ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΦΕΕ
Μπροστά στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο

Στην τελική ευθεία της προετοιμασίας του 18ου Πανσπουδαστικού Συνεδρίου βρίσκονται οι φοιτητικές παρατάξεις, καθώς, σύμφωνα και με τη σχετική απόφαση του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ, το Πανσπουδαστικό Συνέδριο θα ανοίξει τις πύλες του μεθαύριο, Πέμπτη, και οι εργασίες του θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 19/5, στο χώρο της Φοιτητικής Εστίας του Πολυτεχνείου (ΦΕΕΜΠ).

Οι αντιπρόσωποι στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο θα είναι 983 και προέρχονται από τους συλλόγους όλης της Ελλάδας που έκαναν εκλογές σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΦΕΕ. Η Τεχνική Γραμματεία του Συνεδρίου έχει συγκληθεί και από αύριο θα ξεκινήσει να μοιράζει τις κάρτες στους αντιπροσώπους της Αθήνας, διαδικασία που θα λάβει χώρα στα γραφεία της ΕΦΕΕ (Ιπποκράτους 15), ενώ από την Πέμπτη η διανομή καρτών θα συνεχιστεί στο χώρο του Συνεδρίου, στη ΦΕΕΜΠ. Η Τεχνική Γραμματεία είναι εξαμελής και συμμετέχουν σ' αυτήν ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη του απερχόμενου Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ.

Βέβαια, οι συσχετισμοί του απερχόμενου ΚΣ της ΕΦΕΕ σε τίποτα δεν ανταποκρίνονται στους σημερινούς συσχετισμούς του φοιτητικού κινήματος, καθώς το προηγούμενο Πανσπουδαστικό Συνέδριο είχε πραγματοποιηθεί το 1995 κι από τότε, αν και θα έπρεπε να πραγματοποιείται κάθε δυο χρόνια, δεν έχει ξαναγίνει. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο απερχόμενο ΚΣ της ΕΦΕΕ διαθέτουν έδρα ακόμα και κάποιες παρατάξεις που σήμερα δεν υπάρχουν, που τα τελευταία χρόνια δε συμμετέχουν στις φοιτητικές εκλογές.

Η Πανσπουδαστική ΚΣ με σταθερότητα και συνέπεια πάλεψε και παλεύει όλα αυτά τα χρόνια για την πραγματοποίηση των Πανσπουδαστικών Συνεδρίων, στοχεύοντας στην ύπαρξη μιας ΕΦΕΕ που θα βρίσκεται στο πλευρό των φοιτητών, θα αγωνίζεται για τα δικαιώματα και τις πραγματικές τους ανάγκες, θα αντιπαλεύει την αντιδραστική επίθεση της κυβέρνησης στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Παράλληλα, η ΠΚΣ, που αυξάνει σταθερά τις δυνάμεις της τα τελευταία χρόνια, προσπαθεί μέσα από την πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου να αποτυπωθούν και στο ΚΣ της ΕΦΕΕ οι πραγματικοί συσχετισμοί του φοιτητικού κινήματος.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ετοιμάζει ρύθμιση για τους αναπληρωτές

Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας σε ό,τι αφορά στον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών και ειδικότερα στην απορρόφηση των αναπληρωτών, με κατεύθυνση πάντα την παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε την Κυριακή μιλώντας σε εκπομπή της ΕΤ 3 ο υφυπουργός Παιδείας, Ν. Γκεσούλης, μέσα στο επόμενο διάστημα σχεδιάζεται η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης, με την οποία η επιλογή των εκπαιδευτικών για διορισμό θα γίνεται σε ποσοστό 75-80% από τους πίνακες επιτυχόντων του ΑΣΕΠ, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό θα καλύπτεται από τους πίνακες αναπληρωτών. Ειδικά εξετάζεται το θέμα της επίσπευσης των ρυθμών απορρόφησης των αναπληρωτών με 16μηνη τουλάχιστον προϋπηρεσία.

Στην προώθηση της ρύθμισης ωθείται το υπουργείο Παιδείας ύστερα από τα αδιέξοδα που η ίδια η πολιτική του δημιούργησε μετά την κατάργηση της επετηρίδας και στη συνέχεια την ψήφιση του νόμου για τους αναπληρωτές, που ενέτεινε την πολιτική ομηρία της μεγάλης αυτής μερίδας αδιόριστων εκπαιδευτικών. Ιδιαίτερα τα αδιέξοδα αυτά βίωσε μέχρι τα μέσα της σχολικής χρονιάς και η δημόσια εκπαίδευση με τις καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις αναπληρωτών.

3ο ΕΛ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ
Αναβλήθηκε η δίκη των μαθητών

Αναβλήθηκε επ' αόριστον η χτεσινή δίκη των τεσσάρων μαθητών του 3ου Ενιαίου Λυκείου Αμπελοκήπων, από το Τρίτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Οι μαθητές κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους στις μαθητικές καταλήψεις κατά το χρονικό διάστημα 8-12-2000 ως 11-12-2000.

Η σύλληψη των τεσσάρων μαθητών είχε γίνει από ασφαλίτες και αστυνομικούς την περίοδο εκείνη, οι οποίοι - προφασιζόμενοι ότι είχαν εισαγγελική απόφαση - εισέβαλαν στον προαύλιο χώρο του σχολείου, σπάζοντας το λουκέτο της πόρτας.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι τέσσερις μαθητές είναι ότι ασφάλισαν με λουκέτο την κεντρική είσοδο του σχολείου και «παρέμειναν εκεί μέχρι την 12-12-2000 παρά την αντίθετη θέληση την εκφρασθείσα από τη Διευθύντρια», εμποδίζοντας συγχρόνως την είσοδο του διδακτικού προσωπικού σε αυτό και παρεμποδίζοντας την ομαλή λειτουργία του σχολείου.

Για τη δίωξη που του ασκείται, επειδή συμμετείχε στις μαθητικές κινητοποιήσεις προασπίζοντας το δικαίωμα στη μόρφωση, μας μίλησε ο Παναγιώτης Νάνος, μαθητής του 3ου ΕΛ Αμπελοκήπων: «Είναι μια πράξη τρομοκρατίας για όσους αντιστέκονται ακόμα στα σχέδια της κυβέρνησης. Μη βρίσκοντας άλλο τρόπο, περνάνε στην επίθεση δικάζοντας ουσιαστικά τα όνειρά μας, τις ιδέες μας για ένα καλύτερο αύριο. Θέλουν να καταστρέψουν το μέλλον μας για χάρη των δικών τους συμφερόντων».

Τουρνουά μπάσκετ

Αφιερωμένο στην Παλαιστίνη και τον παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται για μια ελεύθερη πατρίδα, είναι το τουρνουά μπάσκετ που διοργανώνει η ΤΟ Σιβιτανιδείου της ΚΝΕ. Το τουρνουά έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στον χώρο της σχολής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ