ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 11 Μάη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Επιδιώκουν την κλήτευση δημοσιογράφων ως μαρτύρων κατηγορίας

ΧΑΓΗ.--

Εφεση κατά της κλήτευσης του πρώην πολεμικού ανταποκριτή της εφημερίδας «ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ ΠΟΣΤ», Τζόναθαν Ράνταλ, σε δίκη κατά δύο Σερβοβόσνιων απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, κατέθεσαν χτες οι δικηγόροι της εφημερίδας, θεωρώντας πως μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο διακυβεύει τη ζωή και το έργο του δημοσιογράφου αλλά, ακόμη, αν πραγματοποιηθεί θα αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο που θα αφορά άμεσα και τη λειτουργία του νεοσύστατου Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου του ΟΗΕ για εγκλήματα πολέμου, το οποίο αναμένεται να συγκροτηθεί εντός του προσεχή Ιούλη.

Ωστόσο, εισαγγελέας του δικαστηρίου της Χάγης που έχει συσταθεί για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Τζοάνα Κόρνερ, επέμεινε χτες πως η κατάθεση τού - συνταξιούχου σήμερα - δημοσιογράφου Τζόναθαν Ράνταλ κρίνεται «απαραίτητη», γιατί θα μπορούσε να δώσει πληροφορίες «που αφορούν την καρδιά της υπόθεσης» που σχετίζεται με δύο Σερβοβόσνιους που δικάζονται με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της σύρραξης στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (1992 - '95).

Ο Ράνταλ δέχτηκε κλήτευση για κατάθεση στις δίκες των Σερβοβόσνιων Ράντοσλαβ Μπρντγιάνιν και Μόμιρ Τάλιτς, σε βάρος των οποίων εκκρεμούν 12 κατηγορίες σχετικά με τους διωγμούς περίπου 100.000 Βόσνιων μουσουλμάνων. Αφορμή στάθηκε άρθρο που υπέγραψε στις 11 Φλεβάρη του 1993 και στο οποίο ο Ράνταλ περιέγραφε πως ο κατηγορούμενος «Σέρβος αξιωματούχος Ράναλ Μπρντγιάνιν προωθούσε τους διωγμούς μη Σέρβων από τη βοσνιακή πόλη Μπάνια Λούκα».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Οι μυστικές υπηρεσίες αναλαμβάνουν δράση...

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΠΑΡΙΣΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Οι συλλήψεις «υπόπτων» για τη βομβιστική επίθεση της Τετάρτης στο Πακιστάν με 15 νεκρούς, εκ των οποίων οι 12 ήταν Γάλλοι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Ναυπηγείων (DCN), έχουν ξεπεράσει τις 300, μετέδιδε χθες το Ασοσιέιτεντ Πρες. Η προσπάθεια της δημιουργίας συναίνεσης στο μεταξύ συνεχίστηκε, με τον Γάλλο πρωθυπουργό Ζαν - Πιερ Ραφαρέν να δηλώνει πως η επίθεση αυτοκτονίας της Τετάρτης στο ξενοδοχείο «Σέρατον» στο Καράτσι είχε στόχο «τα έθνη που έχουν δεσμευτεί στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας στο Αφγανιστάν». Ο Ραφαρέν είπε στο αεροδρόμιο, καθώς έφθαναν στη Γαλλία οι τραυματισμένοι συμπατριώτες του Γαλλικού Πρακτορείου, πως «θα ξεκινήσουμε διυπουργική εργασία για να εκτιμηθεί ο βαθμός της επαγρύπνησης, που θα πρέπει να υπάρχει απέναντι στις απειλές και στους κινδύνους, οι οποίοι σήμερα μπορεί να επιφέρουν πλήγμα σε Γάλλους ή γαλλικά συμφέροντα εντός ή εκτός της χώρας».

Την ίδια ώρα, ο Περβέζ Μουσάραφ, ο ισχυρός άνδρας του Πακιστάν, απέδιδε την επίθεση σε μια προσπάθεια «να εξασθενίσει η αποφασιστικότητά μας», στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, που «απέτυχε». Σε επίπεδο ουσίας και όχι ρητορικής, αυτό που φαίνεται ότι αποκαλύπτει η διαδικασία της έρευνας, είναι η ελευθερία δράσης πρακτόρων του FBI, της CIA και γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά και το ότι ο στρατηγός ενέκρινε τη δράση του αμερικανικού στρατού εντός της χώρας του - που επισήμως το Πεντάγωνο δεν παραδέχεται.

ΒΟΣΝΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανασυγκρότηση των ΝΑΤΟικών στρατιών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Ανασυγκροτούνται οι διοικήσεις και μειώνονται κατά περίπου 12.000 στρατιώτες οι πολυάριθμες πολυεθνικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Κοσσυφοπέδιο, καθώς οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι του Βορειοατλαντικού Συμφώνου έκριναν πως «η κατάσταση πολιτικής σταθερότητας στην περιοχή «εμφανίζεται βελτιωμένη».

Στη χτεσινή ανακοίνωση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες αναφέρεται πως οι συγκριμένες αλλαγές θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα του 2003. Ειδικότερα, η πολυεθνική «Δύναμη Σταθερότητας» («SFOR») στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη θα μειωθεί κατά 7.000, προκειμένου έως τον προσεχή Δεκέμβρη να ανέρχεται συνολικά σε 12.000 στρατιώτες. Στο Κοσσυφοπέδιο, η πολυεθνική δύναμη KFOR θα συρρικνωθεί κατά 4.800 στρατιώτες, ώστε το σύνολό της να ανέρχεται τελικώς σε 33.200 άτομα. Αλλαγές θα σημειωθούν και στο διοικητικό τομέα της KFOR, καθώς οι γαλλικές και βρετανικές ταξιαρχίες θα συγχωνευτούν σε μία, όπως επίσης σε μία θα συγχωνευτεί η γερμανική και ιταλική διοίκηση στο Κοσσυφοπέδιο. Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα έχουν τη διοίκηση και τον ολοκληρωτικό έλεγχο σε όλο το Ανατολικό Κοσσυφοπέδιο...

«Οταν στείλαμε για πρώτη φορά δυνάμεις στα Βαλκάνια, πολλά άλλαξαν και βελτιώθηκαν. Σήμερα τροποποιούμε ανάλογα τη στάση μας. Ωστόσο, αυτό που δεν έχει αλλάξει είναι η αποφασιστικότητά μας να εργαστούμε μαζί με τους ανθρώπους της περιοχής για να οικοδομηθεί η ειρήνη και η ευημερία. Τώρα είναι καταλληλότερο να δημιουργήσουμε ελαφρύτερες, ευκίνητες και εύκαμπτες δυνάμεις» αναφέρει σε δήλωσή του που συνοδεύει την ανακοίνωση του ΝΑΤΟ ο ΓΓ του οργανισμού, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Στη δε ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αναφέρεται πως οι συγκεκριμένες αλλαγές γίνονται για να καταστεί καλύτερη η αντιμετώπιση «περιφερειακών ζητημάτων, όπως η ροή προσφύγων, η ασφάλεια των συνόρων, ο κανόνας του νόμου κατά μήκος όλων των επιχειρησιακών περιοχών». Ορισμένες από τις αλλαγές σχεδιάστηκαν ώστε να επιτραπεί η κατά το δυνατόν ολοκλήρωση ανάμεσα στις διοικήσεις των δύο πολυεθνικών ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε Κοσσυφοπέδιο και Βοσνία «προκειμένου να αποφευχθούν οι διπλές διοικήσεις και οι παραπάνω εξοπλισμοί».

IBM
10.000 απολύσεις

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο γίγαντας στο χώρο της πληροφορικής, η αμερικανική εταιρία IBM, προετοιμάζει αθρόες περικοπές στο προσωπικό της, προκειμένου να εξασφαλίσει το επίπεδο των κερδών της εξαιτίας της κάμψης των πωλήσεων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες η ΙΒΜ θα περικόψει κατά 3% το προσωπικό της, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 9.600 θέσεις εργασίας και οι απολύσεις θα αρχίσουν από τον επόμενο μήνα.

Μια τέτοια απόφαση της ΙΒΜ, που αυτή τη στιγμή αριθμεί ανά τον κόσμο 320.000 εργαζόμενους, ήταν αναμενόμενη εξαιτίας της πρόσφατης ανακοίνωσης της εταιρίας για πτώση των πωλήσεων, που υπολείπονται των προβλέψεων κατά 1 δισ. δολάρια, τα τελευταία δύο τρίμηνα. Σύμφωνα με αναλυτές, που χαρακτηρίζουν θετικά(!) τα μέτρα των περικοπών, η IBM υφίσταται τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης στις δαπάνες τεχνολογίας - πληροφορικής στις επιχειρήσεις και η μετοχή της έχει τη χειρότερη επίδοση αυτή τη χρονιά, μεταξύ των 30 του Dow Jones.

ΙΝΔΙΑ
Συνεχίζονται οι σφαγές

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--

Αλλοι 5 νεκροί είναι ο απολογισμός της συνέχισης της θρησκευτικής βίας στο κρατίδιο Γκουζαράτ της Ινδίας, όπου η κατάσταση παραμένει έκρυθμη καθώς η καμπάνια βίας των ινδουιστών κατά των μουσουλμάνων συνεχίζεται --παρά την απαγόρευση της κυκλοφορίας, αλλά και τη μετάθεση του επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων του κρατιδίου, καθώς και 13 υφισταμένων του αξιωματούχων, που έπαιξαν το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου. Μιλώντας στο πρακτορείο Ρόιτερς αξιωματούχος χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί «πολύ άσχημη».

Η παραγόμενη από το θρησκευτικό μίσος βία κόστισε άλλους 35 νεκρούς αυτήν τη βδομάδα και συνολικά από το Φεβρουάριο, πάνω από 2.000, ενώ δεκάδες χιλιάδες μουσουλμάνων έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν σε στρατόπεδα προσφύγων. Οι αρχές κάνουν επισήμως λόγο για κάπου 980 νεκρούς, ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στέλνει χιλιάδες άνδρες ειδικών δυνάμεων καταστολής στην επαρχία. Παρ' όλα αυτά εξακολουθεί να αποφεύγει το ουσιαστικό αίτημα της αντιπολίτευσης, που είναι να αποπεμφθεί ο κρατιδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, που φέρεται να υποκίνησε την εκστρατεία εκδίκησης.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Νέος πολύνεκρος εκτροχιασμός

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΡΑΓΑ.--

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός του νέου σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε χτες, είναι τουλάχιστον πέντε νεκροί και οι τραυματίες φτάνουν τους 85. Δεκαπέντε από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ άλλοι 70 περίπου φέρουν ελαφρά τραύματα.

Το δυστύχημα έγινε όταν η επιβατική αμαξοστοιχία που είχε αναχωρήσει από το Λονδίνο με προορισμό το Νόρφολκ στην ανατολική Αγγλία, εκτροχιάστηκε στο Πότερς Μπαρ του Χερτφορσάιρ, βόρεια της βρετανικής πρωτεύουσας. Τα αίτια του εκτροχιασμού δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες πάντως, το τρένο προσέκρουσε πρώτα σε γέφυρα και κατόπιν στην αποβάθρα του σταθμού του Πότερς Μπαρ. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν μάλιστα ότι η γέφυρα κατέρρευσε παγιδεύοντας τουλάχιστον μία γυναίκα κάτω από τα συντρίμμια.

Πρόκειται για το τελευταίο σε μια σειρά πολύνεκρων σιδηροδρομικών δυστυχημάτων που κλονίζουν τη Βρετανία από το 1997, όταν και άρχισε η ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων. Στο μεταξύ, δέκα Αμερικανοί στρατιώτες, τρεις νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, τραυματίστηκαν χτες, όταν το τρένο που τους μετέφερε συγκρούστηκε με τοπικό συρμό στη Δημοκρατία της Τσεχίας, κοντά στο Κάρλοβι Βάρι, 100 χιλιόμετρα δυτικά της Πράγας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ