Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΑΓΙΣ ΠΑΠΑΣΤΕΡΓΙΟΥ
Θα παλέψουμε μαζί με το λαό

Συνέντευξη στο «Ρ» του υποψήφιου δημάρχου Λάρισας

Με αισιοδοξία και ενθουσιασμό θα δώσει τη μάχη των εκλογών στην πόλη της Λάρισας η δημοτική παράταξη υποψήφιος δήμαρχος της οποίας είναι ο Αγις Παπαστεργίου, γνωστός δικηγόρος και αγωνιστής της Αριστεράς.

Από πού πηγάζει ο ενθουσιασμός και πού στηρίζεται η αισιοδοξία εξηγεί, μιλώντας σήμερα στο «Ριζοσπάστη», ο Αγις Παπαστεργίου.

Αναφέρεται στη διαφορετική αντίληψή του για την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τους άλλους υποψήφιους, που, εκτός των άλλων, συνίσταται στη θέληση και στην αποφασιστικότητα να συμβάλει αποφασιστικά και ο δήμος στον αγώνα για την επίλυση των κοινωνικών προβλημάτων, ιεραρχεί τις βασικές προτεραιότητες για την πόλη και διαπιστώνει «καλό κλίμα» για τη δημιουργία ευρείας συμπαράταξης κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα εκφραστεί και στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού του.

Η συζήτηση μαζί του έχει ως εξής:

-- Σε τι ακριβώς διαφέρει η δική σας αντίληψη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, από τους άλλους υποψήφιους δημάρχους;

-- Η διαφορά των αντιλήψεων της δημοτικής μας παράταξης με εκείνη των άλλων δημοτικών παρατάξεων της πόλης μας είναι πασίδηλη, έγκειται, δε, στο ότι τα δύο μεγάλα κόμματα (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) δεν ενδιαφέρονται παρά να χρησιμοποιήσουν τις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως εφαλτήριο και πρόκριμα για τις εθνικές εκλογές.

Επίσης, με την κατάκτηση του δήμου, θέλουν να προωθήσουν επιλογές που εξασφαλίζουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της ανταποδοτικότητας, της επιβάρυνσης των δημοτών, αλλά και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που αναπαράγει τη λιτότητα, την ανεργία και τη συρρίκνωση, την κατεδάφιση του λεγόμενου κοινωνικού τομέα.

Αντίθετα, εμείς δεν ξεχνάμε το σημείο εκκίνησής μας, το χώρο από τον οποίο προερχόμαστε, καθώς και το ότι ναι μεν απευθυνόμαστε σε όλους τους Λαρισαίους, αλλά έχουμε ιδιαίτερους δεσμούς με τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Τα οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι το Ασφαλιστικό, τα προβλήματα Υγείας και Παιδείας, της ανεργίας, των ναρκωτικών, του αθλητισμού, του ελεύθερου χρόνου, το εξαιρετικά οξυμένο πρόβλημα της νεολαίας και μια σειρά ακόμα, μας υποχρεώνουν να τοποθετηθούμε ως συνδυασμός και να επιδιώξουμε την όσο το δυνατό ευρύτερη συσπείρωση και συμπαράταξη.

Με συνέπεια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής

-- Πώς μπορεί να συμβάλει ο δήμος στους αγώνες του λαού για την αντιμετώπιση των μεγάλων κοινωνικών προβλημάτων;

-- Ο ρόλος του δήμου στην προσπάθεια επίλυσης των λαϊκών προβλημάτων είναι σημαντικός, και μάλιστα για ορισμένα θέματα καθοριστικός. Αυτό μπορεί να γίνει με την ανάληψη πρωτοβουλιών, αναδείχνοντας τα προαναφερόμενα προβλήματα και ταυτόχρονα αγωνιζόμενοι αποφασιστικά και με συνέπεια κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, που πλήττει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον εργαζόμενο κόσμο γενικότερα.

Αυτό, βέβαια, δεν αναιρεί την, επίσης, βασική μας υποχρέωση ν' ασχοληθούμε ιδιαίτερα με τα οξυμένα προβλήματα της Λάρισας, όπως η ποιότητα ζωής, το κυκλοφοριακό, η καθαριότητα, τα μεγάλα έργα υποδομής, που έχει ανάγκη η πόλη. Οπως, παράλληλα, πρέπει ν' αναδείξουμε τη διαφορετική μας αντίληψη για τ' ανταποδοτικά τέλη, τη φορομπηχτική πολιτική και το μεγάλο κόστος των κοινωνικών υπηρεσιών που παρέχει ο δήμος.

-- Ποια είναι η συγκεκριμένη κριτική σας προς τις δημοτικές αρχές των δύο τελευταίων τετραετιών;

-- Ο χαρακτηρισμός, που προσιδιάζει στις δημοτικές αρχές των δύο προηγούμενων τετραετιών (η πρώτη δημάρχου προσκείμενου στο ΠΑΣΟΚ και η δεύτερη στη Νέα Δημοκρατία), είναι η στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής των κυβερνήσεων και των επιλογών του μεγάλου κεφαλαίου και ο περιορισμός τους σ' ένα καθαρά διαχειριστικό ρόλο. Κατόρθωσαν, δε, χωρίς να παραγάγουν έργο, να δημιουργήσουν τεράστιο χρέος για τους Λαρισαίους, που αγγίζει ή υπερβαίνει τα έξι δισεκατομμύρια δραχμές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την πόλη μας είναι το Θεσσαλικό Θέατρο, με εκατοντάδες εκατομμύρια χρέη σήμερα.

Το κυκλοφοριακό έχει γίνει τεράστιο πρόβλημα για την πόλη μας. Χιλιάδες αυτοκίνητα συνωστίζονται στο κέντρο της δημιουργώντας κυκλοφοριακό χάος.

Εργα, ιδίως, των συνοικιών της πόλης, που με κόπο και με χρήμα δημιουργήσαμε στη 16ετία της δικής μας δημοτικής αρχής, κινδυνεύουν από την ανεπαρκή συντήρησή τους. Παιδικές χαρές εγκαταλειμμένες, πλατείες συνοικιών κακοσυντηρημένες, δρόμοι γεμάτοι λακκούβες και γενικά μια εικόνα εγκατάλειψης χαρακτηρίζει τις συνοικίες της πόλης μας.

-- Μπορείτε ν' αναφερθείτε σε κάποιες προτεραιότητες που θέτετε στο πρόγραμμά σας;

-- Πρώτη προτεραιότητα είναι η υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων και δικαιωμάτων, που πλήττονται καίρια από την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική. Σε ό,τι αφορά σε συγκεκριμένα προβλήματα της πόλης, ν' αναφέρω: Αμεση λειτουργία της Πινακοθήκης. Συντήρηση όλων των έργων που έχουν παραμεληθεί από την παρούσα και την προηγούμενη δημοτική αρχή. Θα επιληφθούμε αμέσως των προβλημάτων, τα οποία ταλανίζουν τις συνοικίες της πόλης μας, δεδομένου ότι οι προηγούμενες δημοτικές αρχές παραμέλησαν τελείως τις συνοικίες και έστρεψαν την προσοχή τους σε έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης. Από τις προτεραιότητές μας θα είναι η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης μας με την άμεση λήψη δραστικών μέτρων.

Ιδιαίτερη σημασία θα δώσουμε αμέσως στην καταπολέμηση με όλα τα μέσα του προβλήματος της ανεργίας, ιδίως των νέων Λαρισαίων. Και ναι μεν το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί μόνο από το δήμο μας, αλλά μπορούμε, σε συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο της πόλης μας και με άλλους φορείς, να πιέσουμε αποτελεσματικά την κυβέρνηση προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ευρεία συμπαράταξη

-- Καλέσατε σε ευρεία συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων. Βλέπετε να υπάρχει ανταπόκριση στο κάλεσμά σας;

-- Από την πρώτη στιγμή της ανακήρυξής μου ως υποψηφίου δημάρχου διακήρυξα προς κάθε κατεύθυνση, ότι η ευρεία συμπαράταξη κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων είναι αναγκαία, όχι μόνο για να επιτύχουμε την αλλαγή που επιδιώκουμε στα δημοτικά πράγματα της πόλης μας, αλλά και γιατί θεωρούμε ότι αποτελεί βασική προϋπόθεση για φιλολαϊκή εξέλιξη σε γενικότερο κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Υπογράμμισα, δε, ιδιαίτερα ότι η συμπαράταξη αυτή θα γίνει με όρους πλήρους ισοτιμίας και φερεγγυότητας, στη βάση ενός προγράμματος. Μέχρι σήμερα διάφορες προσωπικότητες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτό, ενώ ανταποκρίθηκαν, επίσης, το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ και η Κομμουνιστική Ανανέωση, στηρίζοντας την υποψηφιότητά μου. Ευελπιστώ ότι στο άμεσο μέλλον και άλλες δυνάμεις της πόλης μας θα συμπαραταχτούν μαζί μας.


Π.Ρ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ