Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
«ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ»
Αντίσταση στη δημοτική παρα-αστυνομία

Eurokinissi

Την ανάγκη προσλήψεων στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, για να βελτιωθούν οι παροχές στους δημότες, επισήμανε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος της πρωτεύουσας Σπύρος Χαλβατζής. Παράλληλα, στηλίτευσε τα σχέδια κυβέρνησης και δημοτικών παρατάξεων, προσλήψεις να γίνουν μόνο στη Δημοτική Αστυνομία. Αυτή να μετατραπεί σε ένα καθαρά παρα-αστυνομικό Σώμα, προκειμένου η ΕΛ.ΑΣ να έχει ελεύθερα τα χέρια, για να ασχολείται με την καταστολή των λαϊκών διεκδικήσεων.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μιλώντας χτες για την προωθούμενη πρόσληψη 700 ατόμων για τη Δημοτική Αστυνομία, δήλωσε: «Στις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων, όπως είναι το βρεφοκομείο, οι παιδικοί σταθμοί και άλλοι χώροι, υπάρχει σοβαρότατη έλλειψη προσωπικού. Προσλήψεις δε γίνονται. Δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα και συνεχώς υποβαθμίζεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Την ίδια στιγμή στο δήμο Αθηναίων, οι παρατάξεις που πρόσκεινται σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΕΠ ζητούν επίμονα εκατοντάδες προλήψεις για να στελεχώσουν τη Δημοτική Αστυνομία. Και όχι μόνο αυτό, αλλά και με βάση Προεδρικό Διάταγμα που προετοιμάζεται, θέλουν μια Δημοτική Αστυνομία εξοπλισμένη με όλα» (σ.σ. εννοώντας τις επικίνδυνες απόψεις που προωθούνται περί «ανάγκης» οπλοφορίας τους).

Σήμερα προβλέπονται 170 τέτοιες θέσεις στο δήμο Αθηναίων (υπηρετούν 127 και πρόσφατα αποφασίστηκαν προσλήψεις επιπλέον 40 ατόμων). Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα που συνέταξε η κυβέρνηση και ενέκρινε πρόσφατα το Συμβούλιο της Επικρατείας για τη δημιουργία της Δημοτικής Αστυνομίας, θα προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα πολυάριθμα Σώματα Ασφαλείας και μια παρα-αστυνομία. Θα λειτουργεί χωρίς ουσιαστικό έλεγχο από τα Δημοτικά Συμβούλια και πέρα από τη μέχρι τώρα δραστηριότητά της (ως ειδική υπηρεσία των δήμων), που είναι ο έλεγχος της εφαρμογής των αποφάσεων του αιρετών οργάνων. Στη Δημοτική Αστυνομία μεταβιβάζεται περίπου το 80% των αρμοδιοτήτων της ΕΛ.ΑΣ. Οι δήμοι θα επιβαρυνθούν με επιπλέον δαπάνες, καθώς δεν προβλέπεται ενίσχυσή τους από τον κρατικό προϋπολογισμό για την εκπαίδευση όσων προσληφθούν και τη μισθοδοσία τους. Το προσωπικό της θα μπορεί να εξακριβώνει τα στοιχεία υπόπτων, να ενεργεί καθήκοντα ειδικού ανακριτικού υπαλλήλου, να βρίσκεται σε διατεταγμένη υπηρεσία σε κάθε τόπο και χρόνο κάθε φορά που καθίσταται αναγκαία η παρέμβασή του. Ολα αυτά, πιθανά από τα τέλη του χρόνου, καθώς στην Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας περιμένουν από Οκτώβρη τις προκηρύξεις των δήμων για τις προσλήψεις προσωπικού.

«Ως "Συμπαράταξη για την Αθήνα" είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη λογική που μετατρέπει μια δημοτική υπηρεσία σε αστυνομικό μηχανισμό», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής. Συμπλήρωσε: «Φοβόμαστε πολύ ότι οι δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΚΕΠ επιδιώκουν τη συγκρότηση ενός σώματος "πραιτοριανών" στο δήμο Αθηναίων. Μια τέτοια αντίληψη είναι πολύ επικίνδυνη για τους εργαζομένους, για το λαό της Αθήνας».

Ο υποψήφιος δήμαρχος κατέληξε ότι πρέπει να αποτραπεί η αρνητική μεθόδευση. Πρέπει να γίνουν προσλήψεις στις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα του δήμου, για να μπορούν να προσφέρουν εκείνα που έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι και οι δημότες της Αθήνας. Αυτοί δηλαδή, «που πληρώνουν πάρα πολλά χρήματα ως φόρους και στο κράτος, αλλά και στο δήμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ρόλο χωροφυλακής (2006-01-17 00:00:00.0)
Πιο αντιδραστικός ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (2005-12-14 00:00:00.0)
Κοινή αντιλαϊκή γραμμή (2005-10-20 00:00:00.0)
Μετατρέπεται σε συμπληρωματική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ. (2005-10-19 00:00:00.0)
Πολιτική επιλογή οι «δυσλειτουργίες» των πολεοδομικών υπηρεσιών (2002-09-03 00:00:00.0)
Ανάγκη ενίσχυσης των κοινωνικών υπηρεσιών (2002-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ