ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Μάη 2002
Σελ. /48
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Φαρμακερό σύμπλεγμα φαρμακοβιομηχάνων και τραπεζών

Νέες αυξήσεις στα φάρμακα και νέα χρέη στα νοσοκομεία

Στο φόντο των προβλημάτων που δημιουργεί η ασκούμενη πολιτική στο χώρο της διακίνησης φαρμάκου η κυβέρνηση, φέρεται πανέτοιμη να ικανοποιήσει την αξίωση των φαρμακοβιομηχάνων για επιβολή εφάπαξ αυξήσεων σε φάρμακα αξίας κάτω από τρία ευρώ, ενδίδοντας στους εκβιασμούς των επιχειρηματιών ότι σε διαφορετική περίπτωση τα φάρμακα αυτά θα αποσυρθούν από την αγορά. Αυτό προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στο υπουργείο Ανάπτυξης με την παρουσία των υφυπουργών Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου και Υγείας Εκ. Νασιόκα και με τη συμμετοχή του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΟΦ) και εκπροσώπων οκτώ φορέων από το χώρο της παραγωγής και διακίνησης φαρμάκου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η συνταγογράφηση δραστικών ουσιών στα νοσοκομεία, η διεύρυνση της λίστας φαρμάκων που ζητούν οι φαρμακοβιομήχανοι, το ύψος των εκπτώσεων που παρέχονται στα φαρμακεία των νοσοκομείων, η συχνότητα του χρόνου έκδοσης των δελτίων τιμών και ταυτόχρονα τα φάρμακα που τιμολογούνται να μπαίνουν στη λίστα των Ταμείων.

Οι φαρμακοβιομήχανοι εκβιάζουν καθώς ήδη τα νοσοκομεία άρχισαν να σωρεύουν νέα χρέη, που ξεπερνούν τα 100 δισ. δραχμές, παρά τις απανωτές ρυθμίσεις χρεών και παρά το νέο νόμο για τις προμήθειες των νοσοκομείων που ο υπουργός Υγείας τον είχε παρουσιάσει ως πανάκεια. Ετσι φαρμακοβιομήχανοι και τράπεζες πιέζουν για νέες ρυθμίσεις που θα οδηγούν τα νοσοκομεία σε δάνεια για την αποπληρωμή των χρεών.

ΔΕΗ
Διώχνουν εργαζόμενους διπλασιάζουν τα κέρδη

Ανατιμήσεις τιμολογίων, μείωση της απασχόλησης, «πάγωμα» των επενδύσεων, είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑΑ

Κέρδη - ρεκόρ εμφάνισε η ιδιωτικοποιημένη πλέον ΔΕΗ κατά το πρώτο τρίμηνο του χρόνου. Τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν στα 111 εκατομμύρια ευρώ, (περίπου 38 δισεκατομμύρια δραχμές) σημειώνοντας αύξηση 106,6%, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η κατακόρυφη αυτή αύξηση της κερδοφορίας, για την οποία η διορισμένη από την κυβέρνηση διοίκηση της επιχείρησης δηλώνει ότι ήταν αποτέλεσμα της ...καλής διαχείρισης, προέκυψε από τις ανατιμήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τη δραστική μείωση των εργαζομένων της, στην αύξηση των πωλήσεων, αλλά και τη μείωση των επενδύσεων.

Οπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, τα έσοδα της επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου αυξήθηκαν κατά 12,6% συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2001, λόγω της έκτακτης αύξησης της κατανάλωσης κατά 8,2%. Η τελευταία αύξηση των τιμών του ρεύματος έγινε πέρσι τον Ιούλη και αντιστοιχεί σε μεσοσταθμική αύξηση της τάξεως του 3,6%. Τα κέρδη προ αποσβέσεων, τόκων και φόρων (ΚΠΑΤΦ) και τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 35,8% και 52,0% αντίστοιχα, λόγω της αύξησης των εσόδων, τα υψηλά επίπεδα λειτουργικής απόδοσης που επιτυγχάνονται από τις επιχειρησιακές μονάδες και τη συμπίεση του λειτουργικού κόστους. Το περιθώριο του ΚΠΑΤΦ, έφτασε το 33%, σε σχέση με 28% την αντίστοιχη περίοδο του 2001.

Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης τους ίδιους μήνες ήταν μειωμένος κατά 930 άτομα σε σχέση με το περσινό αντίστοιχο τρίμηνο και κατά 200 άτομα σε σύγκριση με το τέλος του έτους 2001! Οι επενδυτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 26,1% λόγω, κυρίως, της ολοκλήρωσης του μεγαλύτερου μέρους της κατασκευής των σταθμών παραγωγής Κομοτηνής και Φλώρινας.

Το καθαρό χρέος της εταιρίας μειώθηκε κατά 8,7% στα 4.681 εκατ. Ευρώ, ενώ η επιβάρυνση από τόκους μειώθηκε κατά 34,6%, λόγω μειωμένων επιτοκίων και μειωμένου χρέους. Σε σύγκριση με το τέλος του έτους 2001, το καθαρό χρέος της εταιρίας μειώθηκε κατά 1,8%.

Αναμενόμενο ήταν

Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (ΕΕΑ) ανακοίνωσε πως προσέφυγε ο Ν. Ταβουλάρης, ιδιοκτήτης των Ναυπηγείων Ελευσίνας και του Νεωρίου Σύρου, καταγγέλλοντας - όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση - «σοβαρότατες στρεβλώσεις και παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού και τις παραβιάσεις των διαδικασιών του διαγωνισμού της 16/72001 και την προνομιακή μεταχείριση της οποίας έτυχε ο έτερος των συμμετεχόντων στο διαγωνισμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι προϋποθέσεις διά περαιτέρω στρέβλωση των κανόνων ανταγωνισμού και ίσης μεταχείρισης».

Τα παραπάνω αναφέρονται στην ανακοίνωση του Ομίλου Ταβουλάρη, ο οποίος κάπως όψιμα αποφάσισε να προσφύγει ως θιγμένος. Η κίνηση έχει ως στόχο να δημιουργήσει εμπόδια στη σκανδαλώδη παραχώρηση του Σκαραμαγκά στη γερμανική HDW/FS, αφού και αυτός είναι διεκδικητής του «χρυσοφόρου» ναυπηγείου. Το αν δικαιωθεί ή όχι δεν το ξέρουμε, ούτε και μας αφορά, αφού σε όποιον ιδιώτη και να παραχωρηθεί το ναυπηγείο, το μέγεθος του σκανδάλου το ίδιο είναι.

Αυτό που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι άλλο: Στις 22 του Μάρτη, ο Ομιλος Ταβουλάρη ανακοίνωσε επίσημα ότι υπέγραψε μνημόνιο συνεργασίας με τους Γερμανούς, προκειμένου ο πρώτος να μην προσφύγει στην ΕΕΑ. Το μνημόνιο αυτό προέβλεπε την κατάτμηση του ναυπηγείου σε 5 εταιρίες και ο Ταβουλάρης το θεώρησε ως μεγάλη επιτυχία. Τώρα όμως που οι Γερμανοί δεν τον χρειάζονται, κάνουν πως δεν τον γνωρίζουν. Ετσι είναι αυτά τα πράγματα...

ΓΕΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Σε διαδικασία ξεπουλήματος

Σε διαδικασία ξεπουλήματος βρίσκεται πλέον και η Γενική Τράπεζα της Ελλάδας, βασικός μέτοχος της οποίας είναι το Μετοχικό Ταμείο Στρατού (ΜΤΣ). Τις διαθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον της τράπεζας δημοσιοποίησε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η νεοδιορισμένη διοίκηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για την εκχώρηση της διοίκησης της τράπεζας στους τρεις επίδοξους «μνηστήρες». Επίσημη πληροφόρηση για το ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι δεν υπάρχει, αλλά, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έντονο ενδιαφέρον δείχνει το γαλλικό τραπεζικό κεφάλαιο (με τη συμμετοχή της Sosiete Generale και ενός ακόμη γαλλικού πιστωτικού ιδρύματος ανάλογου με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο), καθώς επίσης και η ιταλική Sao Paolo, που είναι γνωστή στη χώρα μας και από τις «δραστηριότητές» της με το ελληνικό κρατικό χρέος.

Εκπρόσωποι των τριών ξένων τραπεζών εξετάζουν ήδη τα οικονομικά δεδομένα της Γενικής Τράπεζας, ενώ, σύμφωνα με τα λεγόμενα της διοίκησης της Γενικής Τράπεζας, η τελική απόφαση ανήκει στο ΜΤΣ (δηλαδή στην κυβέρνηση) και θα παρθεί μέσα στο καλοκαίρι. Το ποσοστό που θα ξεπουληθεί σε πρώτη φάση φτάνει το 15% και στη συνέχεια υπολογίζουν να ξεπουλήσουν «στο στρατηγικό εταίρο» ακόμη ένα 10-14%. Το κρίσιμο στοιχείο όμως είναι η ανάληψη της διοίκησης από τον όποιο ενδιαφερόμενο τραπεζίτη, που με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να βάλει στο χέρι και τα ταμεία των ασφαλιστικών ταμείων των Σωμάτων Ασφαλείας. Παράλληλα, οι εκτεταμένες πωλήσεις γαλλικού πολεμικού εξοπλισμού στην Ελλάδα εξηγούν το ειδικό ενδιαφέρον των Γάλλων τραπεζιτών.

  • Τα κέρδη προ φόρων της Γενικής Τράπεζας στο α΄ τρίμηνο του 2002 εμφανίζονται στα 5,94 εκατ. ευρώ (από 7,64 πέρσι) με μείωση κατά 19,9% και για το σύνολο των εταιριών του ομίλου στα 7,356 εκατ. ευρώ με μείωση 19,7%.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ