Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Περιμένουν αύξηση 3%

Επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης χωρίς αποκλιμάκωση του πληθωρισμού βλέπει για το 2002 το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), στην περιοδική του έκθεση με θέμα «Ελληνική οικονομία και τουρισμός», αναφέροντας, ταυτόχρονα, ότι οι κυβερνητικές εκτιμήσεις για ρυθμό ανάπτυξης 4,1% κατά το 2001 δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κατά τον προηγούμενο χρόνο έχει διαμορφωθεί σε επίπεδο «αρκετά χαμηλότερο του 3,5%».

Οσον αφορά τις εξελίξεις στον τομέα του τουρισμού, το Ινστιτούτο σημειώνει ότι κατά το 2001 η τουριστική δραστηριότητα, τόσο ως προς τον αριθμό των αφίξεων, όσο και ως προς την εισροή συναλλάγματος παρέμεινε στάσιμη. Εκτιμά, δε, ότι η περιφέρεια ως σύνολο δέχτηκε αλλοδαπούς τουρίστες αυξημένους κατά 3% έναντι μείωσης 8% - 10% για την πρωτεύουσα. Οι περιοχές με τη συγκριτικά μεγαλύτερη επίδραση είναι τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου (+5%), τα Ιόνια νησιά (+4,5%), η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα με αύξηση 1% - 2%.

Οσο για τις προβλέψεις για τον τουρισμό της τρέχουσας χρονιάς, το ΙΤΕΠ αναφέρει ότι το πιο πιθανό είναι να κινηθεί στα περσινά επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται και αύξηση μέχρι 3%. Σημαντικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τουριστικής κίνησης του 2002, θεωρεί το ινστιτούτο, από τη μια μεριά, την περιορισμένη - όπως ισχυρίζεται - προβολή στο εξωτερικό και, από την άλλη, τις πιέσεις που δέχονται οι ξενοδόχοι, κυρίως από τη γερμανική αγορά για εκπτώσεις, καθώς και τα «κλεισίματα» της τελευταίας στιγμής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ