Παρασκευή 24 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Λιμός;..

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η 4χρονη ξηρασία, η έλλειψη τροφίμων ανθεκτικών σε δυσχερείς συνθήκες μεταφοράς και νερού όπως και ο συνεχιζόμενος πόλεμος στο Αφγανιστάν απειλούν, ίσως ακόμη πιο σκληρά κι από ό,τι επί διακυβέρνησης Ταλιμπάν, με λιμό εκατομμύρια Αφγανών, προειδοποιούν παρατηρητές, περιλαμβανομένων και στελεχών της θριαμβολογούσας για την «απελευθέρωση» του Αφγανιστάν αμερικανικής κυβέρνησης.

Η Σου Λοτζ, ερευνήτρια της USAID, της υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη των ΗΠΑ, παραδέχεται ανοιχτά μιλώντας στο Ασοσιέιτεντ Πρες πως «ενώ πιστεύαμε ότι η χώρα εισέρχεται σε φάση ανοικοδόμησης, η πραγματικότητα είναι πως ακόμη προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο του λιμού» (9 εκατομμύρια Αφγανοί από τα 27 εκατ. του συνολικού πληθυσμού εξαρτώνται απόλυτα από την επισιτιστική βοήθεια του ΟΗΕ). Η έρευνα που πραγματοποίησε με δείγμα 1.100 αφγανικά νοικοκυριά δείχνει επίσης τεράστια οικονομικά προβλήματα και, όπως η ίδια σχολιάζει, τα χρέη μιας οικογένειας «αποτελούν ταπείνωση σε μια ισλαμική κοινωνία», που πολλοί χωρικοί προσπαθούν να αποτινάξουν, πουλώντας τις κόρες τους σε όποιον επίδοξο γαμπρό δώσει αρκετά χρήματα ή αγαθά...

Κατά τα άλλα ο αμερικανικός και βρετανικός Τύπος ασχολούνταν χτες με τις «φιλοφρονήσεις» που ανταλλάσσουν τα επιτελεία των ΗΠΑ και της Βρετανίας για την αποτυχία των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν. Η εφημερίδα Γκάρντιαν σχολίασε ότι η διαμάχη προσλαμβάνει διαστάσεις, αν και προς το παρόν ελάχιστα άλλα ΜΜΕ αναφέρονται σε αυτήν. Ο Καναδάς, πάντως, αποφάσισε να αποσύρει 800 στρατιώτες του από το Αφγανιστάν, που θα αντικαταστήσουν πιθανότατα Τούρκοι (η Τουρκία στέλνει 1.000 άνδρες ενόψει της ανάληψης της ηγεσίας της ISAF, την 22α Ιουνίου).

Ακόμη μια είδηση για τα διεθνή πρακτορεία ήταν το... ράδιο - αρβύλα που κυκλοφόρησε στις διεθνείς χρηματαγορές ότι «συνελήφθη ο Οσάμα μπιν Λάντεν», πράγμα που ο Κρεγκ Κουίκλι, εκπρόσωπος της Κεντρικής Διοίκησης των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, διέψευσε, προσθέτοντας «εύχομαι να ήταν αληθινές οι φήμες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ