ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις αυτοκτονίας και «εισβολές ακριβείας»

Ο νεαρός Παλαιστίνιος ψάχνει μέσα στα ερείπια του σπιτιού του στη Νάμπλους

Associated Press

Ο νεαρός Παλαιστίνιος ψάχνει μέσα στα ερείπια του σπιτιού του στη Νάμπλους
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΤΖΕΝΙΝ-ΧΕΒΡΩΝΑ.--

Αποφασισμένη να επιμείνει στην τακτική των «επιθέσεων ακριβείας» και να αποφύγει, προς στιγμήν τουλάχιστον, μια νέα στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας κατά των παλαιστινιακών εδαφών φερόταν η ισραηλινή ηγεσία, ύστερα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας, που πραγματοποιήθηκε μετά από την επίθεση αυτοκτονίας στο Ρισόν Λετζιόν και την έκρηξη σε βυτιοφόρο έξω από αποθήκες καυσίμων στη Χέρζλιγια.

Δύο Ισραηλινοί, ένας 16χρονος και ένας 65χρονος, όπως και ο καμικάζι, είναι τα θύματα της επίθεσης αυτοκτονίας, που πραγματοποιήθηκε, αργά το βράδυ της Τετάρτης, σε πάρκο της συνοικίας Ρισόν Λετζιόν, νότια του Τελ Αβίβ. Στην επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι 27 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 3 σοβαρά. Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, στην περιοχή συχνάζουν πολλοί Εβραίοι ρωσικής καταγωγής και, όπως υποστηρίζουν αυτόπτες μάρτυρες, ο καμικάζι με τα μαλλιά βαμμένα ξανθά και με κόμμωση πανκ πέρασε απαρατήρητος. Είναι η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινής πόλης μέσα σε 3 μέρες και η δεύτερη που γίνεται στο Ρισόν Λετζιόν, όπου, πριν από 2 βδομάδες, 16 άνθρωποι σκοτώθηκαν από επίθεση αυτοκτονίας σε αίθουσα μπιλιάρδου.

Την ευθύνη γι' αυτήν την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες του Αλ Ακσά», λίγες ώρες μετά τη δολοφονία, από ισραηλινό ελικόπτερο, του Μαχμούντ Τίτι και δύο ακόμη Παλαιστινίων, όπως και ενός περαστικού, σε «επίθεση ακριβείας» στον καταυλισμό Μπαλάτα, κοντά στη Νάμπλους, με το αιτιολογικό ότι ο Τίτι ήταν «στέλεχος των "Ταξιαρχιών" και είχε πάρει μέρος σε τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον Ισραηλινών». Κατά τη διάρκεια της κηδείας των νεκρών Παλαιστινίων, χτες στη Νάμπλους, στέλεχος των «Ταξιαρχιών» προειδοποιούσε ότι «θα ακολουθήσουν και άλλες επιθέσεις γιατί το παλαιστινιακό αίμα δεν είναι φθηνό».

Χτες το πρωί, βυτιοφόρο εξερράγη δίπλα στις δεξαμενές καυσίμων Τζελιλότ, βορείως του Τελ Αβίβ. Η έγκαιρη επέμβαση πυροσβεστών και εργαζομένων απέτρεψε το ενδεχόμενο να τυλιχτούν στις φλόγες όλες οι εγκαταστάσεις και να μετατραπεί σε παρανάλωμα του πυρός ολόκληρη η περιοχή. Σύμφωνα με τον αρχηγό της ισραηλινής αστυνομίας στο Τελ Αβίβ, Ντέιβιντ Κράουζερ, αποφεύχθηκε «μια καταστροφή». Οι ισραηλινές αρχές υποστηρίζουν ότι στο βυτιοφόρο είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός που πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο και αποδίδουν την ευθύνη σε παλαιστινιακές εξτρεμιστικές οργανώσεις, εκτιμώντας ότι «αναβαθμίζουν τη δράση τους πλησιάζοντας σε επιλογή στόχων και μεθόδων την 11η του Σεπτέμβρη». Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ανάληψη ευθύνης, ενώ ανακρίνεται ο Ισραηλινός οδηγός.

Λεκτικές και στρατιωτικές αντιδράσεις

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση αυτοκτονίας στο Ρισόν Λετζιόν, επαναλαμβάνοντας ότι τέτοιου είδους «απερίγραπτες πράξεις χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα από την κυβέρνηση Σαρόν για να συνεχίσει την επίθεση, τις εισβολές και την κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών και την καταπίεση του παλαιστινιακού λαού». Η ισραηλινή ηγεσία, εκτός από τις γνωστές δηλώσεις κατώτερων αξιωματούχων, που επέρριψαν ευθύνες στην Π. Αρχή και τόνισαν ότι το Ισραήλ δε θα μείνει άπρακτο, φέρεται αποφασισμένη να επιμείνει στις «επιδρομές και επιθέσεις ακριβείας» εντός των παλαιστινιακών εδαφών.

Λίγες ώρες πριν την επίθεση στο Ρισόν Λετζιόν, ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, δήλωνε ότι «η επιχείρηση "Προστατευτικό Τείχος" στη Δ. Οχθη μείωσε την τρομοκρατική δραστηριότητα αλλά δεν μπορεί να την εξαφανίσει. Μοναδικός τρόπος να εξαλειφθούν αυτά τα φαινόμενα είναι η έναρξη διαλόγου, η επανάληψη των συνομιλιών προκειμένου να δρομολογηθεί η προοπτική μιας πολιτικής λύσης», υπογράμμισε ο Μπεν Ελιέζερ, καταλήγοντας ότι καθημερινά οι ισραηλινές αρχές αποτρέπουν μία ή δύο απόπειρες επίθεσης.

Την επίθεση στο Ρισόν Λετζιόν έσπευσε να καταδικάσει και η Ουάσιγκτον, που κάλεσε, για άλλη μια φορά, τον Γιάσερ Αραφάτ «να επιδείξει ηγετικές ικανότητες και να σταματήσει τους τρομοκράτες». Αναφερόμενος, πάντως, στις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, από το Βερολίνο όπου βρίσκεται, ο Αμερικανός Πρόεδρος, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «η ειρήνη εξαρτάται από την ύπαρξη δύο ξεχωριστών ανεξάρτητων κρατών που θα ζουν δίπλα το ένα στο άλλο και θα αναγνωρίζονται από τους Αραβες γείτονές τους». Δεν παρέλειψε δε να επαναδιατυπώσει την ικανοποίησή του για την ενεργό ανάμειξη στις προσπάθειες διαμεσολάβησης της Σαουδικής Αραβίας.

Ο ισραηλινός στρατός, από την πλευρά του, ακολούθησε τη συνήθη τακτική του. Χτες τα ξημερώματα, ισραηλινά τανκς, με υποστήριξη ελικοπτέρων και πεζικό, εισέβαλαν στις πόλεις Χεβρώνα και Τζενίν, όπου σημειώθηκαν μεγάλες καταστροφές σε οικίες και έγιναν έρευνες από σπίτι σε σπίτι. Οπως έγινε γνωστό, έγιναν, συνολικά, 22 συλλήψεις Παλαιστινίων, εκ των οποίων οι 9, κατά τον ισραηλινό στρατό, ήταν καταζητούμενοι.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, εισβολή έγινε και στη Ράφα, στη μεθόριο Λωρίδας της Γάζας-Αιγύπτου, όπου σημειώθηκαν σφοδρές ανταλλαγές πυρών και τραυματίστηκαν 4 Παλαιστίνιοι, ανάμεσα στους οποίους μία 18χρονη και ένας 15χρονος. Η ισραηλινή αιτιολογία είναι ότι προηγήθηκαν επιθέσεις στον κοντινό εποικισμό Μοράγκ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, άλλοι 2 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από έκρηξη σε σπίτι στη Νάμπλους, χωρίς να υπάρχουν πρώτες διευκρινίσεις για τα αίτιά της, και άλλος ένας Παλαιστίνιος στο μεθοριακό φυλάκιο του Ερετζ.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ρητορική αποκλιμάκωση, αλλά η σύγκρουση συνεχίζεται...

Ινδός χωρικός στα συντρίμμια του σπιτιού του. Είχε την ατυχία να μένει 300 μέτρα από τα σύνορα με το Πακιστάν, όπου συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών

Associated Press

Ινδός χωρικός στα συντρίμμια του σπιτιού του. Είχε την ατυχία να μένει 300 μέτρα από τα σύνορα με το Πακιστάν, όπου συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατά τρόπο μάλλον παράξενο, ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ μετά την αποπεράτωση της τριήμερης περιοδείας του στο Κασμίρ και έχοντας μόλις επιστρέψει στο Νέο Δελχί εμφανίστηκε χτες να δηλώνει ότι «προς το παρόν, ο ουρανός καθάρισε από τα σύννεφα του πολέμου» με το Πακιστάν. Φαινομενικά δεν είχε αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο από όσα ίσχυαν μια ημέρα πριν, όταν καλούσε τους στρατιώτες του να είναι έτοιμοι για μια «αποφασιστική μάχη» κατά του Πακιστάν --αντίθετα, η ανταλλαγή πυρών πυροβολικού είχε ενταθεί και τουλάχιστον δυο μεθοριακά χωριά φλέγονταν.

Γιατί μια τόσο θεαματική αλλαγή; Ισως την απάντηση να τη δίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τάιμς της Ινδίας: Ο Βάτζπαϊ έστειλε επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, ο οποίος φέρεται να απάντησε εμμέσως «να δείξει υπομονή και αυτοσυγκράτηση» σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που η ινδική κυβέρνηση ορίζει ως «διασυνοριακή τρομοκρατία» και η κυβερνώσα ελίτ του Πακιστάν --η χούντα του στρατηγού Μουσάραφ όσο και η αντιπολίτευση-- ως εξέγερση των καταπιεσμένων μουσουλμάνων του Κασμίρ.

Φαίνεται πως ο Βάτζπαϊ ικανοποιήθηκε από τα αμερικανικά μηνύματα, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του αμέσως μετά στους δημοσιογράφους: δεσμεύτηκε για «ελεύθερες εκλογές στο Κασμίρ» (επίκεινται, μέσα στο χρόνο), ενώ ανακοίνωσε χρηματική βοήθεια 1,24 δισ. δολαρίων για το κρατίδιο.

Παρ' όλα αυτά, οι τακτικές ισορροπίες στο Κασμίρ, αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μίσους και τρόμου κανέναν δεν πείθουν ότι πράγματι «οι ουρανοί είναι καθαροί» και δεν αρχίσουν ξαφνικά να πέφτουν κεραυνοί --πυρηνικοί, εν προκειμένω. Χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, που αναμένεται προσεχώς στις δύο πρωτεύουσες, λίγο πριν τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Αρμιτέιτζ, επανέλαβε τη βρετανική προειδοποίηση πως υφίσταται πάντοτε «κίνδυνος πυρηνικού πολέμου» ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Διότι «αντίθετα με την κατάσταση που διαμορφώθηκε τελικά ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το σοβιετικό συνασπισμό, δεν υπάρχει πυρηνικό δόγμα για την Ινδία και το Πακιστάν ούτε δίοδοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές», όπως εξήγησε ο Στρο στο ραδιόφωνο του BBC.

Το Πακιστάν χτες έθεσε την πρωτεύουσα σε κατάσταση «αναμονής πολέμου», ενώ ζήτησε από τον ΟΗΕ τον επαναπατρισμό όλων των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεών του που υπηρετούν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.

«Δεν είναι ήρωες, είναι απλώς πατριώτες»

Τους δύο νεαρούς Παλαιστινίους από το Ναό της Γέννησης που θα φιλοξενήσει η Ελλάδα, τους Μαμντούχ αλ Ουαρντιάν και Μοχάμεντ Μοχάνα, παρουσίασε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, κ. Αμπντάλα

Από τη χτεσινή συνέντευξη

Associated Press

Από τη χτεσινή συνέντευξη
«Νιώθω σαν να ήρθα στην Παλαιστίνη». Αυτή ήταν μια αποστροφή των λόγων του Μοχάμεντ Μοχάνα, του ενός από τους δύο Παλαιστινίους εγκλείστους στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, που από προχυές βρίσκεται στην Αθήνα, μαζί με τον Μαμντούχ αλ Ουαρντιάν. Τους δύο Παλαιστινίους παρουσίασε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Αμπντάλα Αμπντάλα, ο οποίος ευχαρίστησε, επανειλημμένως, την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθειά της στην άρση του αδιεξόδου στο Ναό, αλλά και για τη φιλοξενία, όπως και τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη που δείχνει στον παλαιστινιακό αγώνα.

Ο κ. Αμπντάλα τόνισε ότι οι δύο νεαροί θα ζήσουν στην Ελλάδα ελεύθεροι, θα προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν δημιουργικά το χρόνο τους εδώ και ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε με την ΕΕ εγγυάται το δικαίωμα επιστροφής στην πατρίδα τους. Υπογράμμισε τόσο τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Σημίτη όσο και άλλων Ελλήνων αξιωματούχων ότι «πρόκειται για ελεύθερους ανθρώπους» και τόνισε ότι «η ελληνική κυβέρνηση, που τους φιλοξενεί, είναι αρμόδια για το θέμα της ασφάλειάς τους». Ο Παλαιστίνιος πρέσβης χαρακτήρισε «σκουπίδια» και «άσκηση τρομοκρατίας προς τους λαούς» τούς ισχυρισμούς της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα, ότι «ο αλ Ουαρντιάν είναι τρομοκράτης της Χαμάς και ο Μοχάνα των Ταξιαρχιών του αλ Ακσά», τονίζοντας ότι «δεν είναι ήρωες αλλά ούτε τρομοκράτες. Είναι απλώς πατριώτες, που αγωνίζονται, όπως θα έκανε κάθε λαός, για το δικαίωμά του σε μια ελεύθερη, ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα».

Οι ίδιοι μίλησαν για τις συνθήκες εγκλεισμού τους, για την άψογη, όπως τόνισαν, συνεργασία με τους ελληνορθόδοξους και καθολικούς ιερείς, τους οποίους ευχαρίστησαν, όπως και τους αλλοδαπούς φιλειρηνιστές που τους προσέφεραν τροφή τις τελευταίες μέρες. Οι αλ Ουαρντιάν και Μοχάνα ευχαρίστησαν τον ελληνικό λαό και την κυβέρνηση για τη φιλοξενία. Ο αλ Ουαρντιάν είπε ότι πέρασε 2 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές, χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορία, από όπου εξήλθε πριν από 5 μήνες, και προσπάθησε να επανέλθει στις σπουδές του στην πληροφορική, τις οποίες σκοπεύει να συνεχίσει και εδώ. Ο Μοχάνα ήταν μέλος των υπηρεσιών ασφαλείας και έχει εκπαιδευτεί για τη φύλαξη επισήμων στις ΗΠΑ.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, οι αλ Ουαρντιάν και Μοχάνα τόνισαν ότι καταδικάζουν κάθε επίθεση κατά αμάχων και πολιτών, υπογραμμίζοντας, όμως, ότι αυτό δεν μπορεί να ισχύει μόνο για τους Ισραηλινούς αλλά και για τους Παλαιστινίους που δεν επιθυμούν «παρά μια χώρα ανεξάρτητη και ασφαλή, όπως αυτό που είδα φθάνοντας στην Ελλάδα», σημείωσε ο αλ Ουαρντιάν.

ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επικίνδυνα χαμηλό «βαρομετρικό»

ΣΚΟΠΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και το προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Αφ' ενός είχαμε σοβαρό προχτεσινοβραδινό ένοπλο, πλην αναίμακτο, επεισόδιο στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με τη (σερβική) επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Αφ' ετέρου, χτες, είχαμε το πρώτο ψήφισμα της Κοσσοβάρικης Βουλής για ματαίωση της συνοριακής συμφωνίας ανάμεσα σε Βελιγράδι και Σκόπια, που διευθετούσε τις διμερείς συνοριακές διαφορές και η οποία τελικώς ακυρώθηκε άμεσα με εντολή του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στην επαρχία, Μιχαέλ Στάινερ!

Οσον αφορά στο ένοπλο επεισόδιο με πρωταγωνιστές ένοπλους Αλβανούς, που παρανόμως διείσδυσαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και επιτέθηκαν σε φυλάκιο του στρατού, η πληροφόρηση προέρχεται μόνον απ' την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι. Εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής δύναμης που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) περιορίστηκε να δηλώσει πως «ερευνώνται οι συνθήκες του περιστατικού»(!).

Σύμφωνα με την εκδοχή της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι, «ένοπλοι Αλβανοί τρομοκράτες απ' το Κοσσυφοπέδιο» επιτέθηκαν αργά προχτές βράδυ σε φυλάκιο του στρατού, ρίχνοντας πυρ με αυτόματα πυροβόλα και εκτοξευτήρες ρουκέτας. Η ανταλλαγή πυρών διήρκεσε πάνω από μία ώρα και παρά το κυνηγητό των στρατιωτών της ΠΓΔΜ, οι δράστες διέφυγαν της σύλληψης...

«Πρόκειται απολύτως για το πιο σοβαρό επεισόδιο εδώ και καιρό, επειδή εάν τα πυρά των αυτονομιστών είχαν χτυπήσει το φυλάκιο - πύργο ρουκετών, τότε θα είχαν σημειωθεί τεράστιες ζημιές και θύματα» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, διαβεβαιώνοντας πως κατά το συμβάν δεν τραυματίστηκε κανένας στρατιώτης της χώρας.

Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, το βαρομετρικό στην περιοχή βάρυνε χτες ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου να ακυρώσει την πρόσφατη διμερή συνοριακή συμφωνία ΟΔ! «Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση για την υπεράσπιση της εδαφικής ενότητας του Κοσσυφοπεδίου με καμία ψήφο κατά και καμία αποχή. Οσοι ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ της απόφασης», ανακοίνωνε λίγο μετά ο Πρόεδρος του Κοσσοβάρικου Κοινοβουλίου Νεξχάτ Ντάξι (ξεχνώντας να προσθέσει πως όλοι οι Σέρβοι βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου είχαν νωρίτερα αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας).

Μολονότι η συγκεκριμένη απόφαση ακυρώθηκε, εντός ημιώρου, με διάταγμα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ, Μ. Στάινερ, στάθηκε αρκετή για να προκαλέσει την μήνιν, μα και την ανησυχία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Ο Γκεοργκιέφσκι έκανε μάλιστα χτες το απόγευμα λόγο για ένα «ψυχρό πόλεμο με το Κοσσυφοπέδιο, όμοιο με εκείνον ανάμεσα σε Πακιστάν και Ινδία»(!).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ