ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΑΜΒΑΚΙ
«Ταρίφα» επιδότησης 1.148.800 τόνων

Δε θα επιδοτηθούν γύρω στους 200.000 τόνους υπαρκτής παραγωγής!

Επιβεβαιώνεται και επισήμως η αυθαίρετη απόφαση της κυβέρνησης να μην επιδοτηθούν 200.000 τόνοι περίπου βαμβακιού, περσινής παραγωγής. Χτες ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως δηλώθηκε στην ΕΕ τελική παραγωγή 1.148.800 τόνοι βαμβακιού και ανέφερε επίσης πως η εξόφληση της επιδότησης θα είναι 49,6 δραχμές το κιλό.

Μη έχοντας κι άλλα χρονικά περιθώρια, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, επιχειρεί τώρα και επισήμως να λάβει και την κοινοτική έγκριση στην πολύμηνη κυβερνητική αυθαιρεσία σε βάρος των πολύπαθων βαμβακοπαραγωγών. Ταυτόχρονα με τη χτεσινή δήλωσή του ο Γ. Δρυς επιχείρησε προκαταβολικώς πάλι, να δημιουργήσει εντυπώσεις, με σκοπό να εμφανιστεί η τελική ελάχιστη τιμή στο βαμβάκι 239 δραχμές το κιλό και η συνολική τιμή στο βαμβάκι όσο βολεύει την κυβέρνηση. Δηλαδή γύρω στις 270 - 280 δραχμές το κιλό. Μόνο που όμως τα παραπάνω νούμερα αφορούν μια παραγωγή 1.148.800 τόνων, ενώ η πραγματική παραγωγή είναι 1.349.000 τόνοι περίπου. Εκτός αυτών πρέπει να σημειωθεί ότι οι διακαείς πόθοι της κυβέρνησης πρέπει να γίνουν αποδεκτοί και από την αρμόδια διαχειριστική επιτροπή της ΕΕ, που αναμένεται να συνεδριάσει σχετικά, περί τα τέλη του μήνα.

Η κυβέρνηση όμως αυτό που εξακολουθεί να κάνει, είναι να επιδιώκει με κάθε μέσο να «κουκουλώσει» μια έτσι κι αλλιώς ολέθρια πολιτική σε σχέση με το βαμβάκι και παράλληλα με διάφορες αλχημείες, αυθαιρεσίες και συκοφαντίες να καθηλώσει τους βαμβακοπαραγωγούς και να υπονομεύσει τα δίκαια αιτήματά τους και τον αγώνα τους. Γιατί με τη δήλωση παραγωγής 1.148.800 τόνων προς την ΕΕ που έκανε χτες το υπουργείο Γεωργίας, ενώ η παραγωγή που παραδόθηκε στα εκκοκκιστήρια είναι 1.349.000 τόνοι, το αποτέλεσμα θα είναι οι βαμβακοπαραγωγοί να βγουν ακόμα πιο ζημιωμένοι και να υποστούν ακόμα μεγαλύτερη μείωση στο εισόδημά τους. Και στην ουσία, με τη μεθόδευση αυτή, η μέση τιμή για την υπάρχουσα παραγωγή βαμβακιού θα είναι από 240 δραχμές το κιλό και κάτω. Αυτό όμως ελάχιστα προβληματίζει την κυβέρνηση, που όλο το προηγούμενο διάστημα διαλαλούσε πως δεν υπάρχουν δύο τιμές στο βαμβάκι και ότι η τιμή θα είναι 300 - 310 δραχμές το κιλό. Επιπλέον αξίζει να σημειωθεί ότι με τον προηγούμενο κανονισμό η παραγωγή του 2000 που μαζί με την προσαρμογή βάρους έφτασε τους 1.275.000 τόνους, έδωσε τελική ελάχιστη τιμή 251 δραχμές. Με το νέο κανονισμό που ψήφισε πέρσι η κυβέρνηση, οι 1.148.800 τόνοι της «πετσοκομμένης» παραγωγής του 2001, που με την προσαρμογή θα γίνουν 1.181.000 τόνοι περίπου, δίνουν τελική ελάχιστη τιμή 239,1 δραχμές!

Οι βαμβακοπαραγωγοί όμως που ούτε το νέο ολέθριο κανονισμό για το βαμβάκι ψήφισαν στην ΕΕ, ούτε για τα οδυνηρά και αντιαγροτικά εθνικά μέτρα που έλαβε σχετικά η κυβέρνηση ρωτήθηκαν, απαιτούν δικαίως να πληρωθεί και να επιδοτηθεί κανονικά όλο το παραγόμενο βαμβάκι. Απαιτούν για ολόκληρη την περσινή παραγωγή μια τιμή που θα είναι τουλάχιστον 300 δραχμές το κιλό προκειμένου να έχουν εισόδημα επιβίωσης και όχι από 240 δραχμές και κάτω που μεθοδεύει να τους επιβάλει στην πράξη η κυβέρνηση. Αλλωστε τιμή 300-310 δραχμές το κιλό στο βαμβάκι, τους είχε υποσχεθεί και η ίδια η κυβέρνηση.

ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΕΛΠΕ
Ομολογούν πως πρόκειται για σκάνδαλο

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης της «προσφοράς» για την εξαγορά του 23% των ΕΛΠΕ, από την κοινοπραξία, της ρωσικής «LukOil» και του Ομίλου Λάτση, ο υπουργός Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλος, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις συνδικαλιστών των ΕΛΠΕ, φέρεται να επιβεβαιώνει ότι η τεχνική προσφορά των υποψηφίων αγοραστών, περιλαμβάνει και τη συγχώνευση των ΕΛΠΕ με την ΠΕΤΡΟΛΑ, αλλά, έκανε και λόγο για προβλήματα μεταξύ της κατά περίσταση κοινοπραξίας «Lukoil» και Ομίλου Λάτση. Αυτά βεβαίως, μεταφέρθηκαν χτες από τους εκπροσώπους των εργαζομένων που είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης, και κινούνται στο πλαίσιο της διάχυτης φημολογίας, ότι η προσφορά της εν λόγω κοινοπραξίας, δε συμβαδίζει με τους όρους του διαγωνισμού, και το γεγονός ότι δε διαψεύστηκαν από την κυβέρνηση, σημαίνει ότι έχουν ειπωθεί. Βέβαια, το ότι η προσφορά των διεκδικητών δε συνάδει με το «πνεύμα» του ούτως ή άλλως στημένου διαγωνισμού, και η κυβέρνηση προωθεί το ξεπούλημα, αποτελεί και την πλήρη επιβεβαίωση, ότι οι σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις της δημόσιας περιουσίας, υλοποιείται με σκανδαλώδεις και παρασκηνιακές μεθόδους.

Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, η αξιολόγηση της προσφοράς (τεχνικό και οικονομικό τμήμα) αναμένεται σε περίπου 10 μέρες, ενώ θα ακολουθήσει και ένα δίμηνο διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης και των διεκδικητών. Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ανακοινώνουν πως θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, καταγγέλλοντας πως στην περίπτωση που εγκριθεί η εξαγορά δημιουργείται ολιγοπωλιακό περιβάλλον στην ελληνική αγορά. «Μπερδεμένη» - πάλι σύμφωνα με τους εργαζομένους - εμφανίζεται και η ίδια η διοίκηση των ΕΛΠΕ, στην οποία και έχει δοθεί η τεχνική προσφορά της «Lukoil» και του Ομίλου Λάτση, η οποία τη θεώρησε απαράδεκτη και ατελή.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Περιμένουν αύξηση 3%

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης χωρίς αποκλιμάκωση του πληθωρισμού βλέπει για το 2002 το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), στην περιοδική του έκθεση με θέμα «Ελληνική οικονομία και τουρισμός», αναφέροντας, ταυτόχρονα, ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 4,1% κατά το 2001 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κατά τον προηγούμενο χρόνο έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο «αρκετά χαμηλότερο του 3,5%».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι κατά το 2001 η τουριστική δραστηριότητα, τόσο ως προς τον αριθμό των αφίξεων, όσο και ως προς την εισροή συναλλάγματος παρέμεινε στάσιμη. Εκτιμά, δε, ότι η περιφέρεια ως σύνολο δέχτηκε αλλοδαπούς τουρίστες αυξημένους κατά 3% έναντι μείωσης 8% - 10% για την πρωτεύουσα. Οι περιοχές με τη συγκριτικά μεγαλύτερη επίδραση είναι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (+5%), τα Ιόνια νησιά (+4,5%), η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με αύξηση 1% - 2%.

Οσο για τις προβλέψεις για τον τουρισμό της τρέχουσας χρονιάς, το ΙΤΕΠ αναφέρει ότι το πιο πιθανό είναι να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται και αύξηση μέχρι 3%. Σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τουριστικής κίνησης του 2002, θεωρεί το ινστιτούτο, από τη μια μεριά, την περιορισμένη - όπως ισχυρίζεται - προβολή στο εξωτερικό και, από την άλλη, τις πιέσεις που δέχονται οι ξενοδόχοι, κυρίως από τη γερμανική αγορά για εκπτώσεις, καθώς και τα «κλεισίματα» της τελευταίας στιγμής.

Χειρότεροι κι από Αμερικανάκια;

Τις δεσμεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) επικαλείται η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει τις ολέθριες αναθεωρήσεις και τις περικοπές επιδοτήσεων στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. Ελα, όμως, που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ «τους ξεβράκωσε» και πριν από λίγες μέρες αύξησε τις εθνικές επιδοτήσεις στις ΗΠΑ κατά 80% στο νέο εξαετές πρόγραμμα της αμερικανικής γεωργίας, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια τις επιταγές του ΠΟΕ.

Η κίνηση αυτή των ΗΠΑ αφήνει έκθετους όσους, στο όνομα του ΠΟΕ και κατ' επέκταση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), συμφωνούν στη μείωση των επιδοτήσεων και της στήριξης στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Για παράδειγμα, τη μερίδα του λέοντος των αυξημένων επιδοτήσεων στις ΗΠΑ λαμβάνει το βαμβάκι, ενώ στην ΕΕ ψηφίστηκε πέρσι και από την κυβέρνηση ένας κανονισμός μείωσης των επιδοτήσεων. Και μια και οι Ελληνες βαμβακοπαραγωγοί εξαναγκάζονται σε συρρίκνωση της βαμβακοκαλλιέργειας και ειδικά φέτος σε δραματική μείωση τιμής και επιδότησης, θα παραδειγματιστεί η κυβέρνηση από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και θα πράξει κάτι ανάλογο; Αλλωστε, ο πρωθυπουργός πολλές φορές έχει αναφέρει πως η Ελλάδα ανήκει στους ισχυρούς. Ας δώσει, λοιπόν, αυξημένες επιδοτήσεις στους Ελληνες βαμβακοπαραγωγούς και να ενισχύσει την αύξηση της βαμβακοκαλλιέργειας κι ας αφήσει κατά μέρους τα «εντός» και «εκτός» ΟΔΣΕ.

Δηλαδή τι; Χειρότεροι κι από Αμερικανάκια;..



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ