Τετάρτη 19 Οχτώβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Μετατρέπεται σε συμπληρωματική υπηρεσία της ΕΛ.ΑΣ.

«Δε χρειάζεται Δημοτική Αστυνομία, αλλά μια Ειδική Υπηρεσία του Δήμου που θα μπορεί να επιλαμβάνεται της υλοποίησης των αποφάσεων», τόνισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης», Σπύρος Χαλβατζής, στη συζήτηση που έγινε προχτές στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Eurokinissi

Σε συμπλήρωμα των κατασταλτικών μηχανισμών και της ΕΛ.ΑΣ., μετατρέπεται όλο και περισσότερο η Δημοτική Αστυνομία του Δήμου Αθηναίων. Ο προσανατολισμός που της έχει δοθεί, όχι μόνο από τη διοίκηση του Δήμου, αλλά από το ίδιο το Προεδρικό Διάταγμα που προβλέπει την ίδρυσή της, είναι τέτοιος που στην ουσία της δίνει ορισμένες από τις αρμοδιότητες της ΕΛ.ΑΣ.

Το θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας (ΔΑ) συζητήθηκε κατά τη διάρκεια του προχθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας. Εκεί, πέρα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτή την υπηρεσία, αναδείχτηκε κυρίως ο τρόπος με τον οποίο η διοίκηση του Δήμου αντιλαμβάνεται το ρόλο και τον προσανατολισμό της.

Ο Σπύρος Χαλβατζής, επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», εξαρχής σημείωσε πως το βασικότερο ζήτημα είναι ο προσανατολισμός της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του προσανατολισμού είναι τα όσα διδάχτηκαν οι δημοτικοί αστυνομικοί στις σχολές: «Ολα τα στοιχεία δείχνουν, ότι η εκπαίδευσή τους επιβεβαιώνει τους φόβους ότι μεταλλάσσεται σε μια υπηρεσία συμπληρωματική της ΕΛ.ΑΣ.», τόνισε. Το ίδιο, άλλωστε προκύπτει και από τη μελέτη του αντίστοιχου ΠΔ: «Το αύριο της ΔΑ - σημείωσε χαρακτηριστικά - είναι να αποτελέσει συμπλήρωμα των κατασταλτικών μηχανισμών».

Στη συνέχεια, ξεκαθάρισε την πολιτική θέση της παράταξης όσον αφορά στη ΔΑ και το ρόλο της: «Θεωρούμε - τόνισε - ότι δε χρειάζεται ΔΑ, αλλά μια Ειδική Υπηρεσία του Δήμου που θα μπορεί να επιλαμβάνεται της υλοποίησης των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου».

Ωστόσο, πολύ σημαντικά είναι και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη ΔΑ του Δήμου Αθηναίων. Και πρώτα απ' όλα τα εργασιακά προβλήματα. Οπως τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία δουλεύουν ακόμη και εφτά μέρες την εβδομάδα, χωρίς να παίρνουν τα χρήματα που δικαιούνται για τις αντίστοιχες υπερωρίες. Επιπλέον, οι αποζημιώσεις για τις υπερωρίες κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων δεν έχουν πληρωθεί, όπως πληρώθηκαν σε άλλους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, ενώ δεν υπάρχουν κτίρια για να στεγάσουν τους δημοτικούς αστυνομικούς σε τέσσερα διαμερίσματα.

Στη διαδικασία των μετακινήσεων και των προαγωγών έγιναν σοβαρές παραβιάσεις. Οσον αφορά τις μετακινήσεις, υπάλληλοι με συνδικαλιστική δράση και προϋπηρεσία 20 χρόνων μετακινήθηκαν φύλακες σε ΚΕΠ, με αποτέλεσμα να απομονωθούν από τους υπόλοιπους συναδέλφους τους. «Ζητάμε την αποκατάσταση της νομιμότητας, την επάνοδο σε ενεργό δράση και να μην είναι απομονωμένοι στα ΚΕΠ ή όπου αλλού», τόνισε ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης».

Εκτός αυτού, όμως, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «χάθηκαν οι εκθέσεις αξιολόγησης των τριών τελευταίων ετών», με αποτέλεσμα οι περισσότεροι υπάλληλοι να μην μπορούν να κριθούν. Ετσι, κατά τη διάρκεια του ορισμού προϊσταμένων, δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, αφού πέντε υπάλληλοι που είχαν βαθμό Α' δεν κρίθηκαν ικανοί και τη θέση τους πήραν υπάλληλοι με το βαθμό Β', κατά παράβαση του άρθρου 36 (παρ. 7) του Ν. 2190/94! Με αυτό τον τρόπο παραβιάστηκε η νομιμότητα στο υπηρεσιακό συμβούλιο. Χαρακτηριστικά, άλλωστε, είναι και τα όσα είχε πει μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου, αμέσως μετά την παραπάνω απόφαση: «Αποχωρώ - είχε δηλώσει - γιατί δε θέλω να νομιμοποιήσω με τη συμμετοχή μου μια οφθαλμοφανέστατη παρανομία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ