Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ
Θεσμός... υπό κρίση

Την παραίτησή του υπέβαλε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ Σπύρος Φλογαΐτης

Κρίση δημιουργείται στη λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης αφού από την ερχόμενη Τρίτη μένει ακέφαλο, μετά και την παραίτηση του αναπληρωτή προέδρου Σπύρου Φλογαΐτη.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος χτες προήδρευσε για τελευταία φορά , όπως είπε, στην Ολομέλεια του ΕΣΡ, ανακοινώνοντας την παραίτησή του την οποία είχε υποβάλει από την περασμένη Δευτέρα στον υπουργό Τύπου Χρήστο Πρωτόπαππα. Ο Σπύρος Φλογαΐτης απέφυγε ν' αναφερθεί στους λόγους της παραίτησής του, τους οποίους αναλυτικά όπως είπε τους αναφέρει στην επιστολή του προς τον Χρήστο Πρωτόπαππα. Δεν παρέλειψε όμως να μιλήσει για την «ιδιόρρυθμη», όπως τη χαρακτήρισε, κατάσταση στην οποία λειτουργεί το ΕΣΡ το τελευταίο δίμηνο μετά την υποβολή παραίτησης του προέδρου Βασίλη Λαμπρίδη. Από την άλλη πλευρά όμως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του στο επόμενο ΕΣΡ, λέγοντας πως δεν αναφέρεται στο μέλλον και πως το ΕΣΡ από το οποίο «απέρχομαι είναι διαφορετικό από το νέο ΕΣΡ» που ορίζεται από 4/5 της Διάσκεψης των προέδρων της Βουλής. Για να συμπληρώσει πως «δεν υπάρχει κανένα μέλος του ΕΣΡ το οποίο δε θα κολακευτεί εάν το πολιτικό σύστημα τον προτείνει για το επόμενο ΕΣΡ». Ο Σπύρος Φλογα«ιτης θεωρεί ότι τίμησε το θεσμό που υπηρέτησε «ακόμη και όταν ελέγοντο ακατονόμαστα πράγματα» όπως είπε, σε βάρος του.

Πριν δύο μήνες, ως γνωστόν, την παραίτησή του είχε υποβάλει ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης. Ο Βασίλης Λαμπρίδης για να μη δημιουργηθεί μείζον πρόβλημα στη λειτουργία του ΕΣΡ είχε αποδεχτεί το αίτημα του προέδρου της Βουλής να παραμείνει πρόεδρος μέχρι το διορισμό του νέου ΕΣΡ έτσι όπως προβλέπεται από το νέο νόμο διορισμού του ΕΣΡ. Ο Βασίλης Λαμπρίδης από τη στιγμή της παραίτησής του δε συμμετείχε στις ολομέλειες του ΕΣΡ, στις οποίες προήδρευε ο αναπληρωτής πρόεδρος Σπύρος Φλογαΐτης. Στις 29 του Απρίλη, με έγγραφό του προς τον υπουργό Τύπου τόνιζε πως σύμφωνα με διατάξεις του νόμου η «παραίτηση θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή και λύεται αυτοδικαίως η σχέση του παραιτούμενου με τη διοίκηση αν παρέλθει άπρακτη προθεσμία δύο μηνών από την υποβολή της». Μετά τις 27 του Μάη δεν μπορεί ν' ασκεί τα καθήκοντά του, αφού κάθε «εκδιδόμενη», όπως ανέφερε, πράξη θα είναι άκυρη.

Μετά και τη νέα παραίτηση μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται στη λειτουργία του ΕΣΡ, αφού στον ορίζοντα δε φαίνεται τουλάχιστον για τις αμέσως επόμενες μέρες ο διορισμός νέου ΕΣΡ. Κάτι όμως που δεν αποκλείεται να γίνει, αφού οι παραιτήσεις αφήνουν στον «αέρα» το ΕΣΡ. Ο υπουργός Χρήστος Πρωτόπαππας δεν παύει να επιρρίπτει τις ευθύνες για την καθυστέρηση στη Βουλή και ιδιαίτερα στον πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη, ο οποίος σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να προτείνει στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το νέο ΕΣΡ. Ο Βασίλης Λαμπρίδης θα παραμείνει στη θέση του μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα.

Ο Σπύρος Φλογαΐτης ολοκλήρωσε χτες, όπως είπε, την «τελευταία πράξη» του ως αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΣΡ. Το ΕΣΡ επέβαλε στον ALPHA πρόστιμο ύψους 200.000 ευρώ για την κρυφή κάμερα που χρησιμοποίησε στην υπόθεση «φρουτάκια» ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος στις εκπομπές «Ζούγκλα» και «Κίτρινος Τύπος». Ασχολήθηκε επίσης με τα δύο τηλε-σκουπίδια «Big Brother» και «Bar». Αποφάσισε την επιβολή κύρωσης - σύστασης για τον ΑΝΤΕΝΝΑ και τη μη μετάδοση σκηνών από το εσωτερικό του σπιτιού των «εγκλείστων» στις κυριακάτικες ζωντανές μεταδόσεις. Αποφάσισε επίσης την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας για τον ΑΝΤΕΝΝΑ για την παρουσία του μικρού παιδιού στο «Big Brother». Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΕΣΡ Βασίλης Λαμπρίδης έχει ενημερώσει με έγγραφό του τον εισαγγελέα, στον οποίο έχει αποστείλει και τις σχετικές κασέτες.

Με τις υποδείξεις της απόφασης της πλειοψηφία του ΕΣΡ για αλλαγή ώρας μετάδοσης του «Bar» δε συμμορφώνεται το MEGA, στο οποίο ήδη έχει επιβληθεί πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ. Το ΕΣΡ χτες αποφάσισε εκ νέου έναρξη κυρωτικής διαδικασίας κατά του τηλεοπτικού σταθμού.

Ηθική κύρωση επέβαλλε και στον τηλεοπτικό σταθμό ΤΗΛΕΑΣΤΥ για τη μετάδοση ρατσιστικών εκπομπών. Αποφάσισε επίσης για τον ίδιο σταθμό την έναρξη κυρωτικής διαδικασίας για εκπομπή που αφορούσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ