Σάββατο 25 Μάη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΙ
Συνεχίζουν και την ερχόμενη βδομάδα τις κινητοποιήσεις

Συνεχίζεται για άλλες πέντε μέρες, μέχρι και την Παρασκευή 31 του Μάη, η αποχή των πανεπιστημιακών, ενώ μια μέρα πριν, την Πέμπτη 30 του Μάη, θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τη χτεσινή απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΔΕΠ). Στην απόφαση περιλαμβάνεται ειδική μέριμνα για τους φοιτητές επί πτυχίω, ώστε να εξετάζονται κατά περίπτωση.

Κλειστά αναμένεται να είναι την ερχόμενη βδομάδα τα πανεπιστήμια: Πάντειο, Ιωαννίνων, Ιόνιο, Θεσσαλίας και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (οι εργαζόμενοι του οποίου έχουν κηρύξει απεργία). Παράλληλα, κλειστό θα είναι το Πανεπιστήμιο Αθηνών μέχρι και την Τετάρτη 29 του Μάη με απόφαση της Συγκλήτου του, ενώ πολλοί ακόμα Σύλλογοι Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των ΑΕΙ αναμένεται να ανανεώσουν τις αποφάσεις τους για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις της ΠΟΣΔΕΠ.

Ωστόσο, διαφαίνεται ότι κάποιοι σύλλογοι προχωρούν στις αποφάσεις τους και στα διεκδικητικά τους πλαίσια, πέρα από το στενά οικονομίστικο πλαίσιο αιτημάτων της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ. Ο Σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, για παράδειγμα, εκτός από την απαίτηση να αυξηθεί ουσιαστικά το σύνολο των αποδοχών και των συντάξεων του ΔΕΠ και να ενσωματωθούν όλα τα δραχμικά επιδόματα στο βασικό μισθό, απαιτεί και να κατοχυρωθεί η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των μελών ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο, να καταργηθεί ο νόμος για την ίδρυση επιχειρήσεων από μέλη ΔΕΠ, να καθιερωθεί ο θεσμός της συλλογικής σύμβασης που θα υπογράφεται κάθε χρόνο, να επιχορηγηθεί ειδικά η πανεπιστημιακή έρευνα από το κράτος σε όλες τις επιστημονικές περιοχές και για όλα τα μέλη ΔΕΠ.

Διεκδικεί ουσιαστική στήριξη της Δημόσιας Δωρεάν Ανώτατης Εκπαίδευσης με σημαντική αύξηση των κρατικών δαπανών ώστε να μπορούν τα πανεπιστήμια να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και να αρθούν τα μέτρα που συμβάλλουν στην επιχειρηματική λειτουργία τους και να παγώσει κάθε ενέργεια προσαρμογής στη Διακήρυξη της Μπολόνια.

Αντίστοιχα διευρυμένα αγωνιστικά πλαίσια έχουν καταρτίσει κι άλλοι σύλλογοι, προσπαθώντας να πορευτούν στον αγώνα τους μαζί με τους φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες, ενάντια στη συνολική επίθεση που δέχεται η Ανώτατη Εκπαίδευση από την κυβερνητική πολιτική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ