Σάββατο 11 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στο 20% της ... ενημέρωσης

Μόνο το 20% των ραδιοσταθμών θα μπορούν να χρησιμοποιούν δεύτερο σημείο εκπομπής

Δεύτερες θέσεις εκπομπής θα μπορούν να χρησιμοποιούν οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί σταθμοί. Αυτό προκύπτει από τις πρόσθετες διατάξεις που κατατέθηκαν χτες στο σχέδιο νόμου «Περιορισμοί στη σύναψη δημόσιων συμβάσεων με πρόσωπα που δραστηριοποιούνται ή συμμετέχουν σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης και άλλες διατάξεις». Η τροπολογία όμως αναφέρεται στο 20% των ραδιοφωνικών σταθμών που έχουν πάρει άδεια. Στο Λεκανοπέδιο Αττικής, όπως είναι γνωστό, έχουν χορηγηθεί 35 ραδιοφωνικές άδειες. Ως ενημερωτικοί σταθμοί έτσι θα μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο εφτά ραδιοσταθμοί.

Ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας ήδη από τις 23 Απριλίου είχε ανακοινώσει την τροπολογία - προσθήκη στο νομοσχέδιο για το «Βασικό μέτοχο», προκειμένου να λυθεί το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τους ραδιοφωνικούς σταθμούς που δεν ακούγονται σε όλη την περιοχή του Λεκανοπεδίου. Ο Χρήστος Πρωτόπαππας είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο της χρήσης και δεύτερης συχνότητας.

Σύμφωνα με την προσθήκη, οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού ελεύθερης λήψης, οι οποίοι μεταδίδουν πρόγραμμα ενημερωτικού χαρακτήρα τουλάχιστον δώδεκα ώρες κάθε ημέρα και απασχολούν «συνεχώς με οποιαδήποτε νομική σχέση και για ένα τουλάχιστον έτος» περισσότερα από 50 άτομα που είναι «εγγεγραμμένα σε αναγνωρισμένη ένωση συντακτών υποχρεούνται στη βέλτιστη κάλυψη του νομού, για τον οποίο έχουν λάβει άδεια λειτουργίας». Οι σταθμοί αυτοί μπορούν να χρησιμοποιούν «δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής» ύστερα από έγκριση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η προσθήκη περιορίζει τον αριθμό, αναφέροντας πως δευτερεύουσες θέσεις εκπομπής «δύναται να χρησιμοποιεί ποσοστό έως 20% εκ των κατόχων άδειας λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού ελεύθερης λήψης».

Το άρθρο που προστέθηκε στο νομοσχέδιο ορίζει και το πρόγραμμα, το οποίο θεωρείται ως ενημερωτικό. Θα πρέπει να περιλαμβάνει τη μετάδοση ειδήσεων για πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα και εκδηλώσεις, καθώς και σχόλια, συνεντεύξεις ή συζητήσεις για τα θέματα αυτά.

Τον τελικό λόγο για τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο σχετικά με τον ενημερωτικό χαρακτήρα του προγράμματος των ραδιοφωνικών σταθμών και τον αριθμό του απασχολούμενου προσωπικού θα τον έχει με «αιτιολογημένη απόφαση» το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Το ΕΣΡ, επίσης, θα έχει την ευθύνη της επιλογής των ραδιοφωνικών σταθμών σε περίπτωση που οι ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί θα υπερβαίνουν το 20%. Το ΕΣΡ σύμφωνα με το άρθρο 8 θα προβαίνει σε «συγκριτική αξιολόγηση των σταθμών» με βάση το κριτήριο της προγραμματικής πληρότητας που αναφέρεται σε διάταξη του νόμου Βενιζέλου, καθώς και σε «ενιαία βαθμολογική κλίμακα από ένα έως δέκα μόρια».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ