ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Μάη 2002
Σελ. /40
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
Ωρα ν' αλλάξει σελίδα ο δήμος

Σε εκδήλωση στο «Φρούριο» ανακηρύχτηκε, χτες βράδυ, υποψήφιος δήμαρχος του Δήμου Τρικκαίων

Σε μαζική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε, χτες βράδυ, στο κέντρο «Φρούριο», έγινε η ανακήρυξη ως υποψήφιου δημάρχου Τρικάλων, του Αχιλλέα Κανταρτζή. Το πλήθος και η σύνθεση των παρευρισκομένων στη χτεσινοβραδινή εκδήλωση δείχνουν ότι η υποψηφιότητα του Αχιλλέα Κανταρτζή βρίσκει μεγάλη απήχηση κι αποδοχή, όχι μόνο στους κομμουνιστές και στους αριστερούς της πόλης, αλλά και σε πολίτες διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων, που εκτιμούν την προσωπικότητα, το ήθος, την αγωνιστικότητα και τις ικανότητες του υποψήφιου δημάρχου. Χαρακτηριστικά που τα έδειξε και στη διάρκεια της θητείας του ως νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ κι ως βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ.

Την εκδήλωση, εκ μέρους της «Συμπαράταξης για τα Τρίκαλα», άνοιξε ο Γ. Καΐσης, ενώ τον θετικό απολογισμό της δημοτικής παράταξης κατά την τετραετία που πέρασε έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Στ. Παιδής. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γ. Παπασίμος μέλος της ΠΓ του ΔΗΚΚΙ και υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων και ο Στ. Παζαΐτης, γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΔΗΚΚΙ.

Στην ομιλία του ο Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι μπορούν αυτές οι εκλογές να δρομολογήσουν καλές εξελίξεις, αν ανατεθεί η ευθύνη των δήμων σε δυνάμεις που έχουν διαφορετικά οράματα και νοοτροπία, στην άσκηση της τοπικής εξουσίας, από τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που θα λειτουργούν με ανιδιοτέλεια, με αγωνιστικό, διεκδικητικό πνεύμα, που θ' αντιταχτούν ενεργά στην εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική και θα στέκονται σταθερά στο πλευρό του λαού. Και συνέχισε: «Εχουμε βάσιμους λόγους να αισιοδοξούμε ότι σ' αυτές τις εκλογές μπορεί και πρέπει να δημιουργηθεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα, ικανό ν' ανατρέψει την αντίληψη που προωθούν οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας, η οποία θέλει τους δήμους να προωθούν υπάκουα, σαν απλοί εντολοδόχοι, αυτές τις επιλογές από τα πιο μεγάλα, μέχρι τα πιο μικρά».

Αναφερόμενος στις εξελίξεις που έπονται για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπογράμμισε ότι οι κυρίαρχες δυνάμεις της χώρας μας δεν αρκούνται στα μέτρα «ασφυκτικού εναγκαλισμού» της Αυτοδιοίκησης για να προωθήσουν τις επιλογές τους. «Για να κάνουν πιο αποτελεσματική και σίγουρη την εφαρμογή τους - τόνισε - προωθούν τώρα και την αξιολόγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» και εξήγησε: «Θα καθιερώσουν, λένε, "δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας" για τις δημοτικές αρχές. Θέλουν, δηλαδή, να βάλουν τις δημοτικές αρχές να ανταγωνίζονται ποιος θα βάλει περισσότερους φόρους, ποιος θα φανεί πιο "καπάτσος" στις ιδιωτικοποιήσεις και θα φορτώσει με περισσότερα βάρη τους δημότες του».

Και συνέχισε: «Τέτοια πιστοποιητικά από εκείνους που προωθούν αντιλαϊκά μέτρα εμείς δε θέλουμε. Ενα μόνο πιστοποιητικό μας ενδιαφέρει: Αυτό που κερδίζεις δίνοντας καθημερινά εξετάσεις μέσα στο λαό».

Στη συνέχεια ο Αχ. Κανταρζής αναφέρθηκε στα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει Δήμος Τρικάλων και παρουσίασε βασικούς άξονες του προγράμματος που θα καταρτιστεί, με τη συγκρότηση ενός πλατιού, ενωτικού αγωνιστικού ψηφοδελτίου, τονίζοντας ότι για την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων του δήμου, απαιτείται η αγωνιστική ενεργοποίηση των δημοτών.

Και καταλήγοντας επισήμανε: «Απομένουν πέντε περίπου μήνες μέχρι τις εκλογές. Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που έχουμε ν' αντιμετωπίσουμε από μηχανισμούς που έχουν συμφέρον να μην αλλάξει η σημερινή διοίκηση του δήμου μας, αλλά ξέρουμε ότι ο λαός μας μπορεί να επιβάλλει τη θέλησή του, κατανοώντας ότι ήρθε η ώρα ν' αλλάξει σελίδα ο Δήμος Τρικκαίων.

Θα δώσουμε τον αγώνα μαχητικά, αποφασιστικά, αλλά και με νηφαλιότητα. Με πίστη στην υπεροχή των ιδεών μας, αλλά και με επιχειρήματα. Για να έρθουν στο κέντρο της προσοχής τα μεγάλα προβλήματα. Θ' αντιταχθούμε, όμως, σε κάθε προσπάθεια φίμωσης, μέσα στο γενικότερο αυταρχικό πλαίσιο που έχουν θεσπίσει».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Γ. Χώτος μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του Κόμματος, Δ. Πολύζος πρόεδρος της Ενωσης Συνεταιρισμών Τρικάλων, Χρ. Παπαστεριάδης γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων «Η Ανοιξη» και πρόεδρος του εργοστασίου Γάλακτος Τρικάλων, Δ. Αρμάγος, Κ. Μπαλλάς, και Θ. Καρτσιούκας μέλη της διοίκησης του ΕΚ Τρικάλων, Ντ. Τσούβα πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών, Χρ. Οικονόμου πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής Τρικάλων του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιοι δήμαρχοι, πολλοί δημοτικοί και νομαρχιακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι άλλων μαζικών φορέων.


Ο Αχιλλέας Κανταρτζής γεννήθηκε το 1958, στα Τρίκαλα. Από μαθητής, το φθινόπωρο του 1974, ενεργοποιήθηκε στα κοινά, μέσα από τη Μαθητική Οργάνωση Δημοκρατικής Νεολαίας Ελλάδας (ΜΟΔΝΕ) και εντάχθηκε στις γραμμές της ΚΝΕ. Το 1976 «πέρασε» στη Νομική Σχολή Θεσσαλονίκης, όπου και έδρασε μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους. Από το 1983 ασκεί δικηγορία.

Το 1994, στις πρώτες εκλογές για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ήταν υποψήφιος νομάρχης Τρικάλων με το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ και εκλέχτηκε νομαρχιακός σύμβουλος.

Στις βουλευτικές εκλογές του 1996 εκλέχτηκε βουλευτής Τρικάλων του ΚΚΕ. Σήμερα είναι Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ του Κόμματος.


Ερώτηση:

Η ΤΑ χρησιμοποιείται για την προώθηση της λεγόμενης κατάρτισης μέσω δημιουργίας Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) και άλλων ιδρυμάτων. Πώς λειτουργούν; Είναι όντως χρήσιμα για όσους αγωνιούν για μια δουλιά;

Απάντηση:

Η ΤΑ αξιοποιείται για την υποκατάσταση της εκπαίδευσης με τη ληξιπρόθεσμη «κατάρτιση». Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα των δημοτικών ή νομαρχιακών ΚΕΚ, που κατά βάση αντιμετωπίζουν την ανάγκη ουσιαστικής τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης με φτηνές και πρόσκαιρες καταρτίσεις επί πληρωμή.

Στο πλαίσιο αυτό, από το ν.2525/97 έχει ανατεθεί στους δήμους η εξασφάλιση των προϋποθέσεων λειτουργίας των σχολείων «β' ευκαιρίας». Αυτά τα πολυδιαφημισμένα σχολεία υπονομεύουν ακόμα και τη βασική, υποχρεωτική, εννιάχρονη εκπαίδευση. Αντί για τη διεύρυνση και αναδιάρθρωση των νυχτερινών σχολείων, καλούνται νέοι που δεν έχουν ολοκληρώσει ούτε καν τη στοιχειώδη εκπαίδευση να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα μαθημάτων καταρτισιακού χαρακτήρα, βασισμένου στις ανάγκες της «τοπικής αγοράς» και διανθισμένο με τη μετάδοση γενικών δεξιοτήτων στη γλώσσα, στα μαθηματικά κλπ. Οι δημοτικές αρχές που προωθούν τέτοια σχολεία, συμβάλλουν στην καλλιέργεια αυταπατών ότι με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεργίας. Διοργανώνουν εκδηλώσεις με τη συμμετοχή τοπικών επιχειρηματιών που υποτίθεται θα προσλάβουν τους αποφοίτους.

Οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που διάφοροι δήμοι αναλαμβάνουν στο χώρο της εκπαίδευσης, επεκτείνονται και στο χώρο των «πανεπιστημίων». Π.χ., η δημοτική αρχή Αμαρουσίου έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της να ιδρύσει «πανεπιστήμιο», διαφημίζοντας μάλιστα ότι θα έχει φτηνότερα δίδακτρα από οποιοδήποτε ιδιώτη. Κάποιοι νομάρχες έχουν κατά καιρούς διεκδικήσει την ίδρυση «νομαρχιακών πανεπιστημίων». Επιπλέον, υπάρχουν δείγματα πως η κυβέρνηση - ενόψει της νέας χωροταξικής κατανομής των πανεπιστημίων που έχει εξαγγείλει - σκοπεύει να συνδέσει την αποδοχή των αιτημάτων των ΟΤΑ για ίδρυση τοπικών πανεπιστημίων, με την ετοιμότητά τους να αναλάβουν πλήρως την εξασφάλιση της υποδομής.

Να είναι καθαρό πως ρόλος των δημοτικών αρχών πρέπει να είναι η διάθεση χώρων και η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών, αλλά και στην κάλυψη των αναγκών ερασιτεχνικής απασχόλησης των δημοτών σε διάφορους τομείς. Η δε τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να πάψει να υποβιβάζεται σε μια απλή και αδιαβάθμητη «κατάρτιση» και να καλύπτεται όπως όπως από διάφορα ΙΕΚ, ΚΕΚ και άλλες διάσπαρτες σχολές. Επιβάλλεται η ένταξή της σε ένα δημόσιο και δωρεάν μεταλυκειακό σύστημα επαγγελματικών σχολών.

Τα λαϊκά στρώματα, οι γονείς και οι νέοι άνθρωποι που αναζητούν επαγγελματική διέξοδο σε αυτήν την κατεύθυνση, χρειάζονται ριζική αναμόρφωση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης, ώστε βασισμένη αυτή στα γερά θεμέλια της δωδεκάχρονης εκπαίδευσης να εξασφαλίζει μέσα από δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές, ουσιαστική επαγγελματική μόρφωση. Επομένως, χρειάζεται η κατάργηση των ΙΕΚ και ΚΕΚ. Χρειάζεται να χτυπηθεί η εμπλοκή της ΤΑ στην ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της τεχνικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης. Να χτυπηθεί η συμμετοχή της στα προγράμματα στενής «κατάρτισης» του «απασχολήσιμου» εργατικού δυναμικού.

Γι' αυτό χρειάζεται ΤΑ που να αγωνίζεται μαζί με το λαό για ενιαίο 12 χρονο σχολείο για όλους, δημόσια, δωρεάν ενιαία ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και με βάση την εξέλιξη της επιστήμης, που να εξασφαλίζει υψηλού επιπέδου επιστημονική ειδίκευση για όλους, δίχως διακρίσεις, για σύνδεση του πτυχίου με το επάγγελμα, για το δικαίωμα στην εργασία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ