Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΗ ΧΑΓΗ
Η κατάθεση του δημοσιογράφου Μπάτον Χατζίου

ΧΑΓΗ.--

Ο Κοσσοβάρος Αλβανός δημοσιογράφος Μπάτον Χατζίου (εφημερίδα «Κόχα Ντιτόρε») προσήλθε χτες στο δικαστήριο της Χάγης όπου δικάζεται ο πρώην Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, καταθέτοντας πως πολλοί Αλβανοί της επαρχίας «είχαν υποχρεωθεί» να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο στις αρχές της δεκαετίας του '90, μεταξύ άλλων επειδή «υπήρχαν πάντα ένας ή δύο αστυνομικοί μπροστά από τα ΑΕΙ». Σ' άλλο σημείο της κατάθεσής του, ο μάρτυρας κατηγορίας είπε πως μετά τη σύλληψή του το 1997 «εντός των γραφείων της εφημερίδας του», μεταφέρθηκε σε κτίριο της Κρατικής Ασφάλειας όπου «Σέρβοι αξιωματούχοι - γραφειοκράτες με παχυλούς μισθούς» του ζήτησαν να σχηματίσει μία σερβοαλβανική ομάδα με στόχο την έναρξη διαπραγματεύσεων για την επίλυση της κρίσης.

Ο Χατζίου υποστήριξε πως έκτοτε συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις αυτές πολλές φορές, στις οποίες παρών ήταν και ο τότε επικεφαλής της μυστικής αστυνομίας Γιόβιτσα Στάνισιτς.

Κατά το πρώτο μέρος αντεξέτασης του μάρτυρα, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς χαρακτήρισε το δημοσιογράφο «συνεργάτη των Αμερικανών», αφού αποκαλύφθηκε πως ο Χατζίου «ενημέρωνε» εκείνη την περίοδο τακτικά και αναλυτικά τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ