ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2002
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΙΜΝΗ ΔΟΪΡΑΝΗΣ
Στο κατώφλι της ξηρασίας

Περιοδεία κλιμακίου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ και του βουλευτή του Κόμματος Αγγ. Τζέκη στους Δήμους Δοϊράνης και Μουριών

Αν δεν υπάρξουν τα απαραίτητα έργα που θα οδηγήσουν στη σωτηρία της λίμνης Δοϊράνης, σε λίγα χρόνια η περιοχή θα μαστίζεται από την ξηρασία. Ηδη τα νερά συνεχώς αποτραβιούνται, από τα 13 είδη ψαριών έχουν μείνει μόνο 4, ενώ από τους 300 κατοίκους που ασχολούνταν επαγγελματικά με την αλιεία, μόνο μερικοί συνεχίζουν τη δύσκολη πλέον αυτή εργασία. Τα παραπάνω διαπίστωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης που επισκέφτηκε τους Δήμους Δοϊράνης και Μουριών, συζήτησε με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων της περιοχής και μίλησε σε συγκεντρώσεις στα χωριά Δροσάτο, Ακρίτας, Αμάραντα και Αγιο Χαράλαμπο.

«Θα πρέπει να ξεσηκωθεί ο κόσμος που ζει αυτή την ώρα στον όμορφο αυτό τόπο, έτσι ώστε με τις κινητοποιήσεις του να προκαλέσει το ενδιαφέρον της κυβέρνησης για να πάρει άμεσα μέτρα για τη λίμνη», σημείωσε ο Αγγ. Τζέκης.

Ο βουλευτής συνοδευόταν από κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Κιλκίς του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Λ. Νικητίδη και τον υποψήφιο δήμαρχο Δοϊράνης Χρ. Χιονίδη. Στις συναντήσεις με τους δημάρχους Δοϊράνης Θ. Περτσινίδη και Μουριών Χ. Ακριτίδη, συζητήθηκαν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή, όπως η ανυπαρξία αναπτυξιακής πολιτικής που οδηγεί τον τόπο στην εγκατάλειψη. Χαρακτηριστικά επισημάνθηκε ότι από τους 6.000 κατοίκους του Δήμου Δοϊράνης έμειναν μόνο 2.000 και από αυτούς οι περισσότεροι υπερήλικες.

Το κύριο πρόβλημα όμως, όπως αναφέρθηκε και στην αρχή, είναι η οικολογική καταστροφή της λίμνης Δοϊράνης. Αναφέρθηκαν στις πληροφορίες από την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με τις οποίες άρχισαν τα έργα για να φέρουνε νερό στη λίμνη από έναν παραπόταμο του Αξιού που βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από τη Δοϊράνη. Οπως υπολογίζουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της γειτονικής μας χώρας, μέσα στο Σεπτέμβρη θα αρχίσει να τρέχει από τους αγωγούς το νερό που θα ξαναζωντανέψει τη λίμνη της Δοϊράνης. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η υλοποίηση της μελέτης για τη σωτηρία της λίμνης έγινε αφού εξασφαλίστηκαν κονδύλια από ξένες κυβερνήσεις, όχι όμως και της ελληνικής. Το όλο αυτό σχέδιο ο δήμαρχος Δοϊράνης το χαρακτήρισε «φιλί ζωής για τη λίμνη», αλλά πρόσθεσε ότι δεν είναι αρκετό για να επαναφέρει τη Δοϊράνη στην κατάσταση που βρισκόταν πριν από χρόνια.

Οπως τόνισε ο Αγγελος Τζέκης, «από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης δεν έγινε τίποτε και ανέφερε αυτό που πληροφορήθηκε στο Δήμο Μουριών. Συγκεκριμένα, στον ορεινό όγκο της περιοχής έγιναν δύο αποταμιευτήρες νερού και χρειάζονται 250 εκατομμύρια για να δημιουργηθούν τα αρδευτικά δίκτυα προκειμένου να φέρουν αυτό το νερό στον κάμπο, ώστε οι αγρότες να μη χρειάζεται να το αντλούν από τη λίμνη. Το έργο όμως δεν προχωράει γιατί δεν κρίθηκε απαραίτητο από την ΕΕ!».

«Η κυβέρνηση, πρόσθεσε ο βουλευτής, γνωρίζοντας ποιο είναι το πρόβλημα στην ευρύτερη περιοχή της Δοϊράνης, θα έπρεπε να πάρει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τα απαραίτητα κονδύλια και να τα δώσει εδώ στους δήμους για να γίνουν τα έργα για τη σωτηρία της λίμνης. Θα πρέπει να προχωρήσουν τα απαραίτητα έργα για να "έρθει" νερό στη λίμνη για να αποτραπεί η οικολογική, οικονομική και κοινωνική καταστροφή».

Καταλήγοντας ο Αγγελος Τζέκης σημείωσε και τα παρακάτω: «Υπάρχουν μελέτες, αλλά δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Οπως μας είπαν οι εκπρόσωποι της ΤΑ που συναντήσαμε, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή, υποσχέθηκε ενίσχυση για να γίνουν έργα για τη σωτηρία της λίμνης, αλλά παρόλο που πέρασαν δύο χρόνια δεν έγινε τίποτα».

Ακόμη ανακοίνωσε ότι σήμερα Πέμπτη συζητείται το σοβαρό αυτό θέμα στη Βουλή μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ.

Μιλώντας στις συγκεντρώσεις που πραγματοποίησε η ΝΕ Κιλκίς του ΚΚΕ στα χωριά της περιοχής, ο Αγγελος Τζέκης τόνισε ότι ο τόπος χρειάζεται μια Τοπική Αυτοδιοίκηση αγωνιστική που θα κινητοποιεί το λαό κι όχι να πιστεύουμε ότι μπορούν να λύνονται τα προβλήματα μόνο με υπομνήματα, έγγραφα, εκκλήσεις και παρακαλετά στους προθαλάμους των υπουργείων.

ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το ξεπούλημα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο ξεπούλημα της παραλίας Σαρωνικού, πραγματοποιεί την Κυριακή 19 του Μάη και ώρα 6.30 μμ, στην ακτή ΕΟΤ της Βουλιαγμένης, η Συντονιστική Επιτροπή για τη Διάσωσή της.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων (ΕΤΑ) επιθυμεί να παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα την Ακτή Βάρκιζας, μαζί με τον πλούσιο εξοπλισμό της, μετά τις 26 του Μάη, παρά την ποινική δίωξη που έχει ασκήσει ο εισαγγελέας κατά του Α. Χωμενίδη της ΕΤΑ. «Μάλιστα, μαζί με την ακτή του ΕΟΤ, παραχωρείται και δικαίωμα προτίμησης στη διπλανή ελεύθερη ανατολική παραλία της Βάρκιζας και το συνεχόμενο λόφο, έκτασης 141,4 στρεμμάτων, στην οποία σχεδιάζεται ανέγερση ξενοδοχείου. Κι όλα αυτά για μόλις 59 εκατ. δρχ. τον πρώτο χρόνο», ισχυρίζεται η Επιτροπή σε σχετικό Δελτίο Τύπου.

Η Επιτροπή καταγγέλλει, στη συνέχεια, πως καταργείται το ασυμβίβαστο συναλλαγής εταιριών ΜΜΕ με το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, ισχυρίζεται, πως «έχουν υπογραφεί συμβάσεις παραχώρησης των ακτών Α' και Β' Βούλας στην εταιρία "Απολλώνιες Ακτές Βάρκιζας ΑΕ Εκμετάλλευσης Χερσαίου και Θαλάσσιου Χώρου", όπου συμμετέχουν και εταιρίες ΜΜΕ». Η Επιτροπή αναφέρει ότι στο καταστατικό των Απολλώνιων Εταιριών δεν αναφέρονται οι εταιρίες ΜΜΕ οι οποίες, όμως, θα συμμετέχουν με τη σύσταση ιδιωτικών συμφωνητικών. Χαρακτηριστικά, η Επιτροπή αναφέρει ότι «τα ΜΜΕ βγήκαν από την πόρτα και μπήκαν από το παράθυρο».

ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΕΣ
Προχωρούν σε κινητοποιήσεις

Κινητοποιήσεις για το τελευταίο δεκαήμερο του Μάη, ανακοίνωσε η Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων. Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χτες στα γραφεία τους στην Αθήνα, υπογραμμίστηκε ότι η πολιτεία τούς προσθέτει καθήκοντα χωρίς τις ανάλογες αμοιβές και την αναγκαία αναβάθμισή τους.

Ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών της Αττικής, Β. Ντούμας, τόνισε ότι δεν παίρνουν το νυχτερινό επίδομα ή επίδομα επιχειρησιακής ετοιμότητας, δεν έχουν μισθολογικές προαγωγές, ενώ όσον αφορά το Ασφαλιστικό ανήκουν στο ΙΚΑ και ζητούν την ένταξή τους στο δημόσιο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι οι οικογένειες ειδικού φρουρού στην Κρήτη και συνοριοφύλακα στην Καστοριά δεν αποζημιώθηκαν από το κράτος μετά το θάνατό τους την ώρα της υπηρεσίας και δε χορηγήθηκε σε αυτές σύνταξη.

«Κύριο αίτημά μας είναι η μονιμοποίησή μας στο δημόσιο», είπε ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων Ιωαννίνων, Κ. Σιαχολέβας. «Παρά, όμως, τις υποσχέσεις, δεν υπάρχει καμιά δέσμευση της κυβέρνησης γι' αυτό. Ζητούμε να γίνουμε μόνιμο προσωπικό. Σήμερα είμαστε υπάλληλοι τέταρτης κατηγορίας. Εχουμε προσληφθεί για μια πενταετία με δυνατότητα ανανέωσης, όμως όπως πάνε τα πράγματα θα μας "στύψουν σαν λεμονόκουπες" μέχρι την Ολυμπιάδα και μετά θα μας πετάξουν».

Οι ειδικοί φρουροί και οι συνοριοφύλακες, δημιουργήθηκαν πριν μερικά χρόνια. Οι πρώτοι για να φυλάνε ευπαθείς στόχους και οι δεύτεροι για τον καλύτερο έλεγχο των συνόρων. Ομως, στην πορεία τούς ανέθεσαν και άλλα καθήκοντα. Οι μεν πρώτοι έχουν σχεδόν εξομοιωθεί με το μόνιμο προσωπικό της ΕΛΑΣ, ενώ για τους δεύτερους δημιουργήθηκαν υπηρεσίες στο εσωτερικό της χώρας για τον έλεγχο των αλλοδαπών. Ετσι η κυβέρνηση ενίσχυσε με επιπλέον προσωπικό τους ήδη πολυπληθείς κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Σήμερα σε αυτές τις δυο υπηρεσίες υπηρετούν, αντίστοιχα, 2.380 και 4.500 άτομα. Με νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, οι οργανικές θέσεις των ειδικών φρουρών αυξάνονται στις 3.300 και επεκτείνονται τα αστυνομικά τους καθήκοντα. Επιπλέον, η δύναμη της ΕΛΑΣ ξεπερνά τα 40.000 άτομα.

Με προχτεσινή της ανακοίνωση η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων υπογραμμίζει ότι η προώθηση διάταξης σε αυτό το νομοσχέδιο «βάσει της όποιας οι ειδικοί φρουροί και κατ' επέκταση οι συνοριοφύλακες μετονομάζονται σε αστυφύλακες, αποτελεί υποβάθμιση κάθε προσπάθειας για μια αξιοκρατική εισαγωγή στην Αστυνομία». Τονίζει, επίσης, ότι «οι επιπλέον δυο Αστυνομίες είναι γεγονός» και καταγγέλλει την επιχειρούμενη δημιουργία παραστυνομιών. Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΑΣΥ αποφάσισε ότι αν δεν ανακληθεί η συγκεκριμένη διάταξη κατά τη συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, θα υπάρξουν ένστολες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Κοινοβούλιο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2002 και ώρα 10 π.μ. θα τελέσουμε 40ήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο στον ιερό ναό του Α' Κοιμητηρίου Αθηνών για την ανάπαυση της ψυχής του πολυαγαπημένου μας αδελφού, θείου και εξαδέλφου

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΟΥ Β. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Δικηγόρου ε.τ.

τ. γενικού γραμματέα Αθλητισμού

Η αδελφή: Ασπασία χήρα Ζήνωνα Παπαναστασίου. Τα ανίψια: Βασίλειος, Κωνσταντίνος και Ελένη Παπαναστασίου. Τα εξαδέλφια: Σπύρος και Γιούλα Κοτσιρά.

Βρέθηκε νεκρός

Νεκρός μέσα στο αυτοκίνητό του βρέθηκε ο πρώην πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπ. Κουνιάκης, 58 χρόνων, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή που προσήλθε στο σημείο, ο θάνατός του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια. Η Ασφάλεια Αττικής ενεργεί προανάκριση για το συμβάν.

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Ερωτηματικά για την απογραφή

«Με εντολή της κυβέρνησης απαγορεύτηκε ο επαρκής έλεγχος των αποτελεσμάτων της απογραφής πληθυσμού, που είναι ο μόνος ελεγκτικός μηχανισμός που μπορεί να πιστοποιήσει την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων». Τα παραπάνω σημειώνονται σε ανακοίνωση του Συλλόγου των υπαλλήλων της Στατιστικής Υπηρεσίας, στην οποία διατυπώνονται ερωτηματικά για τα αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που ανακοινώθηκαν στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Ο Σύλλογος καταγγέλλει το γεγονός ότι «η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων της απογραφής παραδόθηκε σε ιδιωτική εταιρία» και ότι αρμόδια στελέχη της Στατιστικής δεν είχαν πρόσβαση στα σχετικά πρωτογενή στοιχεία. Παράλληλα, καταγγέλλεται ο γενικός γραμματέας της Στατιστικής Ν. Καραβίτης «ο οποίος εσκεμμένα βιάστηκε να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα, προσπαθώντας έτσι να προκαταλάβει τα μέλη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής, τη στιγμή που υπάρχει εκλογική περιφέρεια από την οποία αφαιρείται βουλευτική έδρα για λιγότερα από... 100 άτομα».

Τέλος, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται το «καθεστώς αδιαφάνειας» στην ΕΣΥΕ και σημειώνεται ότι «οι υπάλληλοι δε φέρουν καμιά ευθύνη για τα αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Καραβίτης περιφρονώντας - για πολλοστή φορά - τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες και καταλύοντας έτσι ουσιαστικά την αξιοπιστία και αντικειμενικότητα της Δημόσιας Διοίκησης», καλούν δε την αρμόδια Γνωμοδοτική Επιτροπή να πάρει θέσει επί του θέματος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ