ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Μάη 2002
Σελ. /56
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οι ταξικές δυνάμεις έχουν μπει μπροστά

Με πείσμα και ορμή οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά εντείνουν τη μάχη τους για την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 29 του Μάη, για να φτάσει το αγωνιστικό μήνυμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ και στον τελευταίο χώρο δουλιάς, σε κάθε εργαζόμενο. Την οργάνωση της όλης δουλιάς στο πρώτο λιμάνι της χώρας έχει αναλάβει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, η οποία χτες το απόγευμα διοργάνωσε ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου συμμετείχαν δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστές από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Αποφάσισαν η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, να επιδιωχτεί σε κάθε τόπο δουλιάς να στηθεί Επιτροπή Αγώνα, να γίνουν συνεδριάσεις σε κάθε πρωτοβάθμιο εργοστασιακό και κλαδικό σωματείο για συμμετοχή στην απεργία, και όπου οι συσχετισμοί δύναμης είναι αρνητικοί να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις ώστε οι σχετικές αποφάσεις να παρθούν από «τα κάτω».

Ωστόσο, η εικόνα για τη μέχρι τώρα πορεία των προετοιμασιών, που μεταφέρθηκε στη σύσκεψη, ήταν θετική. Συγκεκριμένα, αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει όλα τα σωματεία της Ζώνης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ελαιουργία-Σαπουνοποιία, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού-Τουρισμού και Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, η Ενωση Λογιστών και άλλοι.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Ιορ. Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος επισήμανε ότι «με τις τρεις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι δείξαμε τη δύναμή μας και στριμώξαμε την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Με τον αγώνα μας βάλαμε και βάζουμε εμπόδια στα αντεργατικά μέτρα, ενισχύουμε την ταξική ενότητα και ετοιμάζουμε το έδαφος για την αντεπίθεσή μας. Η νέα απεργία θα πρέπει να αποτελέσει ακόμα πιο δυναμική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, στο μεγάλο κεφάλαιο». Ο ίδιος κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, του ΕΚ Πειραιά και της ΠΝΟ και επισήμανε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί σε όλους τους εργαζόμενους ο υπονομευτικός τους ρόλος, ότι η τακτική τους οδηγεί σε γενικευμένο ξεπούλημα των εργατικών δικαιωμάτων. Από την πλευρά των εκπαιδευτικών μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Τ. Γιαννακόπουλος, που αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής αγωνιστικής πορείας εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Τον λόγο πήρε και ο Γ. Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο οποίος, αφού επισήμανε τη σημασία της νέας απεργίας, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τη σύσκεψη που διοργανώνει η Συντονιστική στο ΕΚΠ την Παρασκευή 24 του Μάη στις 7 το απόγευμα, στην οποία θα συγκροτηθεί Κίνηση, στα πλαίσια της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που θα οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων του Πειραιά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πυρετώδεις προετοιμασίες

Εντείνονται οι προετοιμασίες στη Θεσσαλία για την επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 29 Μάη και των συγκεντρώσεων που θα γίνουν. Για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι αναμένεται να δώσουν δυναμικά το «παρών» τους στην απεργιακή κινητοποίηση, διαμηνύοντας προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας τους για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, που με αγώνες και αίμα κατακτήθηκαν, θα ενταθεί.

Στη Λάρισα, όπου το Εργατικό Κέντρο κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 29 Μάη ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, καθημερινά πραγματοποιούνται περιοδείες ενημέρωσης σε χώρους δουλιάς και σε συνοικίες, γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις εργαζομένων για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης. Επίσης, αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία πήραν σε συνεδριάσεις τους οι διοικήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων, του Σωματείου Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος», του Σωματείου Επαγγελματιών Οδηγών. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες μέρες και από άλλες πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο Βόλο η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών αποφάσισε τη διοργάνωση απεργιακής συγκέντρωσης στις 29 Μάη. Επίσης, με επιστολή τους προς το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Βόλου οι τέσσερις σύμβουλοι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας - οι Γ. Λιάγκας, Απ. Νάνος, Κ. Παπαδόπουλος και Τ. Τριανταφυλλάκος - και ένας της ΑΤΕ (Αυτόνομη Παρέμβαση) - ο Χρ. Κόφφας - ζητούν να γίνει άμεσα σύγκληση της ολομέλειας του διοικητικού συμβουλίου για ν' αποφασιστεί η συμμετοχή στην απεργία.

ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ
Από την Πέμπτη νέες κινητοποιήσεις

Νέο γύρο αγωνιστικών κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, για να βάλουν φρένο στην πολιτική διάλυσης που ασκεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε βάρος της Ζώνης, για να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο. Η έναρξη των νέων κινητοποιήσεων θα σημάνει την Πέμπτη 23 Μάη. Οπως αποφάσισαν από κοινού όλα τα σωματεία της Ζώνης την ημέρα αυτή θα γίνει παύση εργασιών από τη 1 το μεσημέρι και θα ακολουθήσει μηχανοκίνητη πορεία, που θα ξεκινήσει στη 1.30 το μεσημέρι από τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά, με κατεύθυνση το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Για τα συνεργεία που βρίσκονται στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά η παύση εργασιών θα ξεκινήσει από τις 12.30 το μεσημέρι. Ο αγώνας τους θα κλιμακωθεί με την 24ωρη απεργία που αποφάσισαν για τις 29 του μήνα, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα του ΠΑΜΕ και συντονίζοντας τα αγωνιστικά τους βήματα με τους υπόλοιπους εργαζόμενους της χώρας.

Οι εργατοτεχνίτες διεκδικούν τη δημιουργία διεύθυνσης για τη λειτουργία της Ζώνης, πολιτική προσέλκυσης και ανάθεσης εργασιών από την κυβέρνηση, δουλιά για όλους, τακτική επιδότηση των ανέργων του κλάδου με 100 ένσημα την τελευταία διετία με 250 χιλ. δραχμές το μήνα μέχρι να δοθεί δουλιά και συνταξιοδότηση στα 55 χρόνια με 4.050 ένσημα και 500 την τελευταία δεκαετία.

Στην κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα που εξέδωσαν χτες τα σωματεία επισημαίνεται ότι μπορεί οι εξελίξεις στη ναυπηγοεπισκευή σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο να δημιουργούν ανεργία, όμως «τη χαριστική βολή επιχειρεί η πολιτική της κυβέρνησης με την προνομιακή αποκλειστική ενίσχυση με κάθε τρόπο (παραγγελίες, επιδοτήσεις, δάνεια κλπ.) του Ταβουλάρη (που κατέχει τα ναυπηγεία Ελευσίνας, Σύρας, και του παραχωρούν και τον επισκευαστικό τομέα του Σκαραμαγκά), την ίδια στιγμή που στη Ζώνη κόβουν την ανάσα, σφίγγοντας κάθε μέρα όλο και πιο πολύ τη θηλιά... Αυτή η προκλητική ανισότητα πρέπει να σταματήσει. Χιλιάδες οικογένειες εργαζόμενων οδηγούνται στην ανέχεια και την εξαθλίωση! Εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων οδηγούνται σε κατάρρευση!».

Τα σωματεία καταγγέλλουν ακόμα και την κυβερνητική κοροϊδία σε βάρος τους, καθώς υποτίθεται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Γ. Ανωμερίτη στις 30 Απρίλη θα ανακοίνωναν την...«ολοκληρωμένη κυβερνητική παρέμβαση» για την ανάπτυξη της Ζώνης.

Περιοδείες

Συνεχίζονται καθημερινά οι περιοδείες συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για την οργάνωση της απεργίας.

Για σήμερα Τρίτη έχουν προγραμματιστεί περιοδείες στους παρακάτω χώρους: ΟΤΑ: Κηφισιά, Ηλιούπολη, Αιγάλεω, Φιλαδέλφεια. 1ο και 2ο Τελωνείο Πειραιά, 7.45 το πρωί. Νοσοκομεία: Ιπποκράτειο, 9.30 το πρωί και Ι. Μεταξά 9.30 το πρωί. Γενικό Λογιστήριο: 11.30 το πρωί ο Μ. Τενές. Δάσκαλοι σε σχολεία: Αιγάλεω, Χαϊδάρι, Ιλιον, Καματερό, Αν. Λιόσια, Ζεφύρι, Δάφνη, Υμηττός, Περιστέρι, Γκύζη, καθηγητές σε γυμνάσια και λύκεια της Γκράβας. Φάρμακο: ΠΟΕΛ, Γερολυμάτος, ΚΑΝΑ. Κλωστοϋφαντουργία: ΣΕΞ ΦΟΡΜ 10.30-11.00 το πρωί, ΕΛΙΤ 12.00-13.00 το μεσημέρι, ΛΕΜΟΝΗΣ 7.00 το πρωί και σε βιοτεχνίες του κλάδου.

Αγωνιστικό κάλεσμα στους εκπαιδευτικούς

Κάλεσμα «να γενικευτεί η απεργία στις 29 Μάη και να γίνει υπόθεση όλων των εργαζομένων στη βάση, στους εργασιακούς χώρους, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα», απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ. «Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι μια τέτοια προοπτική προωθείται με συνέπεια από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ», σημειώνει, απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς, η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, καλώντας τους «να κερδηθεί ο πολύτιμος χρόνος που χάθηκε μέσα από τους "κοινωνικούς διαλόγους" απάτης και συνενοχής, τις παλινωδίες, τις υπαναχωρήσεις και τις πολιτικές σκοπιμότητες των πλειοψηφιών ΟΛΜΕ - ΔΟΕ - ΑΔΕΔΥ».

Το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία και προσυγκέντρωση του Συντονιστικού στις 29 Μάη, στις 9.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος. Παράλληλα, μαζί με τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας, και το Συντονιστικό Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας για τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και προβολής των διεκδικήσεων των εργαζομένων στο υπουργείο Εργασίας, τη Δευτέρα 27 Μάη, στις 13.00.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ