Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Τάχιστες και ριζικές μεταρρυθμίσεις υποσχέθηκε ο Αραφάτ

Μετά την τελευταία διείσδυση στη Ράφα

Associated Press

Μετά την τελευταία διείσδυση στη Ράφα
ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.-

«Ηρθε η ώρα της αλλαγής και της μεταρρύθμισης» διακήρυξε, χθες, απευθυνόμενος, για πρώτη φορά μετά από μήνες, στο παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, ο Παλαιστίνιος ηγέτης. Ο Αραφάτ ανέλαβε, προσωπικά, την ευθύνη για τα «μεγάλα λάθη που έχουν γίνει», προέτρεψε για γρήγορες και ριζικές αλλαγές «στη διοίκηση, στα υπουργεία, στις υπηρεσίες ασφαλείας» και υποσχέθηκε γενικές εκλογές «σύντομα».

Τη χθεσινή 53η επέτειο της «Αλ Νάκμπα», της Καταστροφής όπως αποκαλούν οι Παλαιστίνιοι την ίδρυση του Κράτους του Ισραήλ που οδήγησε στον ξεριζωμό χιλιάδων Παλαιστινίων από τις εστίες τους, επέλεξε ο Γιάσερ Αραφάτ για να εξαγγείλει ριζικές αλλαγές. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης επισήμανε την ανάγκη «συνολικής επανεκτίμησης της πολιτικής μας στο δρόμο προς την ανεξαρτησία προκειμένου να διορθώσουμε τα λάθη που έγιναν μέχρι τώρα».

Παραδέχτηκε ότι έγιναν μεγάλα λάθη και ανέλαβε προσωπικά την ευθύνη κάνοντας ειδική αναφορά στην εξορία των 13 Παλαιστινίων του Ναού της Γέννησης. Μετά την ομιλία, ο διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ διευκρίνιζε ότι το «λάθος έγκειται στη συναίνεση της Π. Αρχής για εξορία των 13 κατά παράβαση της διεθνούς νομιμότητας», τονίζοντας ότι «θα γίνουν προσπάθειες να διορθωθεί η κατάσταση».

Ο Αραφάτ κατηγόρησε την ισραηλινή στρατιωτική βία ως προσπάθεια διάλυσης των ενδιάμεσων ειρηνευτικών συμφωνιών. Παρ' όλα αυτά, υπογράμμισε, «το όνειρό μας για πραγματική ελευθερία και πλήρη ανεξαρτησία παραμένει, με πρωτεύουσα του κράτους μας την Ιερουσαλήμ, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι», ενώ κατέληξε ότι είναι πάντα δεσμευμένος στη «στρατηγική επιλογή της ειρήνης».

Κλείνοντας την ομιλία του, επανέλαβε την έκκληση για τερματισμό κάθε επίθεσης εναντίον αμάχων πολιτών, είτε Ισραηλινών είτε Παλαιστινίων, τονίζοντας ότι «τέτοιες πράξεις βλάπτουν τα συμφέροντα του παλαιστινιακού αγώνα και προκαλούν αντιδράσεις εντός της παλαιστινιακής κοινωνίας αλλά και στη διεθνή κοινότητα».

Αντιδράσεις και εκτιμήσεις

«Ακουσα ένα γενικό πλαίσιο και μια δήλωση προθέσεων, δεν άκουσα συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιαγράμματα» δήλωνε, μετά το πέρας της συνεδρίασης, η βουλευτής Χανάν Ασράουι ενώ ο συνάδελφός της Νάμπιλ Αμρ εκτιμούσε ότι «υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες». Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Αχμέντ Κορέι, δήλωνε ότι, μέχρι το τέλος του χρόνου, σίγουρα θα γίνουν εκλογές στα σωματεία και στις πολιτικές παρατάξεις, απέφυγε, όμως, να προσδιορίσει πότε θα γίνουν βουλευτικές και τοπικές εκλογές.

Ο επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Κρις Πάτεν, μίλησε για «θετικό βήμα, γιατί αν γίνουν εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα, προετοιμαστούν καλά και ανοίξουν το δρόμο σε πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες, η Π. Αρχή και ο ηγέτης της λαμβάνουν νέα νομιμότητα». Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα, υποστήριξε ότι ο Αραφάτ του γνωστοποίησε ότι οι βουλευτικές και τοπικές εκλογές θα γίνουν, πιθανότατα, μέσα στο καλοκαίρι, το πολύ αρχές του φθινοπώρου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, χαρακτήρισε τις εξαγγελίες «θετική κίνηση» συμπληρώνοντας ότι αναμένονται οι πράξεις. Εντούτοις, ο εκπρόσωπος του Σαρόν, Ραανάν Γκισίν, εκτίμησε ότι «δεν προκύπτει τίποτε νεότερο. Η Νεκρά Θάλασσα παραμένει Νεκρά Θάλασσα, και ο Αραφάτ μένει πάντα ίδιος». Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Αμερικανός υφυπουργός Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, υποστηρίζοντας ότι ο «Αραφάτ δεν έχει ούτε το κουράγιο ούτε το όραμα να κάνει τις υποχωρήσεις που απαιτούνται για μια οριστική ειρηνευτική συμφωνία» αν και έσπευσε να τονίσει ότι η μοναδική λύση δεν είναι η στρατιωτική αλλά η πολιτική που θα καταλήγει στο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

Οι διακηρύξεις του Αραφάτ για ριζικές μεταρρυθμίσεις έγιναν μία μέρα μετά την ομιλία του Ισραηλινού πρωθυπουργού στην Κνέσετ, όπου ο Σαρόν υπογράμμισε ότι «δε θα υπάρξει καμία διαπραγμάτευση όσο δε γίνονται ριζικότατες μεταρρυθμίσεις στις δομές της Π. Αρχής». Σύμφωνα με αναλυτές, οι πιέσεις που δέχεται ο Αραφάτ για μεταρρυθμίσεις, είναι μεγάλες, τόσο από ΗΠΑ και Ισραήλ, όσο και εσωτερικά, αν και είναι διαφορετική η κατεύθυνση των πιέσεων.

Εντούτοις, ως «ενδεικτικό σημάδι της αποφασιστικότητας» του Αραφάτ εκτιμάται η έγκριση, αργά την Τρίτη, μετά από πολλούς μήνες, απόφασης που προβλέπει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, ενώ ο ίδιος δήλωνε ότι θα προχωρήσει σε πλήρη διαχωρισμό και της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Τερζ Ρόεντ Λάρσεν, ανακοίνωνε ότι ο Οργανισμός «λαμβάνει μέτρα ώστε να αναλάβει, αν δεν μπορέσει η παλαιστινιακή πλευρά, το θέμα της ασφάλειας» ενώ παράλληλα προωθεί συνολική άμεση επίλυση της κρίσης.

Οσον αφορά στις εξωτερικές πιέσεις, ο αναλυτής Γιεζίντ Σαγίνγκ, εκτιμούσε ότι «οι ΗΠΑ και το Ισραήλ συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να ξεφορτωθούν τον Αραφάτ με στρατιωτικό τρόπο και αποφάσισαν να μεθοδεύσουν την αλλαγή συσχετισμών εσωτερικά υπολογίζοντας ότι οι καταγγελίες διαφθοράς και τα λάθη θα του χρεωθούν». Η παναραβική εφημερίδα «Αλ Κούντς αλ Αράμπι», εκτιμά ότι στόχος είναι να μην ελέγχει αποκλειστικά ο Αραφάτ την ασφάλεια και τα οικονομικά. Την ίδια στιγμή, γινόταν γνωστό ότι η Σ. Αραβία προωθεί την πραγματοποίηση παμπαλαιστινιακής σύσκεψης, στο Κάιρο, προκειμένου να «υιοθετηθεί κοινή στάση με πράξεις για τη στήριξη της πρότασής της».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ