Τρίτη 21 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Οι ταξικές δυνάμεις έχουν μπει μπροστά

Με πείσμα και ορμή οι ταξικές δυνάμεις του Πειραιά εντείνουν τη μάχη τους για την καλύτερη προετοιμασία της πανεργατικής απεργίας στις 29 του Μάη, για να φτάσει το αγωνιστικό μήνυμα που απευθύνει το ΠΑΜΕ και στον τελευταίο χώρο δουλιάς, σε κάθε εργαζόμενο. Την οργάνωση της όλης δουλιάς στο πρώτο λιμάνι της χώρας έχει αναλάβει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά, η οποία χτες το απόγευμα διοργάνωσε ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου συμμετείχαν δεκάδες σωματεία και συνδικαλιστές από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα. Αποφάσισαν η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, να επιδιωχτεί σε κάθε τόπο δουλιάς να στηθεί Επιτροπή Αγώνα, να γίνουν συνεδριάσεις σε κάθε πρωτοβάθμιο εργοστασιακό και κλαδικό σωματείο για συμμετοχή στην απεργία, και όπου οι συσχετισμοί δύναμης είναι αρνητικοί να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις ώστε οι σχετικές αποφάσεις να παρθούν από «τα κάτω».

Ωστόσο, η εικόνα για τη μέχρι τώρα πορεία των προετοιμασιών, που μεταφέρθηκε στη σύσκεψη, ήταν θετική. Συγκεκριμένα, αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία έχουν πάρει όλα τα σωματεία της Ζώνης, το Σωματείο Εργαζομένων στην Ελαιουργία-Σαπουνοποιία, τα Συνδικάτα Οικοδόμων, Επισιτισμού-Τουρισμού και Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων, η Σωματειακή Επιτροπή Εργαζομένων στις Ιδιωτικές Κλινικές, η Ενωση Λογιστών και άλλοι.

Τη σύσκεψη άνοιξε ο Ιορ. Πουντίδης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, ο οποίος επισήμανε ότι «με τις τρεις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι δείξαμε τη δύναμή μας και στριμώξαμε την κυβέρνηση και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Με τον αγώνα μας βάλαμε και βάζουμε εμπόδια στα αντεργατικά μέτρα, ενισχύουμε την ταξική ενότητα και ετοιμάζουμε το έδαφος για την αντεπίθεσή μας. Η νέα απεργία θα πρέπει να αποτελέσει ακόμα πιο δυναμική απάντηση στην κυβερνητική πολιτική, στο μεγάλο κεφάλαιο». Ο ίδιος κατήγγειλε την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, του ΕΚ Πειραιά και της ΠΝΟ και επισήμανε ότι πρέπει να αποκαλυφθεί σε όλους τους εργαζόμενους ο υπονομευτικός τους ρόλος, ότι η τακτική τους οδηγεί σε γενικευμένο ξεπούλημα των εργατικών δικαιωμάτων. Από την πλευρά των εκπαιδευτικών μίλησε ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Τ. Γιαννακόπουλος, που αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής αγωνιστικής πορείας εργαζομένων στον ιδιωτικό και στο δημόσιο τομέα.

Τον λόγο πήρε και ο Γ. Τούσσας, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ, ο οποίος, αφού επισήμανε τη σημασία της νέας απεργίας, ενημέρωσε τους παραβρισκόμενους για τη σύσκεψη που διοργανώνει η Συντονιστική στο ΕΚΠ την Παρασκευή 24 του Μάη στις 7 το απόγευμα, στην οποία θα συγκροτηθεί Κίνηση, στα πλαίσια της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που θα οργανώσει τον αγώνα των εργαζομένων του Πειραιά ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ