Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΙΜΙΛΙΑ ΑΓΚΑΒΑΝΑΚΗ
Καταργούνται δικαιώματα γυναικών

Εκδήλωση της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας Λάρισας του ΚΚΕ

Εκδήλωση για την ισοτιμία και τα δικαιώματα των γυναικών διοργάνωσε η Εργατοϋπαλληλική Αχτίδα Λάρισας του ΚΚΕ. Την εκδήλωση, που έγινε στο «Φρούριο», άνοιξε η Κική Σκυλλάκου, μέλος της Εργατοϋπαλληλικής Αχτίδας, ενώ κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αιμιλία Αγκαβανάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ομιλία της η Αιμιλία Αγκαβανάκη τόνισε ότι το ζήτημα της ισοτιμίας και των δικαιωμάτων της γυναίκας εξαρτάται από την πορεία της ταξικής πάλης και την τελική της έκβαση. «Οι προϋποθέσεις για τη λύση του --τόνισε-- για πρώτη φορά εμφανίζονται στον καπιταλισμό όταν η γυναίκα μπαίνει στην κοινωνική παραγωγή. Η λύση του βρίσκεται στην ανατροπή του καπιταλισμού και την αντικατάστασή του από τον σοσιαλισμό».

Και συνέχισε: «Σήμερα το ζήτημα της ισοτιμίας της γυναίκας είναι επίκαιρο, γιατί εξακολουθούν να διατηρούνται οι διακρίσεις σε βάρος της παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νόμοι που αναγνωρίζουν την ισότητα. Είναι επίκαιρο γιατί στο όνομα της ισότητας καταργούνται δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης, αυξάνοντας το βαθμό εκμετάλλευσής της, για να ωφεληθεί περισσότερο το κεφάλαιο. Συνεπώς, ο δρόμος επίλυσης του προβλήματος αυτού είναι αντικειμενικά ο αγώνας ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση, ο αγώνας για τη δημιουργία του Λαϊκού Μετώπου που θα περάσει αναγκαστικά μέσα από την ανάπτυξη και όξυνση της ταξικής πάλης.

Αρα, κύριο, βασικό ζήτημα είναι πώς η γυναίκα σήμερα θα μπει και θα παλέψει στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στον πολιτικό αγώνα. Γιατί το να παλεύεις για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων σου σήμερα και να απαιτείς τη διεύρυνσή τους σημαίνει ότι κάνεις όχι απλά ένα συνδικαλιστικό αγώνα, αλλά ολοκληρωμένο πολιτικό αγώνα».

Καταλήγοντας η Αιμιλία Αγκαβανάκη υπογράμμισε: «Ο αγώνας, συνεπώς, για χειραφέτηση και ισοτιμία της γυναίκας μπορεί να δώσει καρπούς μόνο όταν δένεται αναπόσπαστα με τον αγώνα για κοινωνική ισότητα, που σημαίνει να μπαίνουν οι βάσεις για να καταργηθεί κάθε εκμετάλλευση που αναπτύσσεται εκεί που υπάρχει η ταξική εκμετάλλευση. Αυτός ο αγώνας, σήμερα, προϋποθέτει τη μαζική είσοδο της γυναίκας στην πάλη και τη βαθιά συνειδητοποίηση για τη λύση του πολιτικού προβλήματος του τόπου, δηλαδή, πώς το λαϊκό μέτωπο θα υλοποιηθεί και ενώ θα ισχυροποιούνται στην πορεία συσπειρώσεις και τα επιμέρους μέτωπα πάλης με τ' άλλα καταπιεζόμενα στρώματα της κοινωνίας, θα επιβάλλει αλλαγές έως το επίπεδο της εξουσίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ