ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ
Προτείνει άρση του εμπάργκο

Ο Φ.Κάστρο με τον Τζ. Κάρτερ παρακολούθησαν μαζί ένα «ολ σταρ» παιχνίδι μπέιζ μπολ

Associated Press

Ο Φ.Κάστρο με τον Τζ. Κάρτερ παρακολούθησαν μαζί ένα «ολ σταρ» παιχνίδι μπέιζ μπολ
ΑΒΑΝΑ.--

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου της Αβάνας, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, έκανε έκκληση προς τη χώρα του να κάνει την πρώτη κίνηση για άρση του εμπάργκο, που κρατά εδώ και 40 χρόνια. Μία κίνηση που φυσικά δε μένει χωρίς ανταλλάγματα...

Υπό το βλέμμα του ίδιου του Φιντέλ Κάστρο και των φοιτητών, αλλά και χιλιάδων Κουβανών που παρακολούθησαν την ομιλία, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κουβανική τηλεόραση, ο Κάρτερ έκανε λόγο ότι η ώρα για αλλαγές στις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ με την Κούβα έφτασε και πως, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο κράτος, εναπόκειται στην Ουάσιγκτον να κάνει το πρώτο βήμα και να άρει το εμπάργκο. «Εχω την ελπίδα», είπε, «πως το Κογκρέσο των ΗΠΑ θα ανταποκριθεί σύντομα και θα επιτρέψει τα ταξίδια χωρίς περιορισμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, θα εγκρίνει ανοιχτές εμπορικές σχέσεις και θα άρει το εμπάργκο».

Σχέδιο τριών σημείων

Βέβαια, για να γίνει αυτή η άρση του εμπάργκο, κατά Κάρτερ, θα πρέπει να γίνουν κάποια βήματα και εκτός από το πρώτο, που θα πρέπει να προέρχεται από τις ΗΠΑ, τα επόμενα ανήκουν σε ένα «σχέδιο τριών σημείων». Επικρίνοντας το σοσιαλιστικό σύστημα της Κούβας, «σε ό,τι αφορά την ανυπαρξία δυνατοτήτων έκφρασης αντιπολιτευτικού λόγου, που δεν επιτρέπει στο λαό να οργανωθεί σε όποιας μορφής αντιπολιτευτικά κινήματα» και αφού, όπως το έθεσε ο Κάρτερ, το Σύνταγμά της αναγνωρίζει την ελευθερία λόγου και της δημιουργίας ενώσεων, όμως, άλλα νομοθετικά μέτρα αρνούνται αυτές τις ελευθερίες σε όσους δε συμφωνούν με την κυβέρνηση, η λύση μάλλον βρίσκεται στο «σχέδιο Βαρέλα» -που έπλεξε το εγκώμιό του - μια πρωτοβουλία των Κουβανών αντιφρονούντων υπέρ των εκλογών και των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων, όπου σύμφωνα με αυτό το σχέδιο που έχει κατατεθεί και απορριφθεί από το κουβανικό Κοινοβούλιο, ζητείται δημοψήφισμα για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Παράλληλα, ο Κάρτερ ζήτησε από την κουβανική ηγεσία να επιτρέψει την επίσκεψη της ύπατης αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μέρι Ρόμπινσον, καθώς και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού. Επίσης, τόνισε ότι η διένεξη μεταξύ της κουβανικής κυβέρνησης και διαφόρων αμερικανικών συμφερόντων πολυεθνικών και εταιριών, για εκτάσεις γης και ιδιοκτησίες που πέρασαν στα χέρια του κουβανικού λαού μετά την επανάσταση, πρέπει και μπορεί να επιλυθεί με τη διαμεσολάβηση των Κουβανών αντιφρονούντων, που «θα λειτουργήσουν ως γέφυρα μεταξύ των δύο κρατών». Και τέλος, ως πράξη «καθωσπρεπισμού» έκανε λόγο και για τις ίδιες τις ΗΠΑ, ότι απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ως χώρα που σέβεται πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα, με τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που στοιβάζονται στις φυλακές, με τη θανατική ποινή που είναι ακόμη σε ισχύ κ.ά.

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με αναλυτές, η ομιλία αυτή του Κάρτερ μάλλον ξεφεύγει από το πρωτόκολλο που καθορίζει σαφέστατα ότι οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ μπορούν να μιλούν για όλα, εκτός από το να επικρίνουν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης που βρίσκεται στην εξουσία και η έκκληση για άρση του εμπάργκο θεωρείται ως αντίθεση με την ακολουθούμενη πολιτική της Ουάσινγκτον, γεγονός που θα προκαλέσει αντιδράσεις. Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις στην αναφορά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, ότι δεν υπάρχει καμιά απόδειξη εμπλοκής της Αβάνας στη διάδοση των βιολογικών όπλων, που επισήμως, μερικές ώρες αργότερα, ο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωνε ότι έχει πολλούς λόγους να πιστεύει πως η Κούβα εξετάζει το ενδεχόμενο να αποκτήσει.

Πάντως, οι πρώτες αντιδράσεις του κουβανικού λόμπι, δηλαδή των αντιφρονούντων της Φλόριντα, ήταν ενθουσιώδεις ως προς την ομιλία Κάρτερ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Οι Ολλανδοί, μέσα σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα, που καλλιεργήθηκε με αφορμή τη δολοφονία του ακροδεξιού ηγέτη Πιν Φόρτουϊν, ανταποκρίθηκαν, και η προσέλευση στις κάλπες ήταν μαζική, στις πιο «παράξενες και απρόβλεπτες» εκλογές της Ολλανδίας, όπως τις χαρακτήρισε η μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «De Telegraaf».

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι συντηρητικοί Χριστιανοδημοκράτες (CDA) θα αποκτήσουν το προβάδισμα και θα ηγηθούν μιας νέας κεντροδεξιάς κυβέρνησης, εγκαταλείποντας τη θέση της αντιπολίτευσης που είχαν τα τελευταία χρόνια. Με ποιον θα συγκυβερνήσουν. Ενδεχομένως με το κόμμα του πρόσφατα δολοφονημένου ακροδεξιού και αμφιλεγόμενοι Φόρτουϊν. Το κόμμα «Λίστα Πιμ Φόρτουϊν» (LPF) αναμένεται να συγκεντρώσει πολλές ψήφους συμπαθείας εις βάρος των παραδοσιακών κομμάτων, τα οποία κατηγορεί ότι ενέπνευσαν σκόπιμα μίσος εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς το εξτρεμιστικό κόμμα της Δεξιάς. Ετσι, αν και είναι ηλικίας μόλις τριών μηνών και παίρνει για πρώτη φορά μέρος σε εκλογές, μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ισχυρό ώστε να μετάσχει στη νέα κυβέρνηση, αφού αναμένεται να έρθει δεύτερο κόμμα σε ψήφους και τέταρτη δύναμη στη Βουλή, πάντα σύμφωνα με την πρόθεση ψήφου που έχει καταγραφεί στις σφυγομετρήσεις.

Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού Βιμ Κοκ -από το 1994, η Ολλανδία κυβερνάται από την κεντροαριστερή συμμαχία ανάμεσα στο Εργατικό Κόμμα (PvdA), στο Φιλελεύθερο Κόμμα (VVD) και στο μικρό μεταρρυθμιστικό κόμμα D66 - αναμένεται να υποστεί επικίνδυνη «αιμορραγία» ψήφων και να υποκύψει ενδεχομένως στην αυξανόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια για μια σειρά από χρονίζοντα κοινωνικά προβλήματα, όπως η κατάσταση στα νοσοκομεία, η εγκληματικότητα και άλλα. Ενδεχόμενη ήττα της κυβέρνησης Κοκ θα ήταν η τελευταία σε μια σειρά από εκλογικές ήττες που υπέστη πρόσφατα η ευρωπαϊκή Κεντροαριστερά, ξεκινώντας από την Ιταλία και μετέπειτα στη Γαλλία, τη Δανία και την Πορτογαλία.

Τέλος, δεδομένου του εκλογικού συστήματος που είναι απόλυτα αναλογικό και ευνοεί τα μικρά κόμματα και την πολυδιάσπαση του εκλογικού Σώματος, η Ολλανδία, παραδοσιακά, κυβερνάται από συμμαχίες κομμάτων, υπό την πρωτοβουλία ενός ισχυρού κόμματος το οποίο υποδεικνύει η βασίλισσα. Η διαδικασία και οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης είναι δυνατόν να διαρκέσουν πολλούς μήνες.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Με «υστερόγραφο» οι δημοτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Στις κάλπες προσήλθαν χτες οι Μαυροβούνιοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν τις νέες αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, ένθεν κακείνθεν πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως αυτό που θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι και η στάση των Μαυροβούνιων ψηφοφόρων έναντι παρατάξεων που αντιμάχονται ή υποστηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία για κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τη μετεξέλιξή της σε ένα ιδιότυπο υβριδιακό καθεστώς υπό το όνομα Σερβία - Μαυροβούνιο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στηρίζουν τη συμφωνία Σερβίας - Μαυροβουνίου. Αντίθετα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και μικρά κόμματα της αλβανικής μειονότητας αντιτίθενται στη συμφωνία αντικατάστασης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με την ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου ζητώντας άμεσα την ανεξαρτητοποίηση της Δημοκρατίας.

Οι εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα σε ένα γύρο διεξάγονται σε 19 από τους 21 δήμους του Μαυροβουνίου, καθώς εξαιρούνται οι δήμοι της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα και της παράκτιας πόλης Χερτσέγκ που εξέλεξαν τους συμβούλους τους στις εκλογές που είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ