Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συζητήθηκε η πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου
  • Λόγο για «καντόνια», που όμως δε σχετίζονται με τον όρο «κυριαρχία», έκανε πάλι ο Πρόεδρος Κληρίδης
  • Αλέκα Παπαρήγα: Προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα για μια διχοτομημένη Κύπρο, για μια Κύπρο διπλή, δύο κράτη, δύο οντότητες

Από τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα

Eurokinissi

Από τη συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα
Ολα τα θέματα, ακόμα και η πιθανότητα πρόκλησης θερμού επεισοδίου εκ μέρους της Τουρκίας πριν ή μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συζητήθηκαν κατά τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία.

Σε δηλώσεις χτες το απόγευμα μετά την επιστροφή του από την ελληνική πρωτεύουσα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αντηλλάγησαν απόψεις ακόμα και για το πιθανό σενάριο της προσπάθειας συσχέτισης της λύσης του Κυπριακού με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση από τις επαφές του και τόνισε ότι τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι αρχηγοί των ελληνικών κοινοβουλευτικών κομμάτων επανέλαβαν ότι το Κυπριακό είναι το πρώτο εθνικό θέμα και ότι η συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου είναι σε όλα τα επίπεδα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε πως δεν έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμος να προβεί σε παραχωρήσεις σε σχέση με το θέμα της εσωτερικής κυριαρχίας. Διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει νομικός όρος για εσωτερική κυριαρχία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι τα καντόνια σε όλα τα ομόσπονδα κράτη έχουν ορισμένες εξουσίες τις οποίες ασκούν χωρίς να μπορεί να επέμβει η κεντρική κυβέρνηση. Αυτό όμως, όπως διευκρίνισε, δεν έχει σχέση με τον όρο κυριαρχία.

Σε ερώτηση αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα του Ιουνίου, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν ελήφθη απόφαση για λήξη των συνομιλιών μέχρι τον Ιούνιο. Πρόσθεσε ότι θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις το πότε θα υπάρξει λήξη των συνομιλιών. Ανέφερε εξάλλου ότι δεν έχει συζητηθεί θέμα «πακετοποίησης» του Κυπριακού με άλλα ζητήματα.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο σχετικά με τις επαφές του στην Αθήνα, την ερχόμενη Δευτέρα.

Η Αλέκα Παπαρήγα

Με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη συναντήθηκε χτες το πρωί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Αλ. Παπαρήγα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις και έχοντας μια χρήσιμη συζήτηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον κ. Κληρίδη, βλέπουμε ότι επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας: Οτι οι "επάνω", οι "πέρα" από την Τουρκία και τον Ντενκτάς, αλλά και άλλες δυνάμεις που είναι ανακατεμένες στην υπόθεση της Κύπρου, οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαϊκές Δυνάμεις φαίνεται ότι έχουν κόψει το κοστούμι, προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα για μια διχοτομημένη Κύπρο, για μια Κύπρο διπλή, δύο κράτη, δύο οντότητες.

Αυτό όμως για εμάς δε σημαίνει ότι πρέπει να παραιτηθούν οι λαοί από την προσπάθεια να παλέψουν ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις που υπάρχουν, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, οι οποίες ισχύουν εδώ και πολλά χρόνια. Δε μας εφησυχάζει, εμάς τουλάχιστον, ότι η διαδικασία ένταξης στην ΕΕ θα δώσει λύσεις στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου. Αντίθετα παρακολουθούμε με πολύ μεγάλη ανησυχία τις συζητήσεις που γίνονται στην ΕΕ, όπου αποδεσμεύονται από προφορικές τουλάχιστον διαβεβαιώσεις και φαίνεται ότι αρχίζουν να ρίχνουν νερό στο κρασί τους, λέγοντας ότι δεν μπορούν να επέμβουν σε συνταγματικά ζητήματα της Κύπρου. Επομένως, η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να αποτελέσει ίσως το μοχλό ακόμα μεγαλύτερης πίεσης και επιτάχυνσης της επισημοποίησης της διχοτόμησης. Εμείς τουλάχιστον θεωρούμε ότι οι λαοί μπορούν και πρέπει να παρέμβουν. Το Κυπριακό δεν είναι ένα τοπικό εσωτερικό ζήτημα της Κύπρου. Είναι ένα διεθνές πρόβλημα, σε μια περιοχή φλεγόμενη και μάλιστα σε μια περιοχή που υπάρχουν πολλαπλοί κίνδυνοι να ανοιχτούν και νέα μέτωπα και νέες εστίες πολέμου, ιδιαίτερα στο Ιράκ. Μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει με αισιοδοξία το ζήτημα, αν το συνδέσει με την επιμονή της εφαρμογής των αποφάσεων του ΟΗΕ».

Ο Κ. Καραμανλής

Τη θέση ότι η Κύπρος «μπορεί και πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας το πρώτο εξάμηνο του 2003», επανέλαβε ο Κ. Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με τον Κύπριο Πρόεδρο. Επέμεινε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού «δεν είναι και δεν μπορεί να είναι προϋπόθεση» για την ένταξή της στην ΕΕ, τονίζοντας ότι «η ένταξη θα προχωρήσει, ανεξάρτητα με το αν επιτευχθεί λύση». Με τη σειρά του υπογράμμισε ότι στηρίζει τις προσπάθειες του Προέδρου Κληρίδη «για την εξεύρεση βιώσιμης και δίκαιης λύσης στο Κυπριακό, βεβαίως, πάντα στο πλαίσιο των αποφάσεων και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Ν. Κωνσταντόπουλος επανέλαβε την άποψη πως «η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ απρόσκοπτα» και πως «καμία διπλωματική μεθόδευση, κανένα πολιτικό παρασκήνιο, δεν μπορεί να ανακόψει τη διαδικασία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να ενταχθεί στην ΕΕ». Συμπλήρωσε πως και η «Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να τηρήσει και να εφαρμόσει την απόφαση του Ελσίνκι».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αρκέστηκε στο να εκφράσει απλά την ανησυχία του «για την οποιαδήποτε ενδεχόμενη συνεκτίμηση υπό μορφή πακέτου των προβλημάτων που αυτή τη στιγμή παραμένουν ανοιχτά», μια και «μια τέτοια διαδικασία πακετοποίησης, όπως έχει καθιερωθεί να λέγεται, μπορεί να βλάψει τη διαδικασία επίλυσης με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, με λειτουργικό τρόπο, του κυπριακού προβλήματος».

Τέλος, επισήμανε ότι η κύρια αιτία διαιώνισης του κυπριακού προβλήματος είναι η αδιάλλακτη στάση του Ντενκτάς και της Αγκυρας και ότι δεν μπορεί η Κύπρος να είναι διαρκώς η εξαίρεση από τη διεθνή νομιμότητα, δηλαδή «να εξαιρείται τόσο από τις αποφάσεις του ΟΗΕ, όσο και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

ΑΚΕΛ: Συσσωρεύονται κρίσιμα προβλήματα στο τέλος του έτους

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης χαιρέτισε την επίσκεψη Κληρίδη στην Αθήνα. Τη χαρακτήρισε απαραίτητη, επισημαίνοντας ότι έγινε σε βάθος συζήτηση, αλλά και επικεντρώθηκε στα κρίσιμα εκείνα ζητήματα, για τα οποία το ΑΚΕΛ πριν από πολύ καιρό υποδείκνυε ότι έχρηζαν ανάλυσης και χειρισμού από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Ο Ν. Κατσουρίδης είπε ότι από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν συντονισμένου χειρισμού είναι η κρίση που πιθανόν θα επιδιώξει να προκαλέσει η Αγκυρα, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και η αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Προειδοποίησε ακόμη για τη συσσώρευση κρίσιμων αποφάσεων στο τέλος του έτους για το Κυπριακό, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τον Ευρωστρατό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ είπε ακόμη ότι η έξοδος του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους «Σισμίκ», ανοιχτά της Κύπρου, εντάσσεται στο πλαίσιο τακτικής της Τουρκίας για δημιουργία έντασης, με παράλληλες τις παραβιάσεις του εναέριου και του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ