Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Με «υστερόγραφο» οι δημοτικές εκλογές στο Μαυροβούνιο...

ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Στις κάλπες προσήλθαν χτες οι Μαυροβούνιοι ψηφοφόροι για να εκλέξουν τις νέες αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ωστόσο, ένθεν κακείνθεν πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως αυτό που θα αποτυπωθεί στο εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι και η στάση των Μαυροβούνιων ψηφοφόρων έναντι παρατάξεων που αντιμάχονται ή υποστηρίζουν την πρόσφατη συμφωνία για κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τη μετεξέλιξή της σε ένα ιδιότυπο υβριδιακό καθεστώς υπό το όνομα Σερβία - Μαυροβούνιο.

Το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών του Προέδρου του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουκάνοβιτς και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών στηρίζουν τη συμφωνία Σερβίας - Μαυροβουνίου. Αντίθετα, η Φιλελεύθερη Συμμαχία και μικρά κόμματα της αλβανικής μειονότητας αντιτίθενται στη συμφωνία αντικατάστασης της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με την ένωση Σερβίας - Μαυροβουνίου ζητώντας άμεσα την ανεξαρτητοποίηση της Δημοκρατίας.

Οι εκλογές με πλειοψηφικό σύστημα σε ένα γύρο διεξάγονται σε 19 από τους 21 δήμους του Μαυροβουνίου, καθώς εξαιρούνται οι δήμοι της πρωτεύουσας Ποντγκόριτσα και της παράκτιας πόλης Χερτσέγκ που εξέλεξαν τους συμβούλους τους στις εκλογές που είχαν πραγματοποιήσει τον Ιούνιο του 2000.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ