στρατηγείο του Γ' Σώματος Στρατού, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το Επιτελικό Κέντρο θα στελεχωθεί με 250 αξιωματικούς από χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, εκ των οποίων το 55% θα είναι Ελληνες. Αυτό ανακοίνωσε χτες το πρωί ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Λ. Αποστολίδης, στη διάρκεια συνάντησης που είχε με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη. Ενώ διατήρησε τη γνωστή υποκριτική τακτική μιλώντας για το κείμενο της Αγκυρας για τον ευρωστρατό. Δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το αποδεχτεί και καταλόγισε στους ηγέτες της ΕΕ πως ακολουθούν λάθος διαδικασία...

Παρουσιάζοντας το ρόλο του Πολυεθνικού ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στη Θεσσαλονίκη, είπε πως πρόκειται για ένα Επιτελικό Οργανο που αφορά σε ζητήματα ασφάλειας και άμυνας και η λειτουργία του στην πόλη, αναδείχνει το στρατηγικό ρόλο της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συνδέοντας τη λειτουργία του Στρατηγείου με το Πολυεθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης Ειρηνευτικών Αποστολών στο Κιλκίς, τη δύναμη δηλαδή ταχείας αντίδρασης, προανήγγειλε ότι στο επόμενο διάστημα, αναμένεται να έρθουν και να αναλάβουν δράση εκπαιδευτές από ΗΠΑ και Ολλανδία, (χώρες που έχουν εκφράσει σχετικό ενδιαφέρον). Σ' αυτό, μέχρι τώρα έχουν εκπαιδευτεί 4.000 αξιωματικοί, κυρίως Ελληνες, αλλά και στελέχη Ενόπλων δυνάμεων από χώρες της Βαλκανικής και της Ευρώπης.

Με αυτά βεβαιώνεται για άλλη μια φορά ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ως σταθερό, μόνιμο στρατιωτικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστών.

Ο Λ. Αποστολίδης, ξεκαθάρισε ακόμη ότι δεν υπάρχει περίπτωση μείωσης του αριθμού των 2.000 Ελλήνων στρατιωτικών που υπηρετούν σήμερα στο Κοσσυφοπέδιο, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, στο Αφγανιστάν και σε άλλες Βαλκανικές χώρες.

Επίσης μίλησε για την ανασυγκρότηση των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο της οποίας προχωρά η προσπάθεια ημιεπαγγελματοποίησης του στρατού, με στόχο μέχρι το 2005 να έχουν προσληφθεί 25.000 οπλίτες. Και επανέλαβε πως έτσι θα γίνει δυνατή η μείωση της στρατιωτικής θητείας. Το 2003 η θητεία στο Στρατό Ξηράς θα είναι 12 μήνες, στην Αεροπορία 14 μήνες και στο Ναυτικό 15 μήνες. Τέλος, έκανε λόγο για αναβάθμιση του στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων με το νέο μισθολόγιο του 2003.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ