ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Μάη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Αντικομμουνιστικό ολίσθημα

Αρνήθηκαν να επανακαταγράψουν σαν πολιτικό κόμμα το ΚΕΚΡ-ΕΚΚ. Δήλωση της Γραμματείας της ΚΕ του κόμματος

Από παλιότερη αγωνιστική κινητοποίηση

Associated Press

Από παλιότερη αγωνιστική κινητοποίηση

Το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας αρνήθηκε να επανακαταγράψει, σύμφωνα με το νέο νόμο για τα πολιτικά κόμματα, το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών (ΚΕΚΡ - ΕΚΚ ). Σχετικά μ' αυτή την απόφαση, η Γραμματεία της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ προέβη την Πέμπτη, 16 Μάη, στην εξής δήλωση - καταγγελία, την οποία υπογράφουν οι συμπρόεδροι της ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ Βίκτορ Τιούλκιν και Ανατόλι Κριουτσκόφ και οι γραμματείς της ΚΕ Γ. Τερέντιεφ, Μπ. Γιατσμενιόφ και Ν. Γκλαγκόλεφ:

«"Ο φασισμός αρχίζει με τον αντικομμουνισμό", αυτά τα λόγια αντήχησαν πρόσφατα στο βήμα της Κρατικής Δούμας από τα χείλη του τιμημένου με βραβείο Νόμπελ Φυσικής Ζορές Αλφιόροφ. Ο ακαδημαϊκός βουλευτής προειδοποίησε το λαό για την επικίνδυνη εκδήλωση των γνωρισμάτων της φαιάς πολιτικής στις ενέργειες των φιλοκυβερνητικών κοινοβουλευτικών ομάδων, οι οποίες ξεσήκωσαν αντικομμουνιστική υστερία στο Κοινοβούλιο της χώρας. Σήμερα νιώθουμε την υλοποίηση αυτών των γνωρισμάτων στην πολιτική πρακτική των κρατικών οργάνων της Ρωσίας. Στις 16 Μάη το υπουργείο Δικαιοσύνης της Ρωσίας αρνήθηκε την κρατική επανακαταγραφή του πολιτικού κόμματος "Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας - Επαναστατικό Κόμμα Κομμουνιστών". Τους υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης τρόμαξε η διάταξη του Καταστατικού, σύμφωνα με την οποία βασικοί στόχοι του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ είναι η διαμόρφωση της κοινής γνώμης των πολιτών με το πνεύμα της διδασκαλίας του επιστημονικού κομμουνισμού για την αναγκαιότητα του επαναστατικού (με την έννοια του ριζικού) μετασχηματισμού της οργάνωσης της κοινωνίας - της εγκαθίδρυσης της κυριαρχίας της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής και της εξασφάλισης πάνω σ' αυτή τη βάση της ολόπλευρης ελεύθερης ανάπτυξης της ευημερίας όλων των πολιτών της κοινωνίας. Τα όργανα του δικαίου δεν τα βολεύει "η ελεύθερη ανάπτυξη όλων των μελών της κοινωνίας" και βρήκαν ότι "το Επαναστατικό Κόμμα" έχει ως στόχους που αποβλέπουν στη βίαιη αλλαγή των βάσεων του συνταγματικού καθεστώτος και τη διατάραξη της ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας". Η ίδρυση τέτοιων κομμάτων απαγορεύεται από το νόμο, δηλώνουν οι γεμάτοι ζήλο υπάλληλοι και επικαλούνται εκείνα τα λεξικά, όπου η λέξη "επανάσταση" ερμηνεύεται μόνο ως βίαιη ανατροπή. Οι εξηγήσεις ότι ο όρος "επανάσταση" σημαίνει ριζική αλλαγή, ποιοτικό άλμα προς ένα πιο προοδευτικό σύστημα, δε βολεύει τους υπαλλήλους του υπουργείου Δικαιοσύνης. Με το ζήλο τους να υπηρετήσουν τα εύπορα κοινωνικά στρώματα, είναι πρόθυμοι να θεωρήσουν ως αντισυνταγματική διαδικασία και την επιστημονικοτεχνική επανάσταση. Επομένως, επιβεβαιώνεται ακόμα μια φορά η γνωστή διατύπωση ότι το αστικό δίκαιο είναι η βούληση της εύπορης τάξης που αναγορεύεται σε νόμο. Οι εγγυήσεις των δικαιωμάτων των ιδιοκτητών είναι υπεράνω των πάντων.

Το κόμμα μας έχει καταγραφεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης πάνω από 10 χρόνια και δρα σύμφωνα με το Καταστατικό και το Πρόγραμμα, οι βασικές θέσεις και αρχές των οποίων είναι ταυτόσημες με κείνες που παρουσιάστηκαν σήμερα στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το κόμμα πήρε μέρος στις εκλογές για την Κρατική Δούμα και, σύμφωνα με τα αποτελέσματά τους, έχει την υποστήριξη εκατομμυρίων πολιτών και είναι η πρώτη πολιτική δύναμη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης. Η ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ δηλώνει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης αξιοποιεί ανοιχτά τη διαδικασία επανακαταγραφής με βάση το νέο νόμο "Για τα πολιτικά κόμματα" για να "εκκαθαρίσει" την αριστερή πτέρυγα, για να εκτοπίσει βίαια από τη δημόσια πολιτική την πραγματική κομμουνιστική αντιπολίτευση. Πρόκειται για ανοιχτή εκδήλωση του φασισμού. Πίσω της ακολουθούν συνήθως η απαγόρευση της ίδιας της κομμουνιστικής ιδεολογίας και φωτιές με βιβλία των θεμελιωτών του επιστημονικού κομμουνισμού. Κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί στην ιστορία, είναι γνωστό και το τέλος τέτοιων απαγορευτικών και εμπρηστών. Η ΚΕ του ΚΕΚΡ - ΕΚΚ δηλώνει ότι το κόμμα δε θα κάνει πίσω από τους στόχους του και θα συνεχίσει τον αγώνα για την υπόθεση των ανθρώπων του μόχθου κατά του επερχόμενου φασισμού. Δε θα κλονιστούμε στο δρόμο που διαλέξαμε!».

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΗΠΑ
Εμπορικά αντίποινα για τους δασμούς στο χάλυβα

ΤΟΚΙΟ.--

«Είμαστε φίλοι και "αντιτρομοκρατικοί" σύμμαχοι, αλλά μέχρις εδώ και μη παρέκει», είπαν χτες, οι αξιωματούχοι του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών στον Αμερικανό εμπορικό αντιπρόσωπο, Ρόμπερτ Ζέλικ μετά την αποτυχία και των χτεσινών προσπαθειών για επίλυση των προβλημάτων που έχει προκαλέσει η - από τις 20 του περασμένου Μάρτη -απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν μεγάλους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και τα υποπροϊόντα του. Η ιαπωνική κυβέρνηση ενημέρωσε χτες και επίσημα τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου ότι θα επιβάλλει εμπορικά αντίποινα έναντι των ΗΠΑ εξαιτίας της προ λίγων μηνών απόφασης της κυβέρνησης του Τζορτζ Ου. Μπους να επιβάλλει δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα.

Σύμφωνα με χτεσινές ανακοινώσεις του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, τα εμπορικά αντίποινα του Τόκιο έναντι της Ουάσιγκτον θα τεθούν σε ισχύ από τις 18 του ερχόμενου Ιούνη, κατά τρόπο ώστε να αυξηθούν σε ποσοστό 100% οι ιαπωνικοί δασμοί στον αμερικανικό εισαγόμενο χάλυβα και τα υποπροϊόντα του! Επιπλέον, εμπορικά αντίποινα, αρχικού εκτιμούμενου ύψους 118.550.000 δολαρίων θα επιβληθούν μεσοπρόθεσμα εάν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου αποφασίσει ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα παραβιάζουν τους κανονισμούς του οργανισμού.

Η ιαπωνική κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λήψη των παραπάνω μέτρων μετά το τέλος και των άκαρπων χτεσινών συνομιλιών ανάμεσα στον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Ζέλικ και τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Τακέο Χιρανούμα.

Το νέο επεισόδιο εμπορικού πολέμου δεν περιορίζεται μόνον ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, καθώς η επιβολή υπέρογκων δασμών, που αποφάσισαν οι ΗΠΑ στις 20 Μάρτη, στις εισαγωγές χάλυβα και των προϊόντων του, έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων σε μία σειρά χώρες, μεταξύ αυτών η Κίνα, οι 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η Νότια Κορέα. Πάντως, η τελεσίδικη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου πάνω σ' αυτή τη διεθνή διένεξη, που πυροδότησε η επιβολή αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα, αναμένεται να ληφθεί μετά από τουλάχιστον δύο χρόνια...

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Εισβολή δεκάδων χιλιάδων... καγκουρό σε στρατιωτική βάση!

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ.--

Δίχως άλλο, η παρατεταμένη περίοδος ξηρασίας σε τμήματα της Αυστραλίας προκαλεί πλήγματα σε διάφορα επίπεδα της οικονομικής, κοινωνικής ζωής όπως, βέβαια, πρωτίστως στην τοπική χλωρίδα και πανίδα. Ωστόσο, δύσκολα θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος ως παρεπόμενη επίπτωση της ξηρασίας τη χτεσινή εισβολή 80.000 πεινασμένων καγκουρό στη μεγάλη στρατιωτική βάση «Πακαπάνιαλ» (κεντρικό τμήμα της πολιτείας, Βικτόρια)!

Σύμφωνα με χτεσινό τηλεγράφημα του ανταποκριτή του ΑΠΕ στη Μελβούρνη, πάνω από 80.000 καγκουρό, στην απεγνωσμένη προσπάθειά τους να βρουν τροφή (που εκλείπει λόγω της ξηρασίας) και αψηφώντας τα δρακόντεια «αντιτρομοκρατικά» μέτρα... ασφαλείας της κυβέρνησης Χάουαρντ, εισέβαλαν και «κατέλαβαν» αιφνιδιαστικά τη στρατιωτική βάση «Πακαπάνιαλ», θέτοντας, για λίγες ώρες, σε κίνδυνο τη ζωή των εκεί στρατιωτών...

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ, τα καγκουρό ισοπέδωσαν ένα τμήμα του ηλεκτροφόρου φράκτη, ύψους 1,8 μέτρων και εισέβαλαν στη βάση, η έκταση της οποίας ανέρχεται σε 45.000 εκτάρια! Ωστόσο, αργότερα, η ηγεσία του στρατού, σε συνεννόηση με την αρμόδια υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος, πήρε άδεια να σκοτώσει πάνω από 40.000 καγκουρό(!), τα οποία βρίσκονται σε κακή φυσική κατάσταση, λόγω πείνας.

Εντούτοις, στην ευρύτερη περιοχή της Βικτόρια, όπου βρίσκεται η στρατιωτική βάση, έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 200.000 καγκουρό, τα οποία φτάνουν, κάθε βράδυ, μέχρι τους κήπους των σπιτιών, στην προσπάθειά τους να βρουν κάτι να φάνε.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Μειώνεται η ρωσική στρατιωτική δύναμη

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-

Σε 700 Ρώσους στρατιώτες θα περιοριστεί η ρωσική συμμετοχή στην πολυεθνική, ΝΑΤΟϊκής ηγεσίας, δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR), καθώς χτες ανακοινώθηκε η κατά το ήμισυ αποχώρηση της δύναμης των Ρώσων στρατιωτών απ' τη συγκεκριμένη σερβική επαρχία.

Οι πρώτοι εξήντα απ' τους περίπου 600 Ρώσους στρατιώτες που πρόκειται να επιστρέψουν στη Ρωσία μέσα στις επόμενες, λίγες, βδομάδες, αναχώρησαν χτες σιδηροδρομικώς. Σύμφωνα με το Ρώσο συνταγματάρχη, Σεργκέι Ανικοφ, οι πρώτοι εξήντα θα φθάσουν σε ρωσικές στρατιωτικές βάσεις μετά από ταξίδι μιας βδομάδας. Ο Ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δεν κατέστησε σαφείς τους λόγους που οδήγησαν τη Μόσχα να συρρικνώσει κατά το ήμισυ τη στρατιωτική της συμμετοχή στην KFOR. Εντούτοις, Δυτικός ΝΑΤΟικός αξιωματούχος είπε πως αυτό αποφασίστηκε για οικονομικούς λόγους.

Το καλοκαίρι του 1999 (λίγο μετά τον τερματισμό των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών κατά της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας), η ρωσική συμμετοχή στην KFOR αριθμούσε τουλάχιστον 3.000 άνδρες. Σε λίγες βδομάδες, η ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο δε θα ξεπερνά τους επτακόσιους και θα εστιαστεί, ως επί το πλείστον, στο αεροδρόμιο της πόλης Σλάτινα (απέχει 10 χλμ. απ' την πρωτεύουσα Πρίστινα).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ