ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Μάη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΦΙΣΟΣ
Πληγή αυθαιρεσίας και ρύπανσης

Οχτώ χρόνια μετά το Διάταγμα προστασίας του!

Οχτώ ολόκληρα χρόνια μετά από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος του 1994 που θεσμοθετούσε τις ζώνες προστασίας του Κηφισού και η κυβέρνηση ομολόγησε χτες, διά της πλέον αρμόδιας υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ότι όχι μόνο το ποτάμι δεν προστατεύεται, αλλά βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε είδους αυθαιρεσίας, μπαζώματος, μόλυνσης και ρύπανσης, κυρίως από μεγάλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις! Η υπουργός παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι βρίσκονται ακόμη στη θέση τους και πολλές βιομηχανίες, οι οποίες έπαθαν ζημιές κατά το σεισμό του Σεπτέμβρη του 1999 και ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτης, είχε δηλώσει ότι θα μπουν σε πρόγραμμα απομάκρυνσης...

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, πάντως, εξήγγειλε τη δημιουργία μέχρι το τέλος του χρόνου Φορέα Προστασίας και Διαχείρισης του Κηφισού, παρουσιάζοντας και σχετικό Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Μία από τις σημαντικότερες διατάξεις του Σχεδίου αυτού προβλέπει ότι μία από τις πηγές των πόρων του φορέα μπορεί να είναι η επιβολή ανταποδοτικών ή άλλων τελών, που θα επιβληθούν στους κατοίκους των παραρεμάτιων περιοχών του Κηφισού και, συγκεκριμένα, στους κατοίκους των Δήμων Μενιδίου, Κηφισιάς, Ανοιξης, Κρυονερίου, Ν. Ερυθραίας, Ν. Φιλαδέλφειας, Εκάλης και Μεταμόρφωσης...

Στη συνέχεια, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι το υπουργείο μόλις από τις 15 Απρίλη 2002 άρχισε να πραγματοποιεί ελέγχους με αυτοψίες των υπηρεσιών του, προκειμένου να διαπιστωθούν οι παραβάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας που συμβαίνουν στον Κηφισό και έχουν σχέση με την ανεξέλεγκτη διάθεση υγρών βιομηχανικών αποβλήτων και λυμάτων στο ποτάμι ή την ανεξέλεγκτη διάθεση στον Κηφισό στερεών αποβλήτων και μπαζών.

Από τους ελέγχους αυτούς σε 11 βιομηχανίες, διαπιστώθηκε ότι όλες παραβιάζουν τη νομοθεσία και ρίχνουν ανεξέλεγκτα υγρά απόβλητα στον Κηφισό και γι' αυτό τους επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 926.000 ευρώ. Πρόκειται συγκεκριμένα για μεγάλες βιομηχανίες, όπως: «Κλωστοϋφαντουργία Μεταμόρφωσης ΑΕ», «TESSUTO ΑΒΕΕ», «Παντελίδης», «Νίκας», «ΒΕΚΚΑ», «DEMO», «BIC», «TASTY FOODS», «3E», «Μεταξάς ΑΒΕΕ» και «ΒΙΟΡΥΛ». Επίσης διάφορα πρόστιμα για ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων και μπαζών επιβλήθηκαν στις εξής 7 βιομηχανίες: «Γ. Σκιαδάς», «Χαμηλοθώρης - Κωνσταντινάρας», «ΑΤΕΡΜΩΝ ΑΤΤΕΕ», «Αφοί Θηβαίου», «Β. Θηβαίος» και «Ψωφάκης ΑΕ». Τέλος, έχουν διαπιστωθεί 64 περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών κατά μήκος του ρέματος και των παραρεμάτιων περιοχών του Κηφισού, οι οποίες έχουν τελεσιδικήσει και, όπως εξήγγειλε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, μέχρι τις δημοτικές εκλογές θα αναλάβει ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας να κατεδαφίσει, με χρηματοδότηση ύψους 200.000 ευρώ του ΥΠΕΧΩΔΕ. Επίσης, με άλλη εργολαβία μέσα στο καλοκαίρι θα γίνει το έργο του καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ.

Επίσης, η υπουργός εξήγγειλε τη διάθεση 2.900.000 ευρώ για την αναβάθμιση του τμήματος του Κηφισού, που αποτελεί τμήμα του Ολυμπιακού Δακτυλίου, που, όμως, είναι σκεπασμένος, αφού έχει μετατραπεί σε αυτοκινητόδρομο...

Ετοιμάζεται η ίδρυση και νέων λατομείων στην Αττική!

Στην ίδρυση νέων λατομείων αδρανών υλικών στην Αττική, αλλά και στην επανενεργοποίηση παλιών παρόμοιων λατομείων, ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, με πρόσχημα την κατασκευή των Ολυμπιακών και άλλων μεγάλων έργων στο Λεκανοπέδιο!

Αυτό παραδέχτηκε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, κατά την οποία προσπάθησε να δώσει μια «μαγική» φιλοπεριβαλλοντική εικόνα της κυβέρνησης και στον τομέα αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ ανέφερε ότι έχει ζητηθεί από τον Οργανισμό Αθήνας να εκπονήσει ειδική μελέτη και να προτείνει χώρους, όπου θα επιτραπεί η ίδρυση λατομείων αδρανών υλικών, αλλά και να υποδείξει κάποια παλιά λατομεία, τα οποία θα μπορούν να ενεργοποιηθούν ξανά, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε αδρανή υλικά των εργολάβων. Μάλιστα, η υπουργός απέρριψε προς το παρόν τη μέθοδο της ανακύκλωσης των αδρανών υλικών, λέγοντας ότι αυτή είναι μία λύση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον...

Οι προτάσεις αυτές του Οργανισμού Αθήνας προφανώς στη συνέχεια θα χρειαστεί να νομοθετηθούν, ώστε να νομιμοποιηθεί η λειτουργία των λατομείων αυτών.

Κατά τα άλλα, η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι σημαντικός αριθμός ανενεργών λατομείων αδρανών υλικών έχουν αποκατασταθεί και έχουν δοθεί για χρήση στους πολίτες, είτε ως χώροι αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού, είτε έχουν διαμορφωθεί σε χώρους πρασίνου με κάλυψη του αναγλύφου τους και φύτευση. Πρόσθεσε, όμως, ότι τα ανενεργά λατομεία της Πεντέλης αποτελούν ειδική περίπτωση, λόγω αρχαιολογικής και αισθητικής αξίας, ενώ ο Οργανισμός Αθήνας έχει προχωρήσει στην αποκατάσταση - χωρίς να έχει ολοκληρωθεί - πέντε εξ αυτών (Κοκκιναρά, πρώην Μαλτέζου, πρώην 3 Α, Πυροφυλακείου, Ράικου).

«Ομπρέλα προστασίας» για τον Υμηττό από το ΣτΕ

«Ομπρέλα προστασίας» απλώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στις δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις του Υμηττού, βάζοντας φραγμούς στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που με διάφορα προσχήματα προσπαθεί να προχωρήσει σε αλλαγή χρήσης γης σ' αυτή την περιοχή. Η σημαντική αυτή απόφαση αποτελεί και ένα μήνυμα προς το υπουργείο Γεωργίας και το νέο δασοκτόνο νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο Γ. Δρυς, με το οποίο σκοπεύει να προχωρήσει σε αποχαρακτηρισμό και αλλαγή χρήσης δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων και να τις παραδώσει στην οικιστική εκμετάλλευση.

Συγκεκριμένα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με την υπ' αριθμό 211/2002 απόφασή του έκρινε παράνομο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο προβλεπόταν η έγκριση ρυμοτομικού σχεδίου στην εκτός σχεδίου περιοχή Αγίας Μαρίνας του Δήμου Ηλιούπολης για την ανέγερση σχολικού κτιρίου. Στο σκεπτικό του δικαστηρίου αναφέρεται ότι το Προεδρικό Διάταγμα δεν προτείνεται νόμιμα και ότι η επίμαχη έκταση κατατάσσεται στις προστατευτικές περιοχές, λόγω της ιδιαίτερης σημασίας των δασικών εκτάσεων για την πόλη της Αθήνας.

Πρόκειται για έκταση οκτώ στρεμμάτων που είχε κηρυχτεί αναδασωτέα και βρίσκεται μέσα στα όρια ζώνης προστασίας του Υμηττού. Παρ' όλο που η έκταση είναι αναδασωτέα η διοίκηση προέβη σε άρση της αναδάσωσης το Φλεβάρη του 2000 και παραχώρησε την έκταση στο Δήμο Ηλιούπολης, σύμφωνα με διάταξη του νόμου 1734/1987 που επιτρέπει την παραχώρηση δημοσίων δασικών εκτάσεων, εφόσον δεν έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες και δεν έχουν προστατευτική σημασία, προκειμένου να ανεγερθεί το σχολείο.

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι η παραπάνω έκταση των οκτώ στρεμμάτων περιλαμβάνεται σε μείζονα δασική έκταση 92.000 στρεμμάτων, που με απόφαση του δασάρχη Πεντέλης κατατάσσεται στην κατηγορία των προστατευόμενων δασικών εκτάσεων.

Στην απόφασή του το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο αναφέρει ότι η ανέγερση σχολείων μπορεί να είναι λόγος μεταβολής του προορισμού του δάσους, αλλά τέτοια μεταβολή δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, όταν οι εκτάσεις έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες. Παράλληλα, διευκρινίζει ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλαγή χρήσης θα μπορούσε να γίνει μόνο σε άκρως απαραίτητες περιπτώσεις και μετά την πραγματοποίηση της αναδάσωσης. Επίσης, υπενθυμίζεται παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για την ίδια περιοχή (421/2000), σύμφωνα με την οποία αποκλείεται η ένταξη της περιοχής στον πολεοδομικό σχεδιασμό, λόγω του προστατευτικού χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής του Υμηττού.

Τέλος, το ΣτΕ στην απόφασή του αναφέρει ότι: Στην ευρύτερη έκταση που περιλαμβάνεται μεταξύ των δήμων Βύρωνα, Υμηττού και Ηλιούπολης υπάρχουν ανενεργό λατομείο, διδακτήρια, διάφορες αθλητικές εγκαταστάσεις, για τα οποία έχουν υποβληθεί μηνύσεις και εκδόθηκαν πρωτόκολλα «διοικητικής αποβολής». Επίσης, από το 1988 έχει παραχωρηθεί έκταση δέκα στρεμμάτων όπου έχουν κατασκευαστεί αυθαίρετα ή διακόπηκαν οι εργασίες για εκκλησία, παιδική χαρά, προπονητήρια κλπ. Μάλιστα, για την παραπάνω έκταση έχει υποβληθεί και μήνυση για παράνομη κατάληψη και εκχέρσωση δημόσιας αναδασωτέας δασικής έκτασης και έχουν εκδοθεί και «πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ