ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
Ανατροπή «κλίματος» και ... διαχειριστών

Με ένταση... των αντιλαϊκών μέτρων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση Σημίτη να ανατρέψει το αρνητικό γι' αυτήν κλίμα

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Η κυβέρνηση θα επιδιώξει, λέει, να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα, εντείνοντας όσο παίρνει τους ρυθμούς υλοποίησης των αντιλαϊκών μέτρων! Μπορεί να ακούγεται ως αποθέωση του παραλογισμού, αλλά αυτή είναι η κυρίαρχη λογική διάσωσης των «εκσυγχρονιστών»: Δώστε όσα περισσότερα μπορείτε στο κεφάλαιο, μήπως και κρατηθούμε, όσο πάει, στην εξουσία.

Εχει «στέρεη» βάση βέβαια η κυβερνητική λογική. Το μεγάλο κεφάλαιο, οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ είναι που διαμορφώνουν, κάθε φορά, το «κλίμα». Και απ' ό,τι φαίνεται, αφού φρόντισαν να το «χαλάσουν» προκαλώντας κατάσταση νευρικής υστερίας στο Μέγαρο Μαξίμου, τώρα βρίσκονται και πάλι στο πλευρό της εκλεκτής κυβέρνησής τους και της δίνουν, κατά τα ειωθότα, νέα δίμηνη(;) προθεσμία.

Οι λόγοι είναι προφανείς. Υπάρχουν «δουλιές» που «πρέπει» να γίνουν και δε σηκώνουν αναβολή. Δεν είναι μόνον οι νεοφιλελεύθερες διαρθρωτικές αλλαγές (Ασφαλιστικό, Φορολογικό, Αναπτυξιακό), υπάρχει και πίτα που πρέπει να μοιραστεί (κατασκευή μεγάλων έργων με παραχώρηση εκμετάλλευσης, έργα Γ΄ ΚΠΣ, φιλέτα από μαρίνες, καζίνο, τα «Ελληνικά Πετρέλαια», τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά...).

Η κυβέρνηση Σημίτη δεν έχει τον παραμικρό ενδοιασμό. Θα δώσει ό,τι ζητούν τα μεγάλα αφεντικά, προσδοκώντας ως ανταμοιβή τη στήριξή τους, την «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης» στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ετσι «διάβασαν» το μήνυμα των γαλλικών εκλογών: Η «απάντηση» στην εξαθλίωση των λαϊκών μαζών είναι περισσότερη εξαθλίωση, περισσότερα «κίνητρα» στο κεφάλαιο. Τόσο το χειρότερο γι' αυτούς.

Η ηγεσία της ΝΔ μπορεί να στενοχωριέται «μέσα της», γιατί η κυβέρνηση Σημίτη «της βάζει τα γυαλιά» στη νεοφιλελεύθερη διαχείριση, αλλά είναι εξαναγκασμένη να «πιέζει» και να «δείχνει» τα επόμενα βήματα στο «μονόδρομο». Αυτός είναι ο θεσμικός (και ταξικός) ρόλος της και ελπίζει ότι αργά ή γρήγορα θα «κληθεί» στην εξουσία. Η Ιστορία όμως δεν προγραμματίζεται, ούτε γράφεται από θλιβερούς διαχειριστές.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟΙ» ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΤΕΣ

«ΑΧΡΕΙΑΣΤΗ» Η ΝΔ: «Τη ΝΔ θα τη φέρουν πίσω όσοι αρνούνται την ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και του εκσυγχρονισμού στην οικονομία, όσοι υποβαθμίζουν τη σημασία των διαρθρωτικών αλλαγών για μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα και απασχόληση, όσοι νομίζουν ότι οι παροχές της τελευταίας στιγμής θα αποτελέσουν το μαγικό χαρτί για την επικοινωνιακή αντιστροφή του περίφημου κλίματος». (Ν. Χριστοδουλάκης - ΕΘΝΟΣ). (σ.σ. Γιατί να «φέρουν πίσω» τη ΝΔ; Οι εκσυγχρονιστές φτάνουν και περισσεύουν...).

«ΦΙΛΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ»: «Κρίσιμης σημασίας είναι επίσης η άμεση ένταξη στο ΠΑΣΟΚ όλων των φίλιων δυνάμεων της ανανεωτικής Αριστεράς και η συσπείρωση των όμορων πολιτικών χώρων (ΣΥΝ, ΚΕΠ και ΔΗΚΚΙ) σε μια Προγραμματική Συμφωνία Μεταρρυθμίσεων, Εθνικής Στρατηγικής και Κοινωνικής Δικαιοσύνης». (Ο ίδιος).

ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΗ ΕΦΟΔΟΣ: «Ενενήντα ημέρες για να ξαναφέρει την πολιτική του στο προσκήνιο θέλει το ΠΑΣΟΚ. Και στο πλαίσιο αυτό, το ενιαίο επικοινωνιακό κέντρο της κυβέρνησης που συνεδριάζει σήμερα (σ.σ. χτες), επιχειρεί έναν τρίμηνο προγραμματισμό επικοινωνιακής πολιτικής». (Γ. Χ. Παπαχρήστος - ΝΕΑ).

ΠΙΤΑ 2 ΤΡΙΣ. «Ιδιωτικά κεφάλαια για έξι μεγάλα έργα, το συνολικό κόστος των οποίων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 2 τρισ. δρχ., αναζητεί επειγόντως η κυβέρνηση. Ηδη αρχικό ενδιαφέρον για τα έργα αυτά έχουν εκδηλώσει 19 κοινοπρακτικά σχήματα, στα οποία συμμετέχουν 100 εταιρίες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται όλοι σχεδόν οι μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι... Το πράσινο φως για να προχωρήσουν οι σχετικοί διεθνείς διαγωνισμοί αναμένεται να δοθεί μετά την ψήφιση μέχρι τέλους του μήνα νέου μήνα που θα διαμορφώνει ένα νέο περισσότερο ευέλικτο και διαφανές θεσμικό πλαίσιο για τα αυτοχρηματοδοτούμενα έργα». (Γ. Πουλερές - ΝΕΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συμβασιούχοι σε ΔΕΚΟ - Ιδιωτικές επιχειρήσεις - «ΜΟΝΙΜΟΙ» ΣΕ 18 ΜΗΝΕΣ.

ΕΘΝΟΣ: Για πρώτη χρονιά δε θα δοθεί αύξηση - ΑΠΕΙΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΦΑΠΑΞ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ!

ΤΑ ΝΕΑ: Τελευταίοι σε έρευνα του ΟΟΣΑ - ΨΗΦΟΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΣΕ ΑΕΙ και ΤΕΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ - ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΤΑΠΑΤΗΜΕΝΑ.

ΧΩΡΑ: ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Προειδοποίηση Θ. Πάγκαλου στον πρωθυπουργό - ΘΑ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΟΥ ΖΟΣΠΕΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΘΥΕΛΛΑ ΣΤΗ ΝΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΝΙΤΣΑΣ ΛΟΥΛΕ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ψηλός και Ντόρα αποκλείουν την επιστροφή Σαμαρά στη ΝΔ - ΜΑΝΙΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΑΝΕ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ!

ΕΣΤΙΑ: ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Κινήσεις Χριστοδουλάκη: «Την ανατροπή του δυσμενούς κλίματος μέσω της οικονομίας επιδιώκει η κυβέρνηση "τρέχοντας" τις αποκρατικοποιήσεις, τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και τη διασφάλιση της αναπτυξιακής δυναμικής (επίσπευση εκτέλεσης των έργων του Γ` ΚΠΣ, ξένες επενδύσεις). Την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης αναμένεται να παραδώσει στον Πρωθυπουργό υπόμνημα με τις 8 κινήσεις που αναμένεται να προωθήσει το επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης» (ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

«Εντός του Ιουνίου»: «Φορολογικό και Ασφαλιστικό θα είναι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης, με στόχο τα σχετικά νομοσχέδια να καταρτιστούν εντός του Ιουνίου. Από το ασφαλιστικό η κυβέρνηση φιλοδοξεί να "εισπράξει" στο πολιτικό πεδίο τη "λήθη" των ασφαλισμένων στις προτάσεις που παρουσίασε τον Απρίλιο του 2001 και να πείσει ότι "πράττει επ' αγαθώ" τους. Και με το Φορολογικό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ατμόσφαιρα και κλίμα ελαφρύνσεων» (Γ. Τσουπαρόπουλος - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Μέτωπα και «κρας τεστ»: «Το πρώτο κρας τεστ αποτελεί για τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη η Οργανωτική Συνδιάσκεψη, η εισήγηση για την οποία συζητείται αύριο (σ.σ. σήμερα) στο Εκτελεστικό Γραφείο, ενώ η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για την κυβέρνηση, που θα επιχειρήσει να βάλει το... νερό στ' αυλάκι σε τέσσερα, τουλάχιστον, μέτωπα. Πρώτον, στον εσωκομματικό τομέα, με την Οργανωτική Συνδιάσκεψη του Ιουλίου... Δεύτερον, στα θέματα της οικονομίας, με τις εξελίξεις που αναμένονται στο ασφαλιστικό, το φορολογικό, του ξεμπλοκαρίσματος του Γ` ΚΠΣ και των αποκρατικοποιήσεων... Τρίτον στο Κυπριακό και τον Ευρωστρατό, ιδίως με την επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφιν Ανάν, στη Λευκωσία» (Βασίλης Σκουρής -ΕΘΝΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ