Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
Εκβιασμοί...

Η σκληρότητα της αστυνομίας δε σταμάτησε τους διαδηλωτές

Eurokinissi

Η σκληρότητα της αστυνομίας δε σταμάτησε τους διαδηλωτές
ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Με διαμαρτυρίες εντός του Ράιχσταγκ από βουλευτές του Κόμματος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, αλλά και με τους δρόμους της γερμανικής πρωτεύουσας και άλλων 60 πόλεων να σείονται από τις διαδηλώσεις, σημαδεύτηκε η 19ωρη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στη Γερμανία, τον πρώτο σταθμό της εβδομαδιαίας ευρωπαϊκής περιοδείας του, που θα ολοκληρωθεί την Τρίτη στην Ιταλία.

Χτες το πρωί, ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους μίλησε στο Ράιχσταγκ, σε μία ομιλία που οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι έσπευσαν να χαρακτηρίσουν «ιστορική», χαρακτηριστικό που δε φαίνεται να συμμερίζονται οι Ευρωπαίοι συνάδελφοί τους...

Εν αρχή της ομιλίας, της πρώτης Αμερικανού Προέδρου μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ο Μπους απηύθυνε έκκληση για ενότητα στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας: «Η γενιά μας αντιμετωπίζει νέες και σοβαρές απειλές κατά της ελευθερίας, της ασφάλειας, των λαών, ακόμα και του πολιτισμού».

«Θα αντιμετωπίσουμε μαζί αυτές τις προκλήσεις, πρέπει να το κάνουμε από κοινού. Αυτοί που περιφρονούν την ανθρώπινη ελευθερία, θα στραφούν εναντίον της σε κάθε ήπειρο... Αυτοί που ψάχνουν για τρομερά όπλα γνωρίζουν επίσης και το χάρτη της Ευρώπης», πρόσθεσε και προσδιόρισε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν συνιστά μία τέτοια απειλή. «Αν αγνοήσουμε αυτήν την απειλή, είναι σαν να ενθαρρύνουμε τον εκβιασμό των τρομοκρατών. Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο για να πολεμήσουμε κατά της τρομοκρατίας», κατέληξε και κάλεσε εκ παραλλήλου τους συμμάχους του να συνεργαστούν με τις ΗΠΑ και να μετατρέψουν το ΝΑΤΟ σε μία δύναμη κρούσης κατά της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι η αποφυγή εκπλήρωσης αυτού του στόχου θα παρακινήσει το «βέβαιο εκβιασμό».

Για την επίθεση στο Ιράκ


Associated Press

Το Ιράκ αποτελεί έναν από τους πρωταρχικούς στόχους της ευρωπαϊκής περιοδείας του, που τέθηκε και κατά την πρώτη επαφή που είχαν, το βράδυ της Τετάρτης, ο Μπους και ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, καθώς δείπνησαν μαζί και μίλησαν για τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και το Ιράκ.

Αντιδράσεις επίσημες δεν υπήρξαν και το μοναδικό στοιχείο ήταν η απάντηση που έδωσε όταν ερωτήθηκε από δημοσιογράφους ο Σρέντερ: «Δεν έχω κάποια πολεμικά σχέδια στο γραφείο μου» και δε βλέπει «το λόγο για εικασίες». Πρόσθεσε, πάντως, πως συμφωνεί με τον Πρόεδρο Μπους στο ότι ο Ιρακινός Πρόεδρος Σαντάμ Χουσεΐν είναι ένας δικτάτορας και πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να ασκήσει πιέσεις, ώστε να αποδεχτεί το καθεστώς της Βαγδάτης τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, που έχουν αναλάβει να ελέγξουν το ιρακινό οπλοστάσιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αλλά και τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας στις γερμανικές εφημερίδες, επισήμως δε θα υπάρξει κάποια αντίδραση εκ μέρους της γερμανικής ηγεσίας, ακολουθώντας σε χαμηλότερους τόνους το δόγμα της «απεριόριστης αλληλεγγύης». Ενδεικτικό είναι ότι ακόμη και ο Γερμανός ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του SPD, Πέτερ Στρουκ, απαντώντας στη σύμβουλο Ασφαλείας του Μπους, Κοντολίζα Ράις, διατύπωναν ρητά ότι μία επίθεση κατά του Ιράκ θα είχε καταστροφικές συνέπειες για την παγκόσμια ισορροπία και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Διαδηλώσεις και συλλήψεις

Ενα βασικό «φίλτρο» στην αντιμετώπιση του Μπους από τη γερμανική πολιτική ηγεσία είναι οι επερχόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου: Τόσο ο Σρέντερ, όσο και ο Φίσερ πρέπει να «βγουν» από την επίσκεψη αυτή, χωρίς απώλειες αξιοπιστίας, τόσο ως προς τον μεγάλο σύμμαχο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, όσο και ως προς τη φιλοσοφία του μέτρου που επαγγέλλονται στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής προς τις υπόλοιπες χώρες, αλλά και το εσωτερικό.

Ενα «εσωτερικό», που βρέθηκε στους δρόμους, διαδηλώνοντας κατά της επίσκεψης και, κυρίως, της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου. Το βράδυ της Τετάρτης, όταν η διαδήλωση έφτασε κοντά στην κόκκινη ζώνη, χωρίς να υπάρχει σαφής εικόνα, οι διαδηλωτές έκαψαν μία αμερικανική σημαία και ξαφνικά η αστυνομία άρχισε την επίθεση κατά των διαδηλωτών με δακρυγόνα και αντλίες νερού. Οι οδομαχίες ήταν αναπόφευκτες, με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες και την αστυνομία να επιτίθεται. Αποτέλεσμα, 58 συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες, μεταξύ αυτών και 40 αστυνομικοί εκ των 10.000 που έχουν αναπτυχθεί στο Βερολίνο για να προστατεύσουν τον Μπους. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επιχείρηση ασφαλείας στην πόλη αυτή από το 1945.

Χθες, το πρωί, έγιναν δεκάδες κινητοποιήσεις με τη συμμετοχή χιλιάδων. Εξω από το Ράιχσταγκ, που φρουρούνταν ακόμη και με άρματα μάχης. Πάντως, εντός της Βουλής, τρεις βουλευτές του PDS άνοιξαν πανό που έλεγε: «Κύριε Μπους, κύριε Σρέντερ, δε θέλουμε τους πολέμους σας». Επίσης, στο Weinbergspark, αλλά και στην Αλεξάντερπλατς, όπου έγιναν συλλήψεις επίσης τη στιγμή που οι διαδηλωτές προσπάθησαν να πλησιάσουν τα μπλόκα της αστυνομίας.

Στη Μόσχα

Ολα αυτά μέχρι το απόγευμα, που ο Μπους εγκατέλειψε το γερμανικό έδαφος και έφτασε στη Μόσχα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του. Παρά τους «διθυράμβους» για την υπογραφή συμφωνίας μείωσης των στρατηγικών όπλων που θα γίνει στη Μόσχα και το «καλό κλίμα» στις αμερικανορωσικές σχέσεις, λίγο πριν φτάσει, ο Μπους έθεσε τους όρους, λέγοντας πως θα προειδοποιήσει τον Ρώσο ομόλογό για τις αμερικανικές ανησυχίες ότι η Ρωσία συμβάλλει στη διάδοση των εξοπλισμών, βοηθώντας το Ιράν να κατασκευάσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο. «Η Ρωσία πρέπει να ενδιαφερθεί για τη διάδοση των εξοπλισμών σε μια χώρα που μπορεί, κάποια στιγμή, να τη δει ως εχθρό. Και αν το Ιράν αποκτήσει ένα όπλο μαζικής καταστροφής με πυραυλικό φορέα, αυτό θα αποτελέσει πρόβλημα για όλους μας, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας», δήλωσε ο Μπους στο Βερολίνο.

Τέλος, σε μία «περίεργη απόφαση», όπως τη χαρακτήρισε ο Πούτιν, η αμερικανική Γερουσία, μερικές ώρες πριν την άφιξη Μπους στη Μόσχα, απέρριψε το αίτημα της άρσης των εμπορικών κυρώσεων, που υφίστανται από το 1974 με το διάταγμα Jackson - Vanik.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ