Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Κι όμως είναι ρομπότ

Ομολογώ πως τρόμαξα μόλις άνοιξα τον συστημένο φάκελο που μου έστειλε ένας φίλος από τα παλιά, καθηγητής τώρα πυρηνικής φυσικής σ' ένα πανεπιστήμιο του Ιλινόις. Χωρίς να το θέλει και για άλλους λόγους, έσπασε έναν κωδικό στο Διαδίκτυο, με τρόπο που δε θέλει να αποκαλύψει, και έπεσε σε μια λίστα με ονόματα Ελλήνων πολιτικών και όχι μόνο που αποδεικνύεται πως είναι ρομπότ και όχι άνθρωποι. Χωρίς καμία επιφύλαξη, καταθέτω τη λίστα με τα πρώτα ονόματα σαν μέγιστη προσφορά του επιστήμονα στην κατανόηση της σημερινής ελληνικής αφασίας.

Ρομπότ ΣΗΜΙΤΗΣ

Κατασκευαστής: Ανδρέας Παπανδρέου / Τόπος κατασκευής: Χαριλάου Τρικούπη / Συνθήκες: ο κατασκευαστής επειδή δεν μπορεί να πάει σε σκυλάδικο κάνει σκυλάδικο το εργαστήριο / Αποτέλεσμα: ρομπότ διχασμένο, απολύτως υποταγμένο, χωρίς λόγο ψάχνει σαν τρελό για αφεντικό, αν και είναι πρωθυπουργός.

Ρομπότ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

Κατασκευαστής: ο θείος του Κώστας / Τόπος κατασκευής: Ρηγίλλης / Συνθήκες: σκληρές, τα παιδικά χρόνια του κατασκευαστή επηρεάζουν άμεσα το μοντέλο, οι φράσεις που κυριαρχούν είναι «σκάσε και σκάβε», κι «εγώ καλά σου τα 'λεγα» / Αποτέλεσμα: το ρομπότ δυστυχώς πιστεύει πως είναι πρωθυπουργός και κυβερνάει.

Ρομπότ Αρχιεπίσκοπος ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ

Κατασκευαστής: εδώ έχουμε μια πρωτοτυπία, γιατί ol κατασκευαστές είναι δύο, ο χουντικός Ιερώνυμος και η θεία Λένα, γνωστή από την πρωινή ραδιοφωνική εκπομπή «Καλημέρα σας παιδιά, τρα λα λα λα κτλ. κτλ.» / Τόπος κατασκευής: Ιερά Σύνοδος / Συνθήκες: μεγαλείου, γιατί το ρομπότ το ετοιμάζουν να εκπροσωπήσει τον θεό και - ποιος ξέρει, αφού όλα γίνονται - να τον αντικαταστήσει σε στιγμές αδυναμίας / Αποτέλεσμα: πολύ οδυνηρό, κρίσεις μεγαλομανίας, σύγχυση ρόλων, κι όταν είναι μόνος, έμμονη ιδέα με καθρέφτες, στους οποίους απευθύνεται, κοιτώντας το είδωλό του και νομίζοντας πως είναι ο Ιησούς που ρωτά τους μαθητές του: «Ψαράδες μου από την Αρκαδία, πιάσαμε τίποτα;» κι εκείνοι του απαντούν: «Ο,τι πιάσαμε το αφήσαμε κι ό,τι δεν πιάσαμε το φέρνουμε μαζί μας».


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΪΔΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ