ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Μέτωπο ρήξης με την κυβερνητική πολιτική

«Ολοι στην 24ωρη απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 29 Μάη»! Με αυτό το κάλεσμα απευθύνεται στους δημόσιους υπαλλήλους η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση, η οποία υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της: «Αυτή η απεργία μπορεί και πρέπει να γενικευτεί και να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων στη βάση, στους εργασιακούς χώρους, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι σε μια τέτοια προοπτική προωθείται αυτός ο αγώνας με συνέπεια από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, από τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, του ΠΑΜΕ».

Η ανακοίνωση - κάλεσμα μοιράζεται ήδη στους εργαζόμενους σε αλλεπάλληλες περιοδείες που κάνουν τα μέλη και τα στελέχη της ΤΑΔΗΣΥ, καθώς - όπως τονίζεται - «είναι άμεση ανάγκη να κερδίσουμε τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε μέσα από τους "κοινωνικούς διαλόγους" απάτης και συνενοχής, τις παλινωδίες, τις υπαναχωρήσεις, τις ασυνέπειες και τις πολιτικές σκοπιμότητες των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚ - ΔΑΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ. Είναι άμεση ανάγκη να ξεπεραστούν αυτές οι ηγεσίες και μέσα και από αυτόν τον αγώνα να ενδυναμωθεί ο ταξικός προσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος των αποφασιστικών, αποτελεσματικών αγώνων».

Η ΤΑΔΗΣΥ αναφέρει για το ασφαλιστικό ότι καμιά αλχημεία και λαθροχειρία δεν μπορεί να μεταλλάξει το «μαύρο» χαρακτήρα των μέτρων σε «άσπρο» και συνοπτικά καταγράφει μερικές από τις συνέπειες της κυβερνητικής πρότασης:

«Θίγονται καίρια όλοι, παλιοί και νέοι ασφαλισμένοι, άνδρες και γυναίκες. Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης στο 70% του μέσου όρου των μισθών της τελευταίας πενταετίας, από το 80% του τελευταίου μισθού που ισχύει σήμερα, οι συντάξεις μειώνονται κατά 30% έως 40%. Οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις κόβονται. Καταργείται η 35ετία και γίνεται 37ετία. Η συνολική επικουρική σύνταξη από 36% που είναι σήμερα μειώνεται στο 20% της δραστικά μειούμενης κύριας. Το εφάπαξ ανατίθεται στη διαχείριση ενός αυτοδιοικούμενου νέου οργανισμού και με δεδομένο ότι τα 2/3 των αποθεματικών έχουν φαγωθεί στον τζόγο του χρηματιστηρίου, ανοίγει ο δρόμος και για τη δραστική μείωσή του και για την επιβολή νέων ασφαλιστικών εισφορών σε βάρος μας. Επιβάλλονται αμέσως σε όλους μας νέες ασφαλιστικές εισφορές κατά 12.000 δραχμές και κατά 0,25% επί του μισθού μας για τη λεγόμενη αλληλεγγύη. Τώρα μάλιστα, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, μελετάται η επέκταση του υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών εφ' όλων των αποδοχών για όλους».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
«Στα γεμάτα» για την απεργία

Επί ποδός βρίσκονται και οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά για την προετοιμασία της νέας πανεργατικής απεργίας στις 29 Απρίλη. Το συναγερμό έχει σημάνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, μεταφέροντας το αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο της πειραιώτικης περιφέρειας. Χτες το απόγευμα, οι ηλεκτρολόγοι πλοίων στη διάρκεια της γενικής τους συνέλευσης αποφάσισαν με συντριπτική πλειοψηφία τη συμμετοχή του κλάδου τους στην απεργία. Σήμερα στις 10 το πρωί θα συνεδριάσει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, ενώ στις 6 το απόγευμα, με θέμα την απεργία θα συνεδριάσει και η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά. Την Παρασκευή στις 6 το απόγευμα θα γίνει κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Ακόμα, μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα σχετικές αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία αναμένονται από το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά, το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, ενώ αποφάσεις αναμένονται και από σωματεία των εργαζομένων στους Δήμους Κερατσινίου και Κορυδαλλού.

Σταθμό των προετοιμασιών θα αποτελέσει η σύσκεψη που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή στις 20 του μήνα στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στη διάρκεια της οποίας θα εκλεχτεί και γραμματεία για την καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής και το συντονισμό δράσης των σωματείων. Στο κάλεσμα που ήδη έχει απευθύνει η Επιτροπή προς όλα τα σωματεία, συνδικαλιστές και συνδικαλιστικές παρατάξεις επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση ετοιμάζει τη νομοπαρασκευαστική πλευρά του ασφαλιστικού, για να πάρει τη μορφή νομοσχεδίου το αντιασφαλιστικό τερατούργημα», ταυτόχρονα η βαθιά αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική συμπληρώνεται με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου, το νέο φορομπηχτικό νομοσχέδιο, τη συνέχιση της διάλυσης της Ζώνης Περάματος, την απελευθέρωση της ακτοπλοΐας. «Η πολιτική αυτή - συνεχίζει - η οποία προκαλεί βαθιά δυσαρέσκεια και λαϊκή αγανάκτηση δεν πρέπει να περάσει».

Αποφάσεις για την απεργία

Πληθαίνουν καθημερινά οι αποφάσεις συμμετοχής στην 24ωρη απεργία στις 29 Μάη.

Πιο συγκεκριμένα μέχρι σήμερα αποφάσεις έχουν πάρει: Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου, Εργατικό Κέντρο Φωδίκας, Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Προμηθέας», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, Σωματείο Ζύθου - Ποτών - Τροφίμων, Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας.

Στη Χαλκίδα, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, σήμερα Πέμπτη, 16 Μάη, καλεί σε σύσκεψη σωματεία, συνδικαλιστές και εργαζόμενους με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακή κινητοποίηση στις 29 Μάη και συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Χαλκίδας, στις 11 το πρωί.

Κάλεσμα να συμμετάσχουν αγωνιστικά στην απεργία της 29ης Μάη ενάντια στα αντιασφαλιστικά κυβερνητικά σχέδια απευθύνει στους εργαζόμενους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών Αγώνων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Στην κατεύθυνση αυτή, προβάλλεται η ανάγκη να οργανωθούν γενικές συνελεύσεις των σωματείων και συσκέψεις ή περιοδείες στους χώρους δουλιάς.

Στη Θεσσαλονίκη χτες έγινε σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών που οργάνωσε το ΠΑΜΕ και τονίστηκε ότι η δύναμη και τα όπλα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, βρίσκονται μέσα στους χώρους δουλιάς. Γι' αυτό το επόμενο διάστημα, θα ενταθούν οι περιοδείες, οι συσκέψεις και οι εξορμήσεις σε όλους τους κλάδους και όλους τους χώρους δουλιάς, προκειμένου να συμμετάσχουν μαζικά οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης στην απεργία και την απεργιακή κινητοποίηση που καλεί το ΠΑΜΕ στις 29 του Μάη. Αποφασίστηκε η πραγματοποίηση απεργιακής συγκέντρωσης στις 10 το πρωί στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν δεκάδες σωματεία του ιδιωτικού τομέα και συνδικαλιστές, όπως π.χ. από το χώρο των εμφιαλωμένων ποτών, των καπνεργατών, των εμποροϋπαλλήλων, των ιδιωτικών υπαλλήλων, αλλά και των εκπαιδευτικών, κλπ.

Ευρεία σύσκεψη σωματείων και συνδικαλιστών διοργανώνει, σήμερα Πέμπτη, στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Βόλου η Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας - ΠΑΜΕ.

Περιοδείες στα νοσοκομεία

Περιοδείες στα νοσοκομεία, για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της απεργίας στις 29 του Μάη, πραγματοποιούν στελέχη του ΠΑΜΕ. Στο πλαίσιο αυτό θα βρεθούν αύριο Παρασκευή 17 Μάη στα νοσοκομεία Παίδων, «Αγ, Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού», στο «Λαϊκό» και το «Αιγινητείο». Την ερχόμενη Δευτέρα, 20 Μάη, θα γίνει περιοδεία στο «Αλεξάνδρα». Το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο θα επισκεφτούν στελέχη του ΠΑΜΕ την Τρίτη 21 Μάη, ενώ στον «Ευαγγελισμό» και τον «Ερυθρό Σταυρό» θα βρεθούν την Τετάρτη, 22 Μάη.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Προς 48ωρη στα βαπόρια

Ετοιμοπόλεμοι δηλώνουν και οι ναυτεργάτες, ενώ ήδη στα καράβια επικρατεί πυρετός προετοιμασίας για την απεργία στις 29 του μήνα. Τις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών φούντωσε περισσότερο η είδηση που έσκασε σαν βόμβα ότι με απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας κόβονται 17 δισεκατομμύρια δραχμές από το κονδύλι που έχει προϋπολογιστεί για την καταβολή των συντάξεων! Την περικοπή των 17 δισ. καταγγέλλουν με χτεσινή ανακοίνωσή τους τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα οποία ανταποκρινόμενα στην αγωνιστική βούληση των ναυτεργατών απέστειλαν εξώδικα προς όλες τις εφοπλιστικές Ενώσεις, γνωστοποιώντας την απόφασή τους να συμμετάσχουν στο απεργιακό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ. Το διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν τα δύο σωματεία, το οποίο συντάχθηκε με βάση τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες της ναυτεργατικής οικογένειας, περιλαμβάνει αιτήματα που αφορούν την υπεράσπιση και διεύρυνση των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, την προστασία του ΝΑΤ, του οποίου τη διαχείριση να αναλάβουν οι ναυτεργάτες, την αύξηση των συντάξεων στο 80% των συνολικών αποδοχών, την κατοχύρωση σταθερής εργασίας με 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων μία μέρα μέσα μία μέρα εκτός πλοίου με πλήρης αποδοχές και ασφάλιση στο ΝΑΤ, καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, τον χαρακτηρισμό ως βαρύ - ανθυγιεινό και επικίνδυνο και άλλα.

Τα δύο σωματεία απαιτούν από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να συνεδριάσει άμεσα η Εκτελεστική Επιτροπή για να αποφασίσει 48ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με προοπτική κλιμάκωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ