Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Ρητορική αποκλιμάκωση, αλλά η σύγκρουση συνεχίζεται...

Ινδός χωρικός στα συντρίμμια του σπιτιού του. Είχε την ατυχία να μένει 300 μέτρα από τα σύνορα με το Πακιστάν, όπου συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών

Associated Press

Ινδός χωρικός στα συντρίμμια του σπιτιού του. Είχε την ατυχία να μένει 300 μέτρα από τα σύνορα με το Πακιστάν, όπου συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ, ΛΟΝΔΙΝΟ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κατά τρόπο μάλλον παράξενο, ο Ινδός πρωθυπουργός Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ μετά την αποπεράτωση της τριήμερης περιοδείας του στο Κασμίρ και έχοντας μόλις επιστρέψει στο Νέο Δελχί εμφανίστηκε χτες να δηλώνει ότι «προς το παρόν, ο ουρανός καθάρισε από τα σύννεφα του πολέμου» με το Πακιστάν. Φαινομενικά δεν είχε αλλάξει τίποτε προς το καλύτερο από όσα ίσχυαν μια ημέρα πριν, όταν καλούσε τους στρατιώτες του να είναι έτοιμοι για μια «αποφασιστική μάχη» κατά του Πακιστάν --αντίθετα, η ανταλλαγή πυρών πυροβολικού είχε ενταθεί και τουλάχιστον δυο μεθοριακά χωριά φλέγονταν.

Γιατί μια τόσο θεαματική αλλαγή; Ισως την απάντηση να τη δίνει το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τάιμς της Ινδίας: Ο Βάτζπαϊ έστειλε επιστολή στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπους, ο οποίος φέρεται να απάντησε εμμέσως «να δείξει υπομονή και αυτοσυγκράτηση» σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που η ινδική κυβέρνηση ορίζει ως «διασυνοριακή τρομοκρατία» και η κυβερνώσα ελίτ του Πακιστάν --η χούντα του στρατηγού Μουσάραφ όσο και η αντιπολίτευση-- ως εξέγερση των καταπιεσμένων μουσουλμάνων του Κασμίρ.

Φαίνεται πως ο Βάτζπαϊ ικανοποιήθηκε από τα αμερικανικά μηνύματα, αν κρίνει κανείς από τις δηλώσεις του αμέσως μετά στους δημοσιογράφους: δεσμεύτηκε για «ελεύθερες εκλογές στο Κασμίρ» (επίκεινται, μέσα στο χρόνο), ενώ ανακοίνωσε χρηματική βοήθεια 1,24 δισ. δολαρίων για το κρατίδιο.

Παρ' όλα αυτά, οι τακτικές ισορροπίες στο Κασμίρ, αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα μίσους και τρόμου κανέναν δεν πείθουν ότι πράγματι «οι ουρανοί είναι καθαροί» και δεν αρχίσουν ξαφνικά να πέφτουν κεραυνοί --πυρηνικοί, εν προκειμένω. Χτες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, που αναμένεται προσεχώς στις δύο πρωτεύουσες, λίγο πριν τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Αρμιτέιτζ, επανέλαβε τη βρετανική προειδοποίηση πως υφίσταται πάντοτε «κίνδυνος πυρηνικού πολέμου» ανάμεσα στην Ινδία και το Πακιστάν. Διότι «αντίθετα με την κατάσταση που διαμορφώθηκε τελικά ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το σοβιετικό συνασπισμό, δεν υπάρχει πυρηνικό δόγμα για την Ινδία και το Πακιστάν ούτε δίοδοι επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές», όπως εξήγησε ο Στρο στο ραδιόφωνο του BBC.

Το Πακιστάν χτες έθεσε την πρωτεύουσα σε κατάσταση «αναμονής πολέμου», ενώ ζήτησε από τον ΟΗΕ τον επαναπατρισμό όλων των ανδρών των Ενόπλων Δυνάμεών του που υπηρετούν σε διεθνείς ειρηνευτικές αποστολές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ