ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2002
Σελ. /40
ΛΑΡΙΣΑ
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ προωθούν υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής
  • Συνέντευξη Τύπου της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ για τις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές
  • Ευρύτερης λαϊκής συσπείρωσης οι υποψήφιοι που υποστηρίζει το ΚΚΕ, μαζί με άλλες πολιτικές δυνάμεις

Από το παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα το Δεκέμβρη του 2001. Οι εργάτες, οι αγρότες, οι νέοι ξέρουν ποιοι στήριξαν τους αγώνες τους
Από το παλλαϊκό συλλαλητήριο στην Καρδίτσα το Δεκέμβρη του 2001. Οι εργάτες, οι αγρότες, οι νέοι ξέρουν ποιοι στήριξαν τους αγώνες τους
Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τ' άλλα λαϊκά στρώματα να καταψηφίσουν τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και να ενισχύσουν τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση κι άλλες δυνάμεις, στις εκλογές για τη Νομαρχία και το Δήμο Λάρισας, καθώς και τους άλλους δήμους του νομού, απηύθυνε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Οι εκπρόσωποι της ΝΕ Λάρισας του Κόμματος - Τ. Τσιαπλές, γραμματέας και Λίτσα Ούντρια, Θ. Σερδένης, Θ. Βασιλείου, μέλη του γραφείου της ΝΕ - τόνισαν ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οξύνεται η αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ, όχι απλά για τις δημαρχίες ή τις νομαρχίες, αλλά κυρίως για την κυβερνητική εξουσία. Πρόσθεσαν, δε, ότι ταυτοχρόνως προσπαθούν να καμουφλάρουν, αυτές τις επιδιώξεις, με τα περί «ανεξάρτητων», «αυτοδιοικητικών», «ικανών» υποψηφίων.

Σχετικά με τα «αντάρτικα» ψηφοδέλτια, υπογράμμισαν, δεν εκφράζουν μόνο προσωπικές φιλοδοξίες, ή εσωτερικές διαμάχες στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αλλά στοχεύουν και στην παραπλάνηση και στον εγκλωβισμό ψηφοφόρων στα δύο κόμματα.

Αναφερόμενοι στο «σκηνικό» που έχει στηθεί από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ στο νομό, αφού επισήμαναν ότι υπήρξε έντονο παρασκήνιο και αλισβερίσι για το μοίρασμα θέσεων εξουσίας, με το οποίο «γέλασε και το παρδαλό κατσίκι», ανέφεραν ότι από τα «χρίσματα» που δόθηκαν - από το ΠΑΣΟΚ στον Χρ. Καφφέ για το Δήμο και στον Β. Εξαρχο για τη Νομαρχία και από τη ΝΔ στον Κ. Τζανακούλη για το Δήμο, ενώ αναμένεται η ανακοίνωση του υποψηφίου της για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση - αλλά και από τον δήθεν «ανεξάρτητο» και «υπερκομματικό» Γ. Φλώρο που προέκυψε - βγαίνει το συμπέρασμα πως προωθούνται πρόθυμοι υπηρέτες της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Τ. Τσιαπλές πρόκειται για υποψηφίους που έχουν δώσει αρνητικά δείγματα πολιτικής πρακτικής τόσο στο Δήμο όσο και στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η οποία απορρέει από τη συντηρητική αντίληψή τους για το θεσμό και τα προβλήματα.

Ως παράδειγμα ανέφερε ότι επί δημαρχίας Καφφέ και Τζανακούλη, οι δημοτικές αρχές αναλώθηκαν σε κινήσεις εντυπωσιασμού, δημιούργησαν μεγάλα χρέη, δε διεκδίκησαν τα οφειλόμενα από την κυβέρνηση, επέβαλαν νέα τέλη και φόρους, ενώ υποβαθμίστηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στους δημότες, συρρικνώθηκαν δημοτικές λειτουργίες, ή εκχωρήθηκαν σε ιδιώτες, εγκαταλείφθηκαν οι συνοικίες και είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος δεν τέθηκε επικεφαλής ουδεμιάς λαϊκής κινητοποίησης για την υλοποίηση κάποιου έργου αρμοδιότητας της πολιτείας. Οσον αφορά στη Νομαρχία, αυτή ήταν, ουσιαστικά, παράρτημα της κυβέρνησης στο νομό.

Αναφερόμενος στους υποψηφίους που στηρίζει το ΚΚΕ, ο Τ. Τσιαπλές υπογράμμισε ότι τόσο ο Αγις Παπαστεργίου, όσο και ο Μπάμπης Μπακούλας, διακήρυξαν εξ αρχής ότι είναι ανοιχτοί, στη βάση θέσεων και αρχών, για μια ισότιμη ευρύτερη συσπείρωση στα ψηφοδέλτια, κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων και προσώπων, που θέλουν να αγωνιστούν για μια προοδευτική αλλαγή στο Δήμο Λάρισας και στη Νομαρχία, που θέλουν να αντισταθούν στις αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζονται απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και στις πολιτικές που διογκώνουν τα προβλήματα της ανεργίας, της φτώχειας, της υγείας, της παιδείας κ.ά.

ΔΗΜΟΣ ΠΕΡΑΜΑΤΟΣ
Εντονη αντίδραση στην κυβερνητική παρέμβαση

Καταγγέλλεται η ενέργεια του Περιφερειάρχη για αναίρεση ομόφωνης απόφασης του ΝΣ για την απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαιοειδών

Σε έκτακτη συνεδρίαση καλεί σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Περάματος Γιάννης Πατσιλινάκος προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για τις περαιτέρω ενέργειες του δήμου μετά την απόρριψη από την Περιφέρεια Αττικής απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πειραιά για μη ανανέωση της άδειας λειτουργίας των δεξαμενών πετρελαιοειδών και χημικών στο Πέραμα.

Ο Γ. Πατσιλινάκος θεωρεί απαράδεκτη και πρωτοφανή την απόφαση αυτή και δηλώνει ότι δεν μπορεί να περάσει μια τέτοια πολιτική που θέτει σε κίνδυνο το παρόν και το μέλλον της πόλης του Περάματος. «Τα καζάνια του θανάτου θα φύγουν από το Πέραμα, όσες παρόμοιες αποφάσεις κι αν πάρει η περιφέρεια. Είναι καθολικό αίτημα τόσο του λαού της πόλης, όσο και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και πρέπει επιτέλους να τη σεβαστούν όλοι και να απομακρυνθούν οι εταιρίες πετρελαιοειδών με οποιοδήποτε κόστος», τονίζει ο δήμαρχος.

Οπως αποκάλυψε ο «Ρ», η επιτροπή του άρθρου 7 της περιφέρειας Αττικής ακύρωσε την ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου μετά από προσφυγή της ΒΡ με το σκεπτικό ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο είναι αναρμόδιο να χορηγεί άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας δεξαμενών πετρελαιοειδών. Να σημειωθεί ότι η απόφαση της επιτροπής είναι τελεσίδικη, και έγινε γνωστή στη Νομαρχία όχι από την Περιφέρεια, αλλά από τη ΒΡ!

«Η συμπεριφορά της διορισμένης περιφερειακής διοίκησης κατά της ομόφωνης απόφασης του εκλεγμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου και της Δημοτικής Αρχής Περάματος, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ανταποκρίνεται στις υποσχέσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που το 1996 είχε δηλώσει ότι μέχρι το 2001 θα έχουν απομακρυνθεί όλα τα καζάνια από το Πέραμα, αλλά εξυπηρετεί με πρωτοφανή ευκολία τα συμφέροντα των πολυεθνικών εταιριών πετρελαιοειδών και δίνει παράταση στην παραμονή τους στην πόλη του Περάματος με νόμους που εξυπηρετούν αποκλειστικά τις εταιρίες και όχι την Τοπική Αυτοδιοίκηση», υπογραμμίζει ο δήμαρχος Περάματος, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής ουσιαστικά άδειασε τους αγώνες του λαού του Περάματος.

Ο Σωτήρης Κολοκοτρώνης στο Αίγιο

Ο Σωτήρης Κολοκοτρώνης, θα είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αιγίου» (ΔΑΚΑ), στις ερχόμενες εκλογές του Οκτώβρη.

Η ανακήρυξή του έγινε στο Αίθριο, με ιδιαίτερο στοιχείο τη συμμετοχή πολλών εργαζομένων, αγροτών, συνδικαλιστών από τα σωματεία, του «Καλλιμάνη», της ΔΕΗ, των κλωστοϋφαντουργίας - ιματισμού - δέρματος, του λιμανιού, του ΔΣ των οικοδόμων που παρέστη σύσσωμο, από το Σύλλογο Δασκάλων κ.ά.

Στην ομιλία του ο Σ. Κολοκοτρώνης σημείωσε πως «αυτό που ενδιαφέρει τους εκπροσώπους της κυρίαρχης πολιτικής κατάστασης είναι να μη διαμορφωθεί μια δυναμική που να αμφισβητεί την υπάρχουσα κατάσταση. Μια δυναμική που θα προβάλλει μια άλλη πολιτική διεξόδου από τη σημερινή κρίσιμη κατάσταση στην ΤΑ, όπως εκφράζεται και μέσα από τη συσπειρωτική, ενωτική, αγωνιστική τακτική της ΔΑΚΑ».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στην πολιτική της Δημοτικής Αρχής που είναι απόλυτα εναρμονισμένη με το αντιδραστικό πλαίσιο του 1994, αλλά και τη στάση όλων των υπόλοιπων παρατάξεων που εκφράζονται στο δήμο και δεν αντιδρούν ουσιαστικά στις αντιλαϊκές επιλογές, ανέδειξε τη λογική που τους διέπει με ένα χαρακτηριστικό πρόβλημα (τα σκουπίδια). «Αφού για χρόνια σκόπιμα δεν έδιναν λύσεις για τη δημιουργία ΧΥΤΑ, οδήγησαν την πόλη σε αδιέξοδο, για να μπει το ιδιωτικό κεφάλαιο στον τομέα καθαριότητας, είχαν το θράσος τις προάλλες, μέσα από ανακοίνωσή τους να μην ζητήσουν χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, ταυτίζοντας τη θέση τους με της υπουργού Β. Παπανδρέου - που ξεκαθάρισε ότι δε δίνονται κονδύλια κι ας αναλάβουν το κόστος οι δήμοι».

Καταλήγοντας, κάλεσε τους δημότες του Αιγίου να συμπαραταχτούν με την Κίνηση, ανεξάρτητα από κομματικές εντάξεις ή προτιμήσεις, σε μια ενωτική, διεκδικητική πορεία, για δήμο αγωνιστικό, με το λαό για το λαό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ