Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Ασκηση διαχείρισης κρίσεων άνευ ευρωστρατού...

Στην πραγματοποίηση της πρώτης πολιτικο-στρατιωτικής άσκησης διαχείρισης κρίσεων προχωράει η Ευρωπαϊκή Ενωση, παρόλο που το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, της υπό ΝΑΤΟική κηδεμονία ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, παραμένει σε εκκρεμότητα. Η άσκηση με την ονομασία CME-02, που είναι άνευ στρατευμάτων και πραγματοποιείται το διάστημα 22-28 του Μάη, σύμφωνα με το ελληνικό ΓΕΕΘΑ εντάσσεται στα πλαίσια της Κοινής Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

«Σκοπός της άσκησης, αναφέρεται, είναι η δοκιμή και αξιολόγηση των διαδικασιών και δομών της ΕΕ σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Ο κύριος αντικειμενικός σκοπός είναι η δοκιμή του πλαισίου μέσα στο οποίο πρέπει να γίνει συντονισμός όλου του φάσματος των πολιτικών και στρατιωτικών οργάνων της ΕΕ, καθώς επίσης και η διασύνδεση μεταξύ των οργάνων της ΕΕ και των κρατών-μελών σε μία κατάσταση διαχείρισης κρίσης.

Η άσκηση CME-02 θα βασιστεί σε ένα σενάριο υποθετικής κρίσης, το οποίο θα οδηγεί στην εξέταση διαφόρων επιλογών για μια πιθανή επιχείρηση διαχείρισης κρίσεως υπό το άρθρο 17.2 της συνθήκης της ΕΕ (ανθρωπιστικές και αποστολές διάσωσης, αποστολές διατήρησης ειρήνης καθώς και μαχίμων δυνάμεων σε περιπτώσεις διαχείρισης κρίσεων συμπεριλαμβανομένης και της οικοδόμησης της ειρήνης). Το σενάριο θα επικεντρωθεί στις φάσεις της διαχείρισης της κρίσεως που προηγείται της λήψης απόφασης για ανάληψη δράσης». Οπως επισημαίνουν παράγοντες του ΓΕΕΘΑ, η εν λόγω άσκηση δεν έχει σχέση με το μηχανισμό και τη λειτουργία του υπό συγκρότηση ευρωστρατού, καθώς η όποια ανάληψη στρατιωτικής δράσης δεν περιλαμβάνεται στο σενάριο της συγκεκριμένης δράσης, στην οποία εξάλλου δε συμμετέχει η Τουρκία, παρά μόνο ως παρατηρητής, όπως και οι άλλες υπό ένταξη χώρες.

Η άσκηση CME-02 θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών. Θα περιλάβει τα κράτη-μέλη, τα όργανα του Συμβουλίου, τη Γενική Γραμματεία των Υψηλών Αντιπροσώπων, την Επιτροπή και το Γραφείο δορυφορικού κέντρου. Επίσης θα προσκληθούν να συμμετάσχουν ως παρατηρητές αντιπρόσωποι από τα Ηνωμένα Εθνη, τον ΟΑΣΕ και το ΝΑΤΟ.

Από την Ελλάδα θα λάβουν μέρος, εκτός από το ΓΕΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία των Κλάδων, εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εξωτερικών, Δημόσιας Τάξης, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Τύπου και Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι συμμετέχοντες θα ασκηθούν στο χώρο του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΝΑΤΟική άσκηση «διαχείρισης κρίσεων»(2011-10-20 00:00:00.0)
Ασκηση πολεμικής προετοιμασίας στο Κιλκίς(2011-05-11 00:00:00.0)
Στρατός καλεί αστυνομία κατά του «εχθρού λαού»(2008-09-12 00:00:00.0)
ΟΧΙ στον ευρωμονόδρομο των στρατιωτικών επεμβάσεων(2007-05-17 00:00:00.0)
Ασκηση ΝΑΤΟικής επέκτασης σε Β. Αφρική και Μ. Ανατολή(2005-10-28 00:00:00.0)
Επικίνδυνη συμμαχία για την Ελλάδα(1997-05-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ