Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Ψευδομάρτυρας ο Τάνιτς, λέει ο Μιλόσεβιτς

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Σε πολιτικούς ισχυρισμούς για τη στάση που επέδειξε η πρώην γιουγκοσλαβική κυβέρνηση επί προεδρίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς κατά τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών το Μάρτη του '99 και σε άνευ τεκμηρίων αγορεύσεις περί «μεταφοράς πτωμάτων» Κοσσοβάρων Αλβανών απ' το Κοσσυφοπέδιο σε άλλες περιοχές της Σερβίας, προέβη χτες, δεύτερη μέρα της κατάθεσής του στο δικαστήριο της Χάγης, ο Ράτομιρ Τάνιτς.

«Αρνήθηκε τη διαπραγμάτευση μίας συμφωνίας εκεχειρίας με το ΝΑΤΟ το 1999 και είπε πως η Σερβία και η Γιουγκοσλαβία χρειάζονται περισσότερα θύματα για να αποδειχθεί πως το ΝΑΤΟ ήταν ένας εγκληματικός οργανισμός», ισχυρίστηκε ο Τάνιτς, το πρόσωπο του οποίου και χτες αποκρύφτηκε απ' τα μόνιτορ στο παρακείμενο με τη δικαστική αίθουσα κέντρο Τύπου στα δικαστήρια της Χάγης. Επιπλέον κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο πως γνωρίζει πού μεταφέρθηκαν και σε ποιο μέρος της Σερβίας κρύφτηκαν, πριν την έναρξη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών το Μάρτη του '99 «τα πτώματα σφαγιασθέντων Κοσσοβάρων Αλβανών». Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε πως η σερβική αστυνομία και το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζουν να κρύβουν την αλήθεια σχετικά με τις λεγόμενες σφαγές Κοσσοβάρων Αλβανών απ' τις σερβικές δυνάμεις και πως βασικός υπεύθυνος για την «απόκρυψη της αλήθειας» είναι ο σημερινός επικεφαλής των δυνάμεων ασφαλείας και τότε διοικητής τακτικών μονάδων της αστυνομίας στο Κοσσυφοπέδιο, ο Σρέτεν Λούκιτς.

Οταν, αργότερα χτες το μεσημέρι, ξεκίνησε η διαδικασία αντεξέτασης του Ράτομιρ Τάνιτς απ' τον πρώην πρόεδρο της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας αμφισβητήθηκε η πιστότητα των ισχυρισμών και η ακρίβεια της τότε ιδιότητας (του μέλους των γιουγκοσλαβικών μυστικών υπηρεσιών) που επικαλείται ο μάρτυρας προκειμένου να εμφανίσει τάχα ως «τεκμηριωμένη» και «ακλόνητη» την κατάθεσή του. Ο Μιλόσεβιτς ξεκίνησε την αντεξέταση του μάρτυρα αμφισβητώντας όλα αυτά τα στοιχεία, ρωτώντας τον εάν είναι ψευδομάρτυρας, όπερ αρνήθηκε - όπως... αναμενόταν - ο Τάνιτς.

«Εμφανίζεσαι εδώ για να παίξεις το ρόλο του μυημένου, του "έσωθεν" γνώστη ευαίσθητων πληροφοριών, ενώ στην πραγματικότητα ποτέ δεν ήσουν» είπε χαρακτηριστικά ο Μιλόσεβιτς έναντι του μάρτυρα.

Την ίδια ώρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία καταφερόταν κατά των ισχυρισμών του Τάνιτς σημειώνοντας πως πρόκειται «για τεράστια και ασύστολα ψεύδη τα οποία δεν μπορούν να αποκρυφτούν». Πρόκειται, αναφέρεται στην ανακοίνωση, για έναν άνθρωπο που δέχτηκε αδρά χρηματική αμοιβή, εντάχθηκε σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων υιοθετώντας μία ψεύτικη, νέα ταυτότητα «με αντάλλαγμα να ψευδομαρτυρήσει και να "κατασκευάσει" μία κατάθεση για να ενοχοποιήσει έναν έντιμο άνδρα, τον πρώην πρόεδρο Μιλόσεβιτς».

Η παράδοση των Μάρτιτς και Μέρκσιτς

Στο μεταξύ, παραδόθηκαν χτες, όπως αναμενόταν, στις αρχές του δικαστηρίου της Χάγης δύο Σέρβοι που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου στη σύρραξη της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για τον Μίλαν Μάρτιτς, πρώην ηγέτη των Σέρβων της Κροατίας, που κατηγορείται για το βομβαρδισμό του Ζάγκρεμπ το 1995, και τον απόστρατο στρατηγό και πρώην διοικητή μεραρχίας του γιουγκοσλαβικού στρατού Μίλε Μέρκσιτς, που κατηγορείται για τη δολοφονία τουλάχιστον 200 ανθρώπων στο Βούκοβαρ το 1991.

Οι δύο άνδρες έφθασαν χτες το πρωί στη Χάγη με τακτική πτήση από το Βελιγράδι και οδηγήθηκαν αμέσως μετά στο κέντρο κράτησης του δικαστηρίου.

Λίγο πριν από την αναχώρησή του από το Βελιγράδι, ο Μάρτιτς υπερασπίστηκε την αθωότητά του και διακήρυξε πως μεταβαίνει στη Χάγη για να υπερασπιστεί τους Σέρβους της Κροατίας. Ο συγκεκριμένος πρώην αξιωματούχος είναι ο μοναδικός εκ των τριών κατηγορουμένων για εγκλήματα πολέμου στο Βούκοβαρ, που αποφάσισε να παραδοθεί εκουσίως. Οι δυο άλλοι κατηγορούμενοι, Βέζελιν Σλιβάντσανιν και Μίροσλαβ Ράντιτς, αρνούνται να παραδοθούν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ