Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επικίνδυνα χαμηλό «βαρομετρικό»

ΣΚΟΠΙΑ - ΠΡΙΣΤΙΝΑ.- Ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης ανάμεσα σε ΠΓΔΜ και το προτεκτοράτο του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο. Αφ' ενός είχαμε σοβαρό προχτεσινοβραδινό ένοπλο, πλην αναίμακτο, επεισόδιο στη μεθόριο της ΠΓΔΜ με τη (σερβική) επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Αφ' ετέρου, χτες, είχαμε το πρώτο ψήφισμα της Κοσσοβάρικης Βουλής για ματαίωση της συνοριακής συμφωνίας ανάμεσα σε Βελιγράδι και Σκόπια, που διευθετούσε τις διμερείς συνοριακές διαφορές και η οποία τελικώς ακυρώθηκε άμεσα με εντολή του ύπατου διοικητή του ΟΗΕ στην επαρχία, Μιχαέλ Στάινερ!

Οσον αφορά στο ένοπλο επεισόδιο με πρωταγωνιστές ένοπλους Αλβανούς, που παρανόμως διείσδυσαν στο έδαφος της ΠΓΔΜ και επιτέθηκαν σε φυλάκιο του στρατού, η πληροφόρηση προέρχεται μόνον απ' την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Λιούπτσο Γκεοργκιέφσκι. Εκπρόσωπος της ΝΑΤΟικής δύναμης που εδρεύει στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) περιορίστηκε να δηλώσει πως «ερευνώνται οι συνθήκες του περιστατικού»(!).

Σύμφωνα με την εκδοχή της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι, «ένοπλοι Αλβανοί τρομοκράτες απ' το Κοσσυφοπέδιο» επιτέθηκαν αργά προχτές βράδυ σε φυλάκιο του στρατού, ρίχνοντας πυρ με αυτόματα πυροβόλα και εκτοξευτήρες ρουκέτας. Η ανταλλαγή πυρών διήρκεσε πάνω από μία ώρα και παρά το κυνηγητό των στρατιωτών της ΠΓΔΜ, οι δράστες διέφυγαν της σύλληψης...

«Πρόκειται απολύτως για το πιο σοβαρό επεισόδιο εδώ και καιρό, επειδή εάν τα πυρά των αυτονομιστών είχαν χτυπήσει το φυλάκιο - πύργο ρουκετών, τότε θα είχαν σημειωθεί τεράστιες ζημιές και θύματα» δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού της ΠΓΔΜ, διαβεβαιώνοντας πως κατά το συμβάν δεν τραυματίστηκε κανένας στρατιώτης της χώρας.

Σα να μην έφθαναν όλα αυτά, το βαρομετρικό στην περιοχή βάρυνε χτες ακόμη περισσότερο μετά την απόφαση της Βουλής του Κοσσυφοπεδίου να ακυρώσει την πρόσφατη διμερή συνοριακή συμφωνία ΟΔ! «Το Κοινοβούλιο ενέκρινε την απόφαση για την υπεράσπιση της εδαφικής ενότητας του Κοσσυφοπεδίου με καμία ψήφο κατά και καμία αποχή. Οσοι ήταν παρόντες ψήφισαν υπέρ της απόφασης», ανακοίνωνε λίγο μετά ο Πρόεδρος του Κοσσοβάρικου Κοινοβουλίου Νεξχάτ Ντάξι (ξεχνώντας να προσθέσει πως όλοι οι Σέρβοι βουλευτές του Κοσσυφοπεδίου είχαν νωρίτερα αποχωρήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας).

Μολονότι η συγκεκριμένη απόφαση ακυρώθηκε, εντός ημιώρου, με διάταγμα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ, Μ. Στάινερ, στάθηκε αρκετή για να προκαλέσει την μήνιν, μα και την ανησυχία του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ. Ο Γκεοργκιέφσκι έκανε μάλιστα χτες το απόγευμα λόγο για ένα «ψυχρό πόλεμο με το Κοσσυφοπέδιο, όμοιο με εκείνον ανάμεσα σε Πακιστάν και Ινδία»(!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ