ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Μάη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΕΕ
Σε άμιλλα με τις ΗΠΑ για περισσότερους εξοπλισμούς

Οι πιέσεις για τον ευρωστρατό εντείνονται ενόψει της Συνόδου Κορυφής στη Σεβίλλη

«Ουδέν νεώτερον από το μέτωπο» του ευρωστρατού και οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά καλά κρατούν και εντείνονται. Είναι το συμπέρασμα των χτεσινών διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, στα πλαίσια της συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ηταν η πρώτη επίσημη συνεδρίαση ενός Συμβουλίου Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, καθώς μέχρι τώρα συνεδρίαζε άτυπα.

Οι πιέσεις επαναλήφθηκαν και πάλι προς την ελληνική πλευρά για να αποδεχτεί το «κείμενο της Αγκυρας» για τον ευρωστρατό, με βάση το οποίο η Τουρκία, αν και δεν είναι μέλος της ΕΕ, αποκτά αποφασιστικό ρόλο στον ευρωστρατό, αφού ως μέλος του ΝΑΤΟ θα έχει δικαίωμα «βέτο» στις αποστολές του. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, εισέπραξε και πάλι το τελεσίγραφο, σύμφωνα με το οποίο η ελληνική πλευρά διατάσσεται να άρει τις επιφυλάξεις της μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στη Σεβίλλη, που θα γίνει τον Ιούνη.

Το θέμα τέθηκε από την ισπανική προεδρία της ΕΕ τόσο κατά τη διάρκεια του γεύματος εργασίας των υπουργών Εξωτερικών των «15», όσο και σε επίπεδο υπουργών Αμυνας, όπου συμμετείχε και ο γγ του ΝΑΤΟ, λόρδος Ρόμπερτσον. «Επαναλάβαμε τη θέση μας ότι δεν μπορούμε να δεχτούμε το κείμενο της Αγκυρας χωρίς τροποποιήσεις και αλλαγές που να καλύπτουν τις ελληνικές θέσεις», είπε σε δηλώσεις του ο Γ. Παπαντωνίου. Πρόσθεσε δε ότι η ισπανική προεδρία και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, ο Χ. Σολάνα, έχει αναλάβει διερευνητική πρωτοβουλία, η οποία ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κοινώς αποδεκτά αποτελέσματα. Ο όρος της αποδοχής από την ελληνική πλευρά του κειμένου της Αγκυρας μπαίνει προκειμένου οι «15» να διακηρύξουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, γνωστή ως ευρωστρατός.

Η Ελλάδα διαφώνησε με τους υπόλοιπους «14» και στο θέμα της σύστασης μηχανισμού για την ανάπτυξη των στρατιωτικών δυνατοτήτων, αφού η ελληνική πλευρά επιμένει να ενταχθούν στη διαδικασία η Κύπρος και η Μάλτα, προκειμένου να έχουν λόγο στη λήψη αποφάσεων.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, παραδέχτηκε χτες πως «βεβαίως, έχουμε μπροστά μας και το θέμα της τελικής συμφωνίας για τον ευρωστρατό και δεν κρύβουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Οπως αρκετές δυσκολίες πιθανό να υπάρχουν και στο Κυπριακό. Δεν έχουμε κανένα λόγο να κρύψουμε την πραγματικότητα».

Κατά τ' άλλα οι 15 υπουργοί Αμυνας της ΕΕ δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Αναζήτησαν τρόπους για την κάλυψη των κενών που έχουν διαπιστωθεί στις δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Δύναμης και συμφώνησαν να αυξηθούν οι εθνικές συμμετοχές σε υλικά και μέσα. Σύμφωνα δε με τον Γ. Παπαντωνίου, οι «15» συζήτησαν και το ενδεχόμενο σταδιακής αύξησης των αμυντικών δαπανών, προκειμένου να μη διευρυνθεί περαιτέρω η ψαλίδα που χωρίζει την ΕΕ από τις ΗΠΑ.

«Η Ελλάδα, είπε ο υπουργός Αμυνας, θα εξετάσει τα κενά τα οποία υπάρχουν. Και φυσικά θα εξετάσει τη δική της δυναμικότητα να συνεισφέρει στη συμπλήρωσή τους. Ακόμα ως υπουργός Αμυνας δεν μπορώ να κάνω καμία συγκεκριμένη δήλωση έως ότου με ενημερώσουν τα Γενικά Επιτελεία. Πάντως, σε γενικές γραμμές εμείς είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προσφορές, ανάλογα με τις δικές μας εθνικές δυνατότητες για να γίνει επιχειρησιακά ικανή αυτή η Δύναμη της Ταχείας Αντίδρασης».

Στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

Με την προσδοκία ότι η ανάμειξη του Κόφι Ανάν θα δημιουργήσει την απαραίτητη κινητικότητα στη διαδικασία των συνομιλιών, η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει την άφιξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η κυβέρνηση, ο Κόφι Ανάν θα φτάσει στη Λάρνακα, αργά σήμερα το βράδυ.

Στις 10.30 το πρωί αύριο, Τετάρτη θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη και αμέσως μετά με τον Ραούφ Ντενκτάς. Το απόγευμα θα γίνει κοινή συνάντηση και δείπνο, στην οικία του ειδικού αντιπροσώπου του γενικού γραμματέα στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν αναμένεται από τον κ. Ανάν ούτε σχέδιο λύσης του Κυπριακού, αλλά ούτε και εναρκτήρια δήλωση, του τύπου που έγινε στο παρελθόν στη Νέα Υόρκη.

Τα Ηνωμένα Εθνη, είπε ο κ. Παπαπέτρου, έχουν τα διπλωματικά και πολιτικά μέσα, για να προωθήσουν το στόχο τους, για ταχεία προώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε, επίσης, την αντιπαράθεση που προέκυψε μεταξύ του Ραούφ Ντενκτάς και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ.

Μέσα από τις δηλώσεις Γιλμάζ, στέλνεται το μήνυμα ότι η Τουρκία προσεγγίζει στο δίλημμα μεταξύ της συνέχισης της κατοχής της Κύπρου και της συνέχισης της ευρωπαϊκής της πορείας.

«Βήμα - βήμα»
προτείνουν οι Αμερικανοί

Βήμα με βήμα επίλυση των διαφόρων ζητημάτων προς μια συνολική διευθέτηση μέσω μιας διαδικασίας «πάρε-δώσε», υποστηρίζει ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Μπάντλερ.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής πήγε χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο και συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη την επίσκεψη στην Κύπρο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Ο κ. Μπάντλερ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν μια συνολική διευθέτηση και στοχεύουν έως τον Ιούνη, να υπάρξει πρόοδος στις ουσιώδεις πτυχές.

Κάτι απτό, πρόσθεσε, όπως αυτό στο οποίο αναφέρεται ο Αλβάρο ντε Σότο, το οποίο σημαίνει κάτι συγκεκριμένο, μια πραγματική κίνηση προς την κατεύθυνση συνολικής διευθέτησης.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Ανάν, ο κ. Μπάντλερ είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ είναι μια πολύ σημαντική διεθνής προσωπικότητα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν, πρόσθεσε, ότι με την επίσκεψή του ο κ. Ανάν θα έχει μια καλή ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσει για την πολιτική βούληση που χρειάζεται, ώστε να αρχίσει να λαμβάνει απτά αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις.

Δραστηριότητες των ΚΟ του ΚΚΕ

- Περιοδεία στους εργάτες του Δήμου Χαλκίδας και στο εργοτάξιο με ομιλία από στέλεχος της ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη, 15 Μάη.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Νέας Λαμψάκου και Βασιλικού του Δήμου Ληλαντίων διοργανώνουν αύριο Τετάρτη 15 Μάη, στις 8 μ.μ., στην ταβέρνα «Ακρογιάλι» της Ν. Λαμψάκου, συζήτηση με θέμα τις δημοτικές εκλογές.

- Περιοδεία του βουλευτή Τ. Τσιόγκα στην «ΣΥΝΚΟ» θα γίνει αύριο Τετάρτη, 15 Μάη. Θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τη διοίκηση της επιχείρησης και το ΔΣ του Σωματείου και ομιλία σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

- Τη Παρασκευή, 17 Μάη, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο εργοστάσιο «ΒΕΤ ΑΕ» (πρώην ΙΒΣ), με τον Γιάννη Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει συνάντηση με τη διοίκηση της εταιρίας, το ΔΣ του Σωματείου και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

- Τη Παρασκευή, 17 Μάη, πραγματοποιείται ομιλία στην Αγιά Λάρισας για τις θέσεις του ΚΚΕ για την ΤΑ, με ομιλητή τον Χρήστο Χαλκιά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Την ίδια μέρα, θα μιλήσει στον Αμπελώνα Λάρισας (καφενείο Τσιρέβελου), στις 8.30 μ.μ., για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία, ο Τάσος Τσιαπλές, γραμματέας της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ.

- Το Σάββατο, 18 Μάη, θα γίνει ομιλία στο Ομόλιο για τις θέσεις του ΚΚΕ για την αγροτική οικονομία, με ομιλητή τον Τάκη Τσιόγκα, βουλευτή του Κόμματος.

- Τη Τετάρτη, 22 Μάη, πραγματοποιείται εκδήλωση της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας Λάρισας του ΚΚΕ για τις εργαζόμενες γυναίκες, στο Κέντρο «Φρούριο», στις 8.00 μ.μ. με ομιλήτρια την Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

- Τη Πέμπτη, 23 Μάη, θα γίνει εκδήλωση της ΚΟΒ ΟΣΕ Λάρισας του ΚΚΕ, στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛ», στις 7.30 μ.μ. με θέμα: «Η πρόταση του ΚΚΕ για ένα σύγχρονο, δημόσιο σιδηρόδρομο στην υπηρεσία του λαού και οι πολιτικές προϋποθέσεις για την εφαρμογή της». Ομιλητής θα είναι ο Σωτήρης Ραυτόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ.

Περιοδεία στη Ζάκυνθο

Διήμερη περιοδεία στη Ζάκυνθο, αύριο και μεθαύριο, 15 και 16 Μάη (Τετάρτη - Πέμπτη), θα πραγματοποιήσει το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ, στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του Κόμματος.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, θα επισκεφτεί χώρους δουλιάς, θα έχει συναντήσεις με φορείς του νησιού και αύριο Τετάρτη 15 Μάη, στις 9 μ.μ., θα μιλήσει σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση, στην πλατεία Διοικητηρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ