Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΥΟ
Ξαναζεσταμένη σούπα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Νέος κύκλος υποκριτικής και αποπροσανατολιστικής αντιπαράθεσης γύρω από τη ροή «μαύρου χρήματος» στα ταμεία τους άνοιξε μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα «σερβίρεται» ξανά, σε μια στιγμή που η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει μια ολομέτωπη επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων (Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, κ.ο.κ.), ενώ είναι φανερό ότι «εκπορεύεται» από τη Χαρ. Τρικούπη.

Αφορμή για το νέο γύρο του δικομματικού σκυλοκαυγά αποτέλεσε η δημοσιοποίηση χτες (στα «Νέα» και το «Ποντίκι») εισαγγελικού εγγράφου, με το οποίο ζητείται το άνοιγμα των λογαριασμών σε 50 υποκαταστήματα ελληνικών και ξένων τραπεζών στην Ελλάδα, οι οποίοι σχετίζονται με την υπόθεση της λιβεριανής εταιρίας Mayo, μέσω της οποίας έρρεε «μαύρο χρήμα» στα ταμεία της ΝΔ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, ο εισαγγελέας Δημ. Παπαγγελόπουλος έχει εντοπίσει κινήσεις από τους λογαριασμούς της Mayo στο Λονδίνο στην Εθνική Τράπεζα Κολωνακίου, περίπου 1 εκατ. δολαρίων, που ανεβάζουν το συνολικό, εντοπισμένο, ύψος του «μαύρου χρήματος» από τη Mayo προς τη ΝΔ, στα 2,5 εκατ. δολάρια.

Η απάντηση της ΝΔ κινείται στη γνωστή γραμμή «έχουμε εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη», αλλά «να ανοίξουν και οι λογαριασμοί του ΠΑΣΟΚ», σε μια προσπάθεια συμψηφισμού.

Ο Κ. Μητσοτάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «δεν μπορεί να γίνεται εισαγγελική έρευνα μόνο στο ένα κόμμα. Θα γίνει έρευνα της Δικαιοσύνης και στο άλλο κόμμα και αυτό είναι το θέμα που θα έλθει αμέσως μετά όταν εμείς θα έχουμε τελειώσει». Δήλωσε ότι «εμείς είμαστε ευτυχείς διότι η εισαγγελική έρευνα προχωρά εις βάθος» και προσέθεσε πως «ελπίζω ότι το ΠΑΣΟΚ θα δείξει την ίδια προθυμία για να ερευνηθούν και οι δικοί του λογαριασμοί, διότι εκεί κατ' εξοχήν υπάρχει η βεβαιότητα ότι διακινείται μαύρο χρήμα».

Ο Κ. Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να έχει διακινηθεί «μαύρο χρήμα» μέσω του λογαριασμού της Mayo για τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «εμείς είμαστε βέβαιοι, αλλά περιμένετε να το δείξει και η εισαγγελική έρευνα». Κατέληξε, λέγοντας ότι η ΝΔ διευκολύνει την έρευνα αυτή και δέχτηκε να γίνει έρευνα των λογαριασμών και «προσκομίσαμε και όλα τα στοιχεία».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος δήλωσε ότι το κόμμα του «όχι μόνο αποδέχεται, αλλά και συμβάλλει θετικά στην έρευνα που πραγματοποιεί η Δικαιοσύνη, παρότι πιστεύει ότι δεν υπάρχει ουσιαστικό αντικείμενο». «Εδειξε» τον Κ. Λαλιώτη ως υπεύθυνο για την ανακίνηση του θέματος και κάλεσε την εισαγγελία να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς να διεκπεραιώσει την υπόθεση γιατί «δεν είναι δυνατόν να σέρνεται επί μακρόν, να συντηρείται και να ανασύρεται από τον κ. Λαλιώτη, όποτε το κόμμα του βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, όπως συμβαίνει και τώρα». Ανέφερε, ακόμα, ότι ο ίδιος κατέθεσε στον εισαγγελέα πως «με μαύρο χρήμα έγινε η πληρωμή για τη μετακίνηση των ετεροδημοτών του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2000», ζητώντας από το ΠΑΣΟΚ να ανοίξει τους λογαριασμούς του.

Περισσότερος «ουδέτερος» εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου Θ. Ρουσόπουλος, ο οποίος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «αυτή η υπόθεση βρίσκεται στα χέρια της Δικαιοσύνης, την οποία η ΝΔ σέβεται και εμπιστεύεται».

Λαλιώτης - Πρωτόπαππας

Σε δήλωση για το θέμα της λιβεριανής τράπεζας προέβη, όπως αναμενόταν, ο Κ.Λαλιώτης. Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι είναι «αποδεδειγμένες πια» οι «σχέσεις της ΝΔ με τη λιβεριανή εταιρία», ενώ στη συνέχεια έκανε λόγο για «ροή "μαύρου και αδήλωτου" χρήματος από τη ΜΑΥΟ προς τη ΝΔ» και για «διαπλοκή της ΝΔ με τους χρηματοδότες της ΜΑΥΟ». Παράλληλα, ο Κ. Λαλιώτης, αφού ...λιβάνισε τον εαυτό του (!) λέγοντας πως «θεωρώ πολιτικό και κοινωνικό χρέος μου, θεσμική και ηθική μου υποχρέωση να συνεχίσω τον αγώνα μου για την κατοχύρωση της διαφάνειας στη δημόσια ζωή», πρόσθεσε ότι «οι εξελίξεις δικαιώνουν απολύτως τις τεκμηριωμένες αποκαλύψεις μου» και κατέληξε ότι θα «συνεχίσω τον αγώνα μου για την αλήθεια και τη διαφάνεια»...

Λίγο αργότερα από την παραπάνω δήλωση ο Κ. Λαλιώτης επανεμφανίστηκε με τη μορφή μακροσκελέστατης ανακοίνωσης, που αυτή τη φορά εκδόθηκε με την υπογραφή του Γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ και στην οποία δεν περιλαμβάνεται παρά ένα λεπτομερές ιστορικό της όλης υπόθεσης με ιδιαίτερες αναφορές στο ρόλο του Κ. Λαλιώτη για την «αποκάλυψή» του...

Τέλος, στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος ανέφερε ότι «αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλιά της» και «να πραγματοποιηθεί έρευνα σε βάθος» για «να έρθουν όλα στο φως». Ερωτηθείς δε για τη θέση του Κ. Μητσοτάκη ότι πρέπει να ελεγχθούν και οι λογαριασμοί του ΠΑΣΟΚ, ο Χρ. Πρωτόπαππας απάντησε ότι «όπως ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ορθά έδωσε όλα τα στοιχεία που είχε στη Δικαιοσύνη και ενημέρωσε και τον ελληνικό λαό, έτσι όποιος από τη ΝΔ διαθέτει στοιχεία, δεν έχει παρά να μιμηθεί τον κ. Λαλιώτη. Να τα καταθέσει στον εισαγγελέα και παράλληλα να ενημερώσει τον ελληνικό λαό. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τίποτα να κρύψει ή να φοβηθεί» κατέληξε ο Χρ. Πρωτόπαππας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ