ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΦΟΡΟΥΜ ΕΙΡΗΝΗΣ
Σημαντικές αποφάσεις για συντονισμό της δράσης

Γύρω από το βασικό άξονα της ανάγκης για μαζικοποίηση του ευρωπαϊκού φιλειρηνικού κινήματος, για καλύτερη οργάνωση και συντονισμό της δράσης του, ξετυλίχτηκαν οι εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης (ΕΦΕ), που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα με συμμετοχή 80 περίπου αντιπροσώπων από 16 χώρες της Ευρώπης. Το ΕΦΕ δημιουργήθηκε από τα ευρωπαϊκά δικαστήρια των λαών εναντίον της επιδρομής του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και εδρεύει στο Βερολίνο. Το συνέδριο πέρα από τη συζήτηση των προτάσεων για την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προώθηση των στόχων του, περιλάμβανε και συζήτηση για οργανωτικής φύσεως ζητήματα, καθώς και για το υπό διαμόρφωση Καταστατικό του Φόρουμ.

Υπενθυμίζεται πως το Συνέδριο αποφασίστηκε να διεξαχθεί στην Ελλάδα στη βάση της παραδοχής όλων πως το ελληνικό φιλειρηνικό κίνημα είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη, με αξιοσημείωτη δράση, παραδειγματική για τα φιλειρηνικά κινήματα των άλλων χωρών. Το επόμενο Συνέδριο αποφασίστηκε να διεξαχθεί του χρόνου στην Πράγα.

Οι εργασίες του Συνεδρίου κατά κοινή ομολογία ήταν επιτυχημένες, ενώ κατέληξαν σε πολύ σημαντικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά στο συντονισμό της δράσης των κινημάτων των ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών με αυτά των χωρών της δυτικής Ευρώπης, αλλά και με το παγκόσμιο φιλειρηνικό κίνημα. Ο κύριος στόχος του Συνεδρίου, όπως αποτυπώθηκε και στην απόφασή του, είναι η ανάπτυξη «ενός μετώπου των φιλειρηνικών δυνάμεων ενάντια στην επίθεση της συμμαχίας των πιο ισχυρών οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά δυνάμεων που χάραξαν τη νέα στρατηγική τους στη συνάντηση του ΝΑΤΟ, τον Απρίλη του 1999».

Αλλωστε το κύριο αίτημα που περιλαμβάνεται στην απόφαση του Συνεδρίου είναι αυτό της άμεσης διάλυσης του ΝΑΤΟ και της ανάπτυξης ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας και ειρήνης στην Ευρώπη.

Στα πλαίσια του Συνεδρίου την Κυριακή πραγματοποιήθηκε επιστημονικό συμπόσιο με θέμα τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και τη δίωξη εναντίον του Σ. Μιλόσεβιτς, όπου αποφασίστηκε να παρασχεθεί κάθε συμπαράσταση νομική, ηθική και πολιτική στον διωκόμενο, ενώ εκτιμήθηκε ως απαράδεκτη η συνέχιση της προσπάθειας να νομιμοποιηθεί και με νομικά μέσα η βάρβαρη επίθεση εναντίον του λαού της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και του Ιράκ, του Αφγανιστάν κλπ.

Το αμέσως επόμενο αγωνιστικό ραντεβού των δυνάμεων του Φόρουμ, αφορά στην επίσκεψη του Τζ. Μπους στην Ευρώπη. Το Φόρουμ καλεί όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις με οποιονδήποτε τρόπο να διαμαρτυρηθούν και να τον κηρύξουν ανεπιθύμητο στην Ευρώπη. Το κίνημα ειρήνης της Γερμανίας ήδη ετοιμάζει μεγάλες συγκεντρώσεις τη μέρα της επίσκεψης. Στην κεντρική συγκέντρωση στο Βερολίνο ομιλητής θα είναι ο συντονιστής του Φόρουμ Β. Ρίχτερ, ο οποίος όπως δήλωσε θα αναφερθεί και στη μεγαλειώδη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης των φιλειρηνιστών της Αθήνας στην οποία πήραν μέρος οι αντιπρόσωποι του Συνεδρίου.

ΤΡΙΠΟΛΗ
Στους δρόμους του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα

Τη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη και το όραμά του για πανανθρώπινη ειρήνη τίμησαν προχτές Κυριακή, φίλοι της ειρήνης από πολλές περιοχές της Πελοποννήσου, που, συμμετέχοντας στην 19η Παμπελοποννησιακή Πορεία Ειρήνης, πορεύτηκαν από τη γενέτειρά του Κερασίτσα μέχρι την Τρίπολη.

Από νωρίς το μεσημέρι, πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών άρχισε να συγκεντρώνεται στο χώρο της συγκέντρωσης στην Κερασίτσα, όπου με τις σημαίες να ανεμίζουν στον αέρα και τα τραγούδια της ειρήνης στη διαπασών, υποδεχόταν τους φίλους της ειρήνης.

Μια ευχάριστη είδηση περίμενε τους φιλειρηνιστές καθώς, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κερασίτσας, Χρήστος Μαλλίρης, από τις 27 Μάη θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες ανέγερσης του μνημείου του Γρηγόρη Λαμπράκη, με την εκτέλεση του καλλιτεχνικού διαγωνισμού. Ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα καθώς ένα αίτημα πολλών χρόνων φαίνεται πως θα πραγματοποιηθεί.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και κατέθεσαν στεφάνια: Αντιπροσωπείες των ΚΟ της Ανατολικής Πελοποννήσου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της ΕΕΔΥΕ, του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ, του Συλλόγου Ελλήνων Ηθοποιών, του ΕΚ Αρκαδίας, των Παραρτημάτων Πελοποννήσου της ΠΕΑΕΑ καθώς και άλλων πολλών μαζικών φορέων.

Επίσης με ιδιαίτερη συγκίνηση, όπως δήλωσε λίγο αργότερα στο «Ρ», ο Χανς Πίτερ Ρίχτερ, μέλος του Γερμανικού Συμβουλίου Ειρήνης κατέθεσε λίγα λουλούδια στη μνήμη του Γρ. Λαμπράκη.

Το πρωί έγινε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση κι ακολούθησαν αγώνες δρόμου με τη συμμετοχή πολλών παιδιών, ενώ από την Καλαμάτα ξεκίνησαν το Σάββατο με τα ποδήλατά τους για να μεταφέρουν το μήνυμα της ειρήνης, οι, Τάκης Μπούζος, Γιώτης Νικολαΐδης, Φώτης Φωτόπουλος και Αλέξης Ανδρινόπουλος, για να φτάσουν το μεσημέρι της Κυριακής στην Κερασίτσα.

Η πορεία που ακολούθησε - αφού διήνυσε εννιά χιλιόμετρα - έφθασε στην Τρίπολη όπου τους υποδέχτηκαν οι κάτοικοι της πόλης. Η Τρίπολη παραδίνεται στους οδοιπόρους της ειρήνης, οι οποίοι με τα συνθήματά τους στέλνουν το μήνυμα της ειρήνης απ' άκρη σε άκρη: «Ζήτω η φιλία των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

Στην πλατεία Αρεως της Τρίπολης πλήθος κόσμου υποδέχτηκε τους οδοιπόρους της ειρήνης ενώ δέχτηκαν και το καλωσόρισμα από τον αντιδήμαρχο Τρίπολης Σάββα Σαββάκη και τον αντινομάρχη Αρκαδίας Κώστα Μπαλλή. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και καθηγητή Πανεπιστημίου Στρατή Κουνιά, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του Γιάννη Θωμόπουλου και της νεαρής τραγουδίστριας Γιώτας Μουμτζή, που ενθουσίασαν το κοινό με τις επιλογές των τραγουδιών και τις ερμηνείες τους.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πορείες - υποσχέσεις αγώνων

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης και πολλών άλλων φορέων, χιλιάδες αγωνιστές της ειρήνης από τους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς βάδισαν, ακολουθώντας στα βήματα που χάραξε ο μάρτυρας της ειρήνης Γρηγόρης Λαμπράκης, δίνοντας όρκο τιμής στη θυσία του ότι θα εντείνουν τη δράση, για να δυναμώσει το φιλειρηνικό κίνημα στην περιοχή. Σ' όλες τις πορείες παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της ΤΑ υποψήφιοι δήμαρχοι και νομάρχες, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, αντιπροσωπείες των τοπικών οργανώσεων του ΚΚΕ, κλπ.

Στη Λάρισα

Η πορεία ειρήνης των φιλειρηνιστών της Λάρισας ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, όπου εδρεύει το ΝΑΤΟικό στρατηγείο. Λίγο πριν την εκκίνηση, απηύθυναν χαιρετισμό η Βέτα Κεχαγιά, αντιδήμαρχος Τυρνάβου, ο Κ. Πατσίκας, εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειρήνης Τυρνάβου, ο Κ. Παπακωνσταντίνου, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ελασσόνας και η Δέσποινα Αράπκουλε, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας. Ξεχωριστή στιγμή της πορείας ήταν όταν οι διαδηλωτές περνούσαν έξω από το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ, όπου βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, βροντοφωνάζοντας τα συνθήματα «Αυτό το Στρατηγείο το ΝΑΤΟικό, αίμα και πολέμους φέρνει στο λαό» και «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός».

Επόμενος σταθμός ήταν το δημοτικό αναψυκτήριο της Γιάννουλης, όπου απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος της πόλης Αντ. Λυγούρας.

Οι διαδηλωτές κατέληξαν στην πλατεία Ταχυδρομείου, στη Λάρισα. Εκεί έγιναν απαγγελίες ποιημάτων και μίλησε ο Γ. Μπαλασούλης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Λάρισας.

Στη Μαγνησία

Οι φιλειρηνιστές της Μαγνησίας ξεκίνησαν την πορεία των δέκα χιλιομέτρων από την Ανακασιά, όπου σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απηύθυναν χαιρετισμό η δήμαρχος Ιωλκού και ο Θ. Κατσίκας, πρόεδρος των συνταξιουχικών οργανώσεων ΙΚΑ, ΤΕΒΕ και ΤΣΑ.

Η πορεία κατέληξε στην παραλία του Βόλου, όπου έγιναν απαγγελίες ποιημάτων για την ειρήνη και στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Χέιρ Μονίρ, εκπρόσωπος Παλαιστινιακής Παροικίας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Χ. Ρούσσης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης.

Στην Καρδίτσα

Από το «Δέλτα Καρδίτσας» ξεκίνησαν την πορεία τους οι φιλειρηνιστές της Καρδίτσας, για να διανύσουν οκτώ χιλιόμετρα, μέχρι την πόλη. Ενδιάμεσος σταθμός των διαδηλωτών ήταν ο Δήμος Κάμπου. Εκεί απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Τρ. Τσέλιος.

Στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας μίλησε ο Σ. Στουρνάρας, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης.

Στα Τρίκαλα

Με συνθήματα κατά του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ ξεκίνησαν την πορεία των οκτώ χιλιομέτρων από το χωριό Μεγάλα Καλύβια οι φιλειρηνιστές των Τρικάλων. Λίγο πριν την εκκίνηση απηύθυναν χαιρετισμό ο δήμαρχος Μεγάλων Καλυβίων Γ. Ρεντζάς και η Μαριλένα Χαχάμη, εκπρόσωπος της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Η πορεία κατέληξε στην πλατεία Ρήγα Φερραίου των Τρικάλων, όπου μίλησε ο Ν. Λάζος, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ