ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ασκηση διαχείρισης κρίσεων άνευ ευρωστρατού...

Στην πραγματοποίηση της πρώτης πολιτικο-στρατιωτικής άσκησης διαχείρισης κρίσεων προχωράει η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρόλο που το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, της υπό ΝΑΤΟική κηδεμονία ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, παραμένει σε εκκρεμότητα. Η άσκηση με την ονομασία CME-02, που είναι άνευ στρατευμάτων και πραγματοποιείται το διάστημα 22-28 του Μάη, σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ εντάσσεται στα πλαίσια της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

«Σκοπός της άσκησης, αναφέρεται, είναι η δοκιμή και αξιολόγηση των διαδικασιών και δομών της ΕΕ σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός είναι η δοκιμή του πλαισίου μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει συντονισμός όλου του φάσματος των πολιτικών και στρατιωτικών οργάνων της ΕΕ, καθώς επίσης και η διασύνδεση μεταξύ των οργάνων της ΕΕ και των κρατών-μελών σε μία κατάσταση διαχείρισης κρίσης.

Η άσκηση CME-02 θα βασιστεί σε ένα σενάριο υποθετικής κρίσης, το οποίο θα οδηγεί στην εξέταση διαφόρων επιλογών για μια πιθανή επιχείρηση διαχείρισης κρίσεως υπό το άρθρο 17.2 της συνθήκης της ΕΕ (ανθρωπιστικές και αποστολές διάσωσης, αποστολές διατήρησης ειρήνης καθώς και μαχίμων δυνάμεων σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων συμπεριλαμβανομένης και της οικοδόμησης της ειρήνης). Το σενάριο θα επικεντρωθεί στις φάσεις της διαχείρισης της κρίσεως που προηγείται της λήψης απόφασης για ανάληψη δράσης». Οπως επισημαίνουν παράγοντες του ΓΕΕΘΑ, η εν λόγω άσκηση δεν έχει σχέση με το μηχανισμό και τη λειτουργία του υπό συγκρότηση ευρωστρατού, καθώς η όποια ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν περιλαμβάνεται στο σενάριο της συγκεκριμένης δράσης, στην οποία εξάλλου δε συμμετέχει η Τουρκία, παρά μόνο ως παρατηρητής, όπως και οι άλλες υπό ένταξη χώρες.

Η άσκηση CME-02 θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών. Θα περιλάβει τα κράτη-μέλη, τα όργανα του Συμβουλίου, τη Γενική Γραμματεία των Υψηλών Αντιπροσώπων, την Επιτροπή και το Γραφείο δορυφορικού κέντρου. Επίσης θα προσκληθούν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές αντιπρόσωποι από τα Ηνωμένα Εθνη, τον ΟΑΣΕ και το ΝΑΤΟ.

Από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος, εκτός από το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων, εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Τύπου και Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στο χώρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

ΒΑΛΚΑΝΙΚΗ ΤΑΞΙΑΡΧΙΑ
Απανωτές ασκήσεις

Απανωτές ασκήσεις πραγματοποιεί η βαλκανική ταξιαρχία ταχείας επέμβασης (Πολυεθνική Ταξιαρχία Νοτιοανατολικής Ευρώπης -SEEBRIG). Παράλληλα, με την ετήσια άσκηση επί χάρτου με την επωνυμία «Επτά Αστέρια - 2002» (όσος και ο αριθμός των κρατών που συμμετέχουν σ' αυτό το ΝΑΤΟικό παραμάγαζο των Βαλκανίων), που ξεκίνησε ήδη στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 του Μάη, αρχίζει αύριο, επίσης στη Βουλγαρία και διαρκεί μέχρι τις 25 του Ιούνη, η άσκηση της Δύναμης Μηχανικού Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ETF), με την επωνυμία «Ακρογωνιαίος Λίθος - 2002».

H άσκηση αυτή είναι η δεύτερη κατά σειρά της Δύναμης Μηχανικού της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEEBRIG), της οποίας διοικητής είναι ο Ταξίαρχος Ανδρέας Κουζέλης και θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία και με δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, όπου όλοι μαζί θα αποτελέσουν μία Συμμαχική Δύναμη Μηχανικού με την ονομασία COALITION ENGINEER TASK FORCE – CETFOR. Θα λάβουν μέρος οι παρακάτω δυνάμεις των κρατών - μελών της Πολυεθνικής Ταξιαρχίας: Από Αλβανία ένας λόχος Μηχανικού, από Βουλγαρία ένας λόχος Μηχανικού και μία Μονάδα Υποστήριξης φιλοξενούντος έθνους, από Ελλάδα ο Ελληνικός λόχος Μηχανικού Ειρηνευτικών Αποστολών (ΕΛΜΧΕΑ) δυνάμεως 40 ανδρών, από ΠΓΔΜ μία διμοιρία Μηχανικού, από Ρουμανία ένας λόχος Μηχανικού, από Τουρκία μία διμοιρία Μηχανικού, από ΗΠΑ ένας λόχος Μηχανικού και ένας λόχος Προστασίας (FORCE PROTECTION), ενώ η Ιταλία δεν συμμετέχει.

Σκοπός της παραπάνω άσκησης, σύμφωνα με το ΓΕΣ, υποτίθεται πως είναι η αύξηση των δυνατοτήτων της Συμμαχικής Δύναμης CETFOR για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, η εξάσκηση των επιχειρησιακών ικανοτήτων αυτής και η δοκιμασία των διαδικασιών διαλειτουργικότητας και διοικήσεως και ελέγχου στο πεδίο.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ Γ. ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ
Σε ρόλο ΝΑΤΟικού εκπροσώπου

Το ρόλο του τοπικού εκπροσώπου του ΝΑΤΟ πρόβαλε, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στα Σκόπια, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, όπου είχε συνομιλίες με τον ομόλογό του Βλ. Ποπόφσκι. Ο Ελληνας υπουργός Αμυνας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, υποσχέθηκε την υποστήριξη της Ελλάδας στην ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Υπογράφηκε δε και σχετικό προσχέδιο διμερούς συνεργασίας, στα πλαίσια της ενσωμάτωσης της χώρας αυτής στους ευρωΝΑΤΟικούς μηχανισμούς, όπου προβλέπεται η συμμετοχή αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ σε ελληνικές στρατιωτικές σχολές και σε ελληνικά τμήματα που μετέχουν σε «ειρηνευτικές» αποστολές. Από την ελληνική πλευρά, προτάθηκε η συμμετοχή της ηγεσίας των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην προσπάθεια των Ενόπλων Δυνάμεων της ΠΓΔΜ, ώστε αυτές να εναρμονιστούν με τα ΝΑΤΟικά πρότυπα και τις ΝΑΤΟικές προδιαγραφές, ενόψει της ένταξης της χώρας αυτής στο ΝΑΤΟ. Κατά τ' άλλα, ο Γ. Παπαντωνίου σημείωσε ότι «κάθε σκέψη για αλλαγή των συνόρων λειτουργεί αποσταθεροποιητικά για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Κατά συνέπεια, η Ελλάδα στηρίζει την ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της ΠΓΔΜ».

Μνημόσυνο Στέφανου Σαράφη

Τη μνήμη του αγωνιστή της λευτεριάς, στρατηγού Στέφανου Σαράφη, στρατιωτικού αρχηγού του ΕΛΑΣ, τιμούν οι αντιστασιακοί, οι φίλοι και οι οπαδοί της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 26 Μάη 2002, ώρα 10.30 το πρωί.

Η εκδήλωση, που διοργανώνει το Παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ σε συνεργασία με το Δήμο, θα γίνει μπροστά στον ανδριάντα του Στ. Σαράφη, στην παραλιακή Λεωφόρο Ποσειδώνος, στον Αλιμο, τόπο της δολοφονίας του στρατηγού από Αμερικανό στρατιώτη.

Μπους, Γερμανία και... «Καραγκιόζηδες»

Δε φτάνει που δεν τους ακούνε οι Ελληνες, δεν τους ακούνε ούτε οι... Γερμανοί. Για τους κ. κ. Λοβέρδο, Πρετεντέρη, Σωμερίτη και τις λοιπές «ευγενικές» μορφές της εγχώριας - και δη «κεντροαριστερής» - δημοσιογραφίας ο λόγος. Είναι οι κύριοι που το Νοέμβρη του 1999, όταν δηλαδή ήρθε ο Κλίντον στην Αθήνα, μιλούσαν με εξαιρετικά «κολακευτικά» λόγια για τους χιλιάδες Ελληνες που διαδήλωσαν εναντίον των ΗΠΑ και της πολιτικής τους. Ηταν τότε που, όπως θυμάστε, οι συγκεκριμένοι κύριοι, αφού πέρασαν γενεές δεκατέσσερις τους διαδηλωτές (σ.σ.: κάποιοι από αυτούς με υψηλή «παιδεία» και «ήθος» τούς αποκαλούσαν μάλιστα «Καραγκιόζηδες»), είχαν αφρίσει από το κακό τους γιατί με εκείνη τη συμπεριφορά των Ελλήνων πολιτών «εκτίθετο η χώρα» (έτσι έλεγαν), «δυσφημιζόταν» ο τόπος και «τραβούσαν το χαλί κάτω από τα πόδια του Σημίτη», που με τι μούτρα ο άνθρωπος θα συναντούσε τον σύμμαχο(;) Κλίντον για να προωθήσει τα εθνικά δίκαια...

***

Οι παραπάνω - και με το δίκιο τους οι άνθρωποι - θα πρέπει να έχουν βγει (πάλι) από τα ρούχα τους μετά τις εικόνες που εκδηλώθηκαν στο Βερολίνο και σε 40 ακόμα γερμανικές πόλεις με αφορμή την επίσκεψη του Μπους στη Γερμανία. Ακούς εκεί! Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Γερμανοί «καταεξευτέλισαν» τη χώρα τους και βγήκαν στους δρόμους για να «καλωσορίζουν» τον Μπους με την ιαχή «ανεπιθύμητος»! Ακούς εκεί! Πάνω από 100.000 διαδηλωτές (μόνο στο Βερολίνο) «ντρόπιασαν» τον καγκελάριο Σρέντερ και εξέθεσαν τη Γερμανία στην παγκόσμια κοινή γνώμη, αφού θύμισαν στον Μπους ότι η χώρα του είναι ένας παγκόσμιος δολοφόνος και η πολιτική της είναι συνώνυμη της γκανγκστερικής τρομοκρατίας.

***

Αυτά έγιναν προχτές στη Γερμανία. Φαίνεται ότι οι καιροί είναι δύσκολοι για τους «Πρετεντέρηδες», είτε ομιλούν την ελληνικήν είτε ομιλούν τη γερμανικήν διάλεκτο της υποτέλειας. Φαίνεται, επίσης, ότι όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στη Γερμανία όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ποιοι είναι οι πραγματικοί «Καραγκιόζηδες».


Ν. Μπ.

Προσφορά στη μνήμη του Χρ. Αγγέλου

Στη μνήμη του αγωνιστή Χρήστου Αγγέλου, ο πρώην δήμαρχος Χαλκίδας Γιάννης Σπανός πρόσφερε χρηματικό ποσό στη ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ, αντί στεφάνου, «για την προώθηση των ιδεών που υπηρέτησε ο Χρήστος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ