ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
Για μια άλλη Τοπική Αυτοδιοίκηση, μια άλλη κοινωνία

Δυναμική εκδήλωση της Αχτίδας ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας της ΚΟ Αθήνας και της Σπουδάζουσας της ΚΝΕ

Μπροστά σε ένα πολυπληθές ακροατήριο που αποτελούσαν φοιτητές, σπουδαστές και εκπαιδευτικό προσωπικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, επικεφαλής της «Αγωνιστικής Αριστερής Οικολογικής Συμπαράταξης για την Αθήνα», Σπ. Χαλβατζής, μίλησε προχτές το βράδυ για την πολιτική σημασία των επερχόμενων δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και ανέλυσε την εναλλακτική πρόταση της «Συμπαράταξης» για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «από το λαό, για το λαό».

Η εκδήλωση την οποία συνδιοργάνωσαν στο Πολυτεχνείο οι ΚΟ ΑΕΙ - ΤΕΙ - Ερευνας του ΚΚΕ και οι οργανώσεις ΑΕΙ - ΤΕΙ της ΚΝΕ, έδωσε βήμα σε μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για να εκφράσουν μέσα από τις ερωτήσεις τους προς τον ομιλητή προβληματισμούς για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις πολιτικές εξελίξεις και την πρόταση της «Συμπαράταξης».

Ο Σπ. Χαλβατζής, αφού ανέπτυξε τη θέση της «Συμπαράταξης» για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση βοηθό, σύμμαχο και συμπαραστάτη των εργαζομένων, του λαού, του λαϊκού και μαζικού κινήματος, της νεολαίας, σημείωσε ότι η προεκλογική περίοδος είναι μια σκληρή πολιτική μάχη και ευκαιρία για ανάπτυξη πολύμορφης δραστηριότητας και επικοινωνίας με τον λαό για τα προβλήματα που τον απασχολούν. Με έμφαση στις συνέπειες και επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής στη μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας. Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο ρόλο της επιστήμης και της τεχνικής, στο ρόλο της εκπαιδευτικής κοινότητας, για το πώς το ΚΚΕ βλέπει το ρόλο της εργαζόμενης διανόησης στην ελληνική κοινωνία. «Οι άνθρωποι της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού μπορεί να ασκούν μεγάλη επίδραση στη διαμόρφωση μιας νέας αγωνιστικής συνείδησης», σημείωσε, τονίζοντας την ανάγκη για κοινή δράση όλων, κοινής προσφοράς για το κοινωνικό σύνολο, για τη συλλογική δράση.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Συνεχίζουν και την ερχόμενη βδομάδα τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζεται για άλλες πέντε μέρες, μέχρι και την Παρασκευή 31 του Μάη, η αποχή των πανεπιστημιακών, ενώ μια μέρα πριν, την Πέμπτη 30 του Μάη, θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ). Στην απόφαση περιλαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους φοιτητές επί πτυχίω, ώστε να εξετάζονται κατά περίπτωση.

Κλειστά αναμένεται να είναι την ερχόμενη βδομάδα τα πανεπιστήμια: Πάντειο, Ιωαννίνων, Ιόνιο, Θεσσαλίας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (οι εργαζόμενοι του οποίου έχουν κηρύξει απεργία). Παράλληλα, κλειστό θα είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι και την Τετάρτη 29 του Μάη με απόφαση της Συγκλήτου του, ενώ πολλοί ακόμα Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ αναμένεται να ανανεώσουν τις αποφάσεις τους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΔΕΠ.

Ωστόσο, διαφαίνεται ότι κάποιοι σύλλογοι προχωρούν στις αποφάσεις τους και στα διεκδικητικά τους πλαίσια, πέρα από το στενά οικονομίστικο πλαίσιο αιτημάτων της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ. Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, για παράδειγμα, εκτός από την απαίτηση να αυξηθεί ουσιαστικά το σύνολο των αποδοχών και των συντάξεων του ΔΕΠ και να ενσωματωθούν όλα τα δραχμικά επιδόματα στο βασικό μισθό, απαιτεί και να κατοχυρωθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, να καταργηθεί ο νόμος για την ίδρυση επιχειρήσεων από μέλη ΔΕΠ, να καθιερωθεί ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης που θα υπογράφεται κάθε χρόνο, να επιχορηγηθεί ειδικά η πανεπιστημιακή έρευνα από το κράτος σε όλες τις επιστημονικές περιοχές και για όλα τα μέλη ΔΕΠ.

Διεκδικεί ουσιαστική στήριξη της Δημόσιας Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης με σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών ώστε να μπορούν τα πανεπιστήμια να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και να αρθούν τα μέτρα που συμβάλλουν στην επιχειρηματική λειτουργία τους και να παγώσει κάθε ενέργεια προσαρμογής στη Διακήρυξη της Μπολόνια.

Αντίστοιχα διευρυμένα αγωνιστικά πλαίσια έχουν καταρτίσει κι άλλοι σύλλογοι, προσπαθώντας να πορευτούν στον αγώνα τους μαζί με τους φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες, ενάντια στη συνολική επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση από την κυβερνητική πολιτική.

Συνάντηση της ΠΟΣΔΕΠ με το ΚΚΕ

Στο πλαίσιο των συναντήσεων της Ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) με τα πολιτικά κόμματα, συναντήθηκαν προχθές τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Κοντός και Γιώργος Σαγιάς με τον Θόδωρο Τζιαντζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Παιδείας του Κόμματος.

Οι εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών εξέθεσαν τα οικονομικά και συνταξιοδοτικά τους αιτήματα, τονίζοντας ότι οι συντάξιμες αποδοχές τους φτάνουν μόλις στο 43% των αποδοχών που λαμβάνουν όσο είναι εν ενεργεία. Οι μισθοί στις χαμηλότερες βαθμίδες ξεκινούν από 300.000 δρχ., ποσό που δεν καλύπτει τις ανάγκες του επαγγέλματος, ενώ βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα της Ευρώπης. Ολα αυτά, σύμφωνα με τους πανεπιστημιακούς, οδηγούν σε συνολικότερη υποβάθμιση τα πανεπιστήμια, γι' αυτό θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Τα στελέχη του ΚΚΕ, από την πλευρά τους, χαρακτήρισαν δίκαια τα αιτήματά τους και άσκησαν κριτική σε μερίδα του Τύπου και δημοσιεύματα που κατασυκοφαντούν τον αγώνα των πανεπιστημιακών. Ωστόσο, τόνισαν ότι είναι απαραίτητο το διεκδικητικό πλαίσιο πανεπιστημιακών να συνδυαστεί με τη γενικότερη υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, να αντιδράσουν μαζί με το φοιτητικό κίνημα κι ολόκληρη την ακαδημαϊκή κοινότητα ενάντια στα νομοσχέδια που έρχονται για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα, τα Ινστιτούτα Διά Βίου Εκπαίδευσης, τις γενικότερες αντιδραστικές αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, προς υλοποίηση των αποφάσεων της Μπολόνιας και της Πράγας.

ΟΛΜΕ
Παράσταση διαμαρτυρίας για τους διορισμούς

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε χτες το μεσημέρι η ΟΛΜΕ, με αίτημα να γίνουν έγκαιρα διορισμοί 8.000 εκπαιδευτικών, ώστε να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία από το Σεπτέμβρη. Εκπαιδευτικοί, μόνιμοι και αναπληρωτές, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Παιδείας, όπου παρέμειναν, όσο αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

ΑΕΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Ελπιδοφόρα για το μέλλον του σπουδαστικού κινήματος στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) Ασπροπύργου είναι τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών, που έγιναν στις 16 και 17 Μάη. Ο αριθμός των ψηφισάντων ανήλθε στους 247, ανεβάζοντας το ποσοστό συμμετοχής σε σχέση με πέρυσι και ισχυροποιώντας το «Ενωτικό Αγωνιστικό Ψηφοδέλτιο».

Για τον ξεκάθαρο δρόμο που έχουν να επιλέξουν οι σπουδαστές των ΑΕΝ, αλλά και για την αναγκαία παρουσία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων, μίλησε στο «Ρ» ο Σταύρος Τσιμπίδης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου: «Στους σπουδαστές των Ακαδημιών σε σχέση με αυτούς άλλων σχολών είναι πολύ πιο ξεκάθαρος ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν. Σε μας δεν υπάρχουν ημίμετρα. `Η με τους εφοπλιστές στο δρόμο της συναίνεσης και της εμετικής δουλοπρέπειας ή απέναντί τους στο δρόμο του αγώνα και της αντεπίθεσης στην ασυδοσία του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Γι' αυτό και η παρουσία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων μέσα στη σχολή είναι αναγκαιότητα που επιζητούν οι ίδιοι οι σπουδαστές, αντιλαμβανόμενοι πως μόνο με την οργανωμένη πάλη και την εμπειρία των συναδέλφων μπορεί να αλλάξει η κατάσταση στη ναυτική εκπαίδευση, αλλά και στις τραγικές συνθήκες διαβίωσης και δουλιάς στα βαπόρια».

ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Κ/Δ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε σχολές
  • Τη Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μάη, διήμερες εκδηλώσεις στο ΤΕΙ Κοζάνης.

Τη Δευτέρα, στις 6 μ.μ., στο μεγάλο αμφιθέατρο, εκδήλωση για τα Ναρκωτικά. Θα μιλήσει ο Δ. Κλάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή της ταινίας «Ρέκβιεμ για ένα όνειρο».

Την Τρίτη, ο υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ Γ. Μητσιάκος θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο ΤΕΙ. Στις 2 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση - συζήτηση στο μικρό αμφιθέατρο, με θέμα Τοπική Αυτοδιοίκηση και Εκπαίδευση. Στη συζήτηση θα συμμετέχει και ο Δ. Πρωιμάκης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κεντροδυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.

  • Την Τρίτη 28 Μάη, στις 5 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Φλώρινας, θα γίνει εκδήλωση - συζήτηση, με θέμα το πρόβλημα των ναρκωτικών και το ρόλο της ΤΑ. Συμμετέχουν ο Γ. Μούλης, υποψήφιος νομάρχης της ΝΑΣ και Α. Αλαμάνου, μέλος της Επιτροπής Νέων Φλώρινας κατά των Ναρκωτικών.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ