Πέμπτη 16 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2002
Στις πλάτες εργαζόμενων - συνταξιούχων

Ο φόρος εισοδήματος αυξήθηκε στο 4μηνο κατά 7,8% και ο ΦΠΑ κατά 13,4%. «Υστερούν» τα έσοδα από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου

Οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι και οι ΕΒΕ όχι μόνο στηρίζουν την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, αλλά σηκώνουν και το πρόσθετο βάρος από τις απανωτές φοροελαφρύνσεις που δόθηκαν στο μεγάλο κεφάλαιο. Το γεγονός αυτό προκύπτει ακόμη και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, σύμφωνα με οποία τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού στο 4μηνο Γενάρης - Απρίλης 2002 αυξήθηκαν κατά 5,3% (έναντι στόχου 6,1% που προβλέπει ο προϋπολογισμός) και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ν. Χριστοδουλάκη ο ετήσιος στόχος «θα ξεπεραστεί». Το σύνολο των εσόδων διαμορφώνεται σε 11,3 δισ. ευρώ.

Το μέγεθος της φορολογικής ληστείας σε βάρος των εργαζόμενων και συνταξιούχων προκύπτει και από το γεγονός ότι στο α` τετράμηνο του 2002:

  • Ο φόρος εισοδήματος (τη μερίδα του λέοντος την πληρώνουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι) αυξήθηκε, συγκριτικά με πέρσι, σε ποσοστό 7,8%. Το σχετικό κονδύλι έφτασε σε 2,5 δισ. ευρώ.
  • Ο ΦΠΑ, ο κατ' εξοχήν φόρος που βαρύνει τη λαϊκή κατανάλωση, αυξήθηκε σε ποσοστό 13,4% και το ποσό που εισέπραξε η κυβέρνηση έφτασε σε 3,98 δισ. ευρώ.
  • Ο φόρος πάνω στις χρηματιστηριακές συναλλαγές παρουσιάζει μείωση κατά 50,4%.

Στην πραγματικότητα, δηλαδή, η εισφορά των εργαζόμενων είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα τέλη κυκλοφορίας οχημάτων δεν υπάρχουν σαν έσοδο στο φετινό προϋπολογισμό αφού η κυβέρνηση φρόντισε να τα προεισπράξει από τα τέλη του 2001. Ετσι το σχετικό κονδύλι (λόγω κάποιων «καθυστερημένων» καταβολών) είναι για φέτος στα 53 εκατ. ευρώ και παρουσιάζει μείωση 85,5%. Βέβαια, τίποτα δεν αποκλείει την πιθανότητα να επαναληφθεί και φέτος η προείσπραξη του «τελόσημου» στα αυτοκίνητα. Να επισημανθεί επίσης ότι τα αναδρομικά φορολογικά χαράτσια από την εφαρμογή της συνάφειας στους ΕΒΕ δεν υπάρχουν στα έσοδα του 4μηνου, αλλά θα εμφανίζονται σταδιακά στους επόμενους μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ