ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ
Κοινός αντιλαϊκός άξονας με ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, στο όνομα της εξασφάλισης του ανταγωνισμού, αξιώνουν οι μεγαλοβιομήχανοι. Η αποθράσυνσή τους έφτασε στο σημείο να απειλούν ακόμη «πολιτικές παρατάξεις» που θα αποδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα

Τη δημιουργία, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, αντιλαϊκού άξονα για την αποφασιστική στήριξη των επιδιώξεων του μεγάλου κεφαλαίου πρότειναν, χτες, από το βήμα της Γενικής τους Συνέλευσης οι μεγαλοβιομήχανοι του ΣΕΒ. Χρησιμοποιώντας το αληθές επιχείρημα, ότι η πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων είναι κοινή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Οδ. Κυριακόπουλος, κάλεσε τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να πάψουν την ανούσια «εκλογική ή αντιπολιτευτική» τους πολιτική και να πορευτούν χωρίς να λογαριάζουν το πολιτικό κόστος. Από την πλευρά τους τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο αρχηγός της ΝΔ έσπευσαν να προβάλουν ο καθένας το δικό του πολιτικό χώρο ως τον πλέον κατάλληλο και αποτελεσματικό να φέρει σε πέρας τα κελεύσματα και τις αξιώσεις των εκπροσώπων της ολιγαρχίας. Στον αντιλαϊκό, πάντως, αυτό συνεταιρισμό και στο όραμα των μεγαλοεπιχειρηματιών να καθυποτάξουν κάθε κύτταρο της κοινωνίας στις δικές τους στοχεύσεις, όχι μόνο χωράει, αλλά και καλείται επισήμως να συμμετάσχει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία αναγορεύεται από το ΣΕΒ σε «ισότιμο εταίρο»! «Απ' αυτό το βήμα -- σημείωσε χαρακτηριστικά ο Οδ. Κυριακόπουλος -- απευθυνόμαστε προς όλους τους κοινωνικούς μας εταίρους. Σας τιμούμε και σας προσκαλούμε να συνεχίσουμε το διάλογο και τη συνεργασία για ένα καλύτερο μέλλον της ελληνικής κοινωνίας».

Ο αντιλαϊκός συνασπισμός που πρότειναν οι μεγαλοβιομήχανοι θα αποτελέσει το αφετηριακό σημείο για την παραπέρα επέλαση του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος των εργαζομένων. Στη «διαφορετική» αυτή συνέλευση των βιομηχάνων, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΒ, τα πράγματα τέθηκαν με το όνομά τους. Εν ολίγοις, αποσαφηνίστηκε με τον πλέον ωμό τρόπο ότι εφεξής τίποτα δεν είναι δεδομένο για τους εργαζόμενους και ότι όλα αλλάζουν γρήγορα. «Δε γίνεται δυστυχώς κατανοητό από τον πολιτικό κόσμο και τη δημόσια διοίκηση ότι όταν όλα στην εποχή μας κινούνται τόσο γρήγορα, δεν έχουμε ως χώρα την πολυτέλεια να χάνουμε και άλλο πολύτιμο χρόνο. Τώρα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για την πραγματική σύγκλιση», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Το τι πρέπει να αλλάξει άμεσα, το ανέφερε ο ο Οδ. Κυριακόπουλος. Να λοιπόν τι πρέπει να... κάνουμε:

  • Να επιλυθεί το Ασφαλιστικό στο σύνολό του με αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων
  • Να παραχωρηθούν νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Να θεσπιστούν και νέα επιχειρηματικά κίνητρα
  • Να μειωθούν οι δαπάνες κοινωνικού χαρακτήρα του δημοσίου
  • Να λειτουργήσει πλήρως ο ανταγωνισμός, δηλαδή να βασιλεύσει η πολιτική «τα μεγάλα ψάρια καταβροχθίζουν όλα τα άλλα».
Τι ΠΑΣΟΚ, τι ΝΔ...

Ουδείς εργαζόμενος βεβαίως έχει την παραμικρή αμφιβολία για τους κοινούς στόχους και την κοινή πολιτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το γνωρίζει και ο ΣΕΒ, αλλά ας καταγράψουμε τον... προβληματισμό-υπόδειξη του Οδ. Κυριακόπουλου προς τα δύο κόμματα: «Βρισκόμαστε μπροστά στο παράδοξο φαινόμενο οι απόψεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης να συγκλίνουν αισθητά, όλοι να συμφωνούν για την αναγκαιότητα τολμηρών μεταρρυθμίσεων, αλλά να προσαρμόζουν τις πολιτικές τους σε εκλογικές ή αντιπολιτευτικές σκοπιμότητες. Στην καλύτερη περίπτωση προσπαθούν μεν να πράξουν αυτό που πιστεύουν σωστό, αλλά το εμφανίζουν όμως ως αναγκαίο κακό, ή το αποσιωπούν. Με αυτόν τον τρόπο οι μεταρρυθμίσεις συναντούν ισχυρές αντιστάσεις και δεν προωθούνται με ταχείς ρυθμούς».

Στα ίδια πλαίσια, ο πρόεδρος του ΣΕΒ μίλησε για «παρωχημένη φρασεολογία που θεωρείται μεν προοδευτική αλλά στην πραγματικότητα είναι βαθύτατα συντηρητική και φοβάται το νέο...». Επ' αυτών ο Οδ. Κυριακόπουλος διαπιστώνει ότι:

  • Η κοινή γνώμη δεν υποστηρίζει ενεργά τις αναγκαίες αλλαγές παρά το γεγονός ότι συνειδητοποιεί την αναγκαιότητά τους!
  • Οι αντιδράσεις κάποιων ομάδων να μεγεθύνονται και να προβάλλονται από τα ΜΜΕ δυσανάλογα (σ.σ. αναφέρεται στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων!), και οι πολιτικοί, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, να μην τολμούν να πάρουν τα αναγκαία μέτρα!
...και το κόμμα του ΣΕΒ

«Κρίνουμε πολιτικές και όχι κόμματα», σημείωσε ο Οδ. Κυριακόπουλος, για να εξηγήσει ότι «εμμένουμε στην πολιτική των ίσων αποστάσεων από όλα τα πολιτικά κόμματα (...) διότι σκοπός μας είναι η συνεχής βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». Ωστόσο, ως άλλος... τρομοκράτης Μπους, κατά το πνεύμα, «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εχθρός μας», ο Οδ. Κυριακόπουλος τόνισε: «Θα πρέπει λοιπόν να είναι προφανές από όλες τις πολιτικές παρατάξεις, ότι θα μας βρουν αντίθετους σε όποιες πολιτικές αποδυναμώνουν την ανταγωνιστικότητα...»!

Το «νέο» όραμα των βιομηχάνων

Η ανταγωνιστικότητα, δηλαδή η αδιάλειπτη αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ, «είναι ένα νέο όραμα που θα πάρει τη θέση της ΟΝΕ και που θα μας συνεγείρει όλους και θα μας συσπειρώσει έτσι ώστε να συμβάλουμε όλοι μαζί για την επιτυχία του». Για να επιτευχθεί ο στόχος «χρειάζεται και η σύμπραξη της κυβέρνησης, που πρέπει να χαράσσει την αναγκαία πολιτική, Για να διατηρηθεί και να συνεχιστεί η ανάπτυξη απαιτείται μια εθνική στρατηγική. Η πολιτική αυτή δε θα πρέπει να υπακούει σε βραχυχρόνιες εκλογικές σκοπιμότητες. Αυτή η αναγκαία εθνική στρατηγική, που θα πρέπει να θέτει μακρόπνοους στόχους ανάπτυξης και σταθερούς κανόνες για την οικονομία, θα πρέπει να στοχεύει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα ενθαρρύνει την επενδυτική δράση ελληνικών και αλλοδαπών κεφαλαίων». Αυτά ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Οι συμφωνίες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στην κατεύθυνση λήψης αντεργατικών μέτρων και συρρίκνωσης των εισοδημάτων των εργαζομένων αποτελούν ένα καλό επιχείρημα για την ηγεσία του ΣΕΒ, για να ειρωνευτούν τους εχθρούς τους... εργάτες. Ανέφερε λοιπόν ο πρόεδρος του ΣΕΒ: «Με τον ισότιμο κοινωνικά εταίρο μας, τη ΓΣΕΕ, υπάρχει ήδη ένα δομημένο αποτελεσματικό παρελθόν διαλόγου ανάμεσά μας. Η πρόσφατη συμφωνία μας και η συλλογική σύμβαση που υπογράψαμε εξασφαλίζει ένα σταθερό περιβάλλον εργασίας για την επόμενη διετία και επιβεβαιώνει ότι οι εργοδότες δε στερούνται κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης»!

Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Τούς πρόσφερε «καλάθι» γεμάτο νέα δώρα

Με στόχο τη μετατροπή της Ελλάδας σε φορολογικό παράδεισο, ανακοίνωσε νέα φορολογικά κίνητρα για τράπεζες και την απαλλαγή των μετοχών των ΑΕ από φόρους κληρονομίας και γονικών παροχών

Ενα καλάθι γεμάτο νέα δώρα, κουβάλησε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στη συνέλευση του ΣΕΒ. Ούτε λίγο - ούτε πολύ, η γραπτή ομιλία Χριστοδουλάκη αποτελούνταν από 28 σελίδες. Μίλησε επί παντός του επιστητού, αναφέρθηκε, όμως, και στο «διά ταύτα». Ετσι, έχοντας σαν κεντρική θέση ότι η Ελλάδα πρέπει με οποιαδήποτε θυσία να προσελκύσει ξένα κεφάλαια:

  • Κάλεσε τους Ελληνες κεφαλαιούχους «ευπατρίδες» της αλλοδαπής ...να έλθουν στην Ελλάδα και να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους με τους ίδιους όρους που έχουν έξω. Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε ότι τους επόμενους μήνες, σε συνεργασία με τις τράπεζες, θα διαμορφωθεί πλαίσιο επιστροφής κεφαλαίων με υψηλές αποδόσεις χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις και γραφειοκρατία...
  • Ανακοίνωσε ότι θα επανεξεταστεί όλο το πλαίσιο φορολογίας των χρηματοοικονομικών προϊόντων (αμοιβαία κεφαλαία, ρέπος, παράγωγα) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ώστε, όπως δήλωσε, τα δικά μας να μη μειονεκτούν έναντι των ξένων...
  • Υπενθύμισε την τελευταία φορολογική ρύθμιση προς το εφοπλιστικό κεφάλαιο, σύμφωνα με την οποία μηδενίζονται ουσιαστικά οι σχετικοί φόροι.
  • Ενώ συνεχίζεται - υποτίθεται - ο διάλογος για το Φορολογικό, ανακοίνωσε την απαλλαγή από φόρο κληρονομίας ή γονικής παροχής των μετοχών των εισηγμένων και μη ανώνυμων εταιριών και την καταβολή μόνον του φόρου -εμπαιγμό - επί των συναλλαγών.
  • Δήλωσε, επίσης, την επέκταση του αφορολόγητου ορίου πρώτης κατοικίας και για τις κληρονομίες και τη γονική παροχή.
  • Αποκάλυψε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο «πλαίσιο», που θα επιτρέπει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να δανείζονται με ενεχυρίαση και έπειτα χρηματοδοτική μίσθωση της ακίνητης περιουσίας τους, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται κάτι τέτοιο.

Η απίστευτη, όμως, ευκολία, με την οποία μοιράζει φορολογικά προνόμια στους επιχειρηματίες, με μια προφανή λογική να μετατρέψει την Ελλάδα σε φορολογικό «παράδεισο», είναι κακό μήνυμα για τα λαϊκά στρώματα, τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό, μέσω της περαιτέρω αύξησης της φορολογικής τους επιβάρυνσης. Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει το αρνητικό για την κυβέρνηση κλίμα, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για το Κοινοτικό Πλαίσιο και την έκθεση του ΟΟΣΑ για τα «μαγειρέματα» επί χρόνια στο δημόσιο έλλειμμα, ανακοίνωσε ότι χθες εκδόθηκε σχετική άδεια για την υλοποίηση επένδυσης στον τουριστικό τομέα, ύψους 300 δισ. δραχμών. Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε και πάλι την κυβερνητική θέση, για ιδιωτικοποίηση μέχρι και 65% όλων των δημόσιων επιχειρήσεων με το κράτος να διατηρεί το 35% των μετοχών, καθώς και πώληση νέου ποσοστού μετοχών σε ιδιώτες του Χρηματιστηρίου.

Ως ...μεγάλος οραματιστής, επιχείρησε να εξωραΐσει το σκληρό, αντιλαϊκό χαρακτήρα των ακολουθούμενων πολιτικών, κηρύσσοντας διάφορα «μείγματα» ρεφορμιστικών πολιτικών. Κάνοντας, μάλιστα, λόγο για την ανάγκη ...Νέας Οικονομικής Πολιτικής (σικ), που θα συνδυάζει βελτίωση της ανταγωνιστικότητας με αύξηση της απασχόλησης, διαρθρωτικές αλλαγές με κοινωνική αποδοχή(!), ισχυρή ανάπτυξη με νέες επενδύσεις και εξάπλωση της επιχειρηματικότητας. Προφανώς, και ο ίδιος οπαδός της κατάργησης της πάλης των τάξεων, τις κυβερνητικές επιλογές, με στόχο την πλήρη υποταγή του εργατικού κινήματος στο κεφάλαιο, τις «έντυσε» με διάφορα βαφτιστικά ονόματα, όπως «πρότυπο κοινωνικής συνεννόησης και ευθύνης, όπου οι κοινωνικοί εταίροι μέσα σε μια δημοκρατική και ουσιαστική διαπραγμάτευση συζητούν...».

Το επικίνδυνο των απόψεών του αποκαλύπτεται, όμως, από την υιοθέτηση θέσεων για την ανάγκη «μακροχρόνιας παραγωγικής συμμαχίας», με διπλό στόχο τη βελτίωση της παραγωγικότητας και την αύξηση της απασχόλησης... Τη στιγμή που η ελληνική Παιδεία κλυδωνίζεται από τις απεχθείς και συνειδητά σχεδιασμένες κυβερνητικές επιλογές, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι «το 5% των εσόδων από ιδιωτικοποιήσεις που εισπράττει το Ελληνικό Δημόσιο θα διατίθεται για να βοηθά την έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας από νέους αριστούχους επιστήμονες, που είναι πιο ικανοί να ενσωματώνουν τη σύγχρονη γνώση στη νέα οικονομία...».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Εγγυόμαστε την ευημερία σας...

Πλειοδοτεί σε δεσμεύσεις ο Κ. Καραμανλής

Δεσμεύσεις ότι ο δρόμος των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και των ανατροπών των εργατικών κατακτήσεων είναι χωρίς επιστροφή, ανέλαβε ο Κ. Σημίτης, με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, λόγω της απουσίας του στη Ρώμη. Αυτός ήταν και βασικός άξονας της πρωθυπουργικής ομιλίας, διανθισμένος μάλιστα και με ολίγον ακροδεξιό κίνδυνο...

«Οσα πετύχαμε μέχρι σήμερα αποτελούν αφετηρία μιας νέας εποχής. Η χώρα μας δε γυρίζει ποτέ πίσω. Η ισχυρή Ελλάδα γίνεται έργο και αποκτά υπόσταση», σημείωσε και επικαλέστηκε μια σειρά στατιστικούς δείκτες (ανάπτυξη, επενδύσεις, δημόσιο χρέος, δημοσιονομική πολιτική, παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα) για να αποδείξει ότι η κυβερνητική προσπάθεια αρχίζει να αποδίδει... Επανέλαβε και πάλι ότι «τα επόμενα χρόνια το υπόβαθρο της μακροχρόνιας ανάπτυξης είναι η δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικότητας», η οποία ανθεί «όπου υπάρχει ανταγωνισμός, όπου δεν υπάρχουν γραφειοκρατικά εμπόδια». Με λίγα δηλαδή λόγια περιέγραψε την ιδανική, για τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις, κοινωνία.

Στην ομιλία του, δε θα μπορούσε να λείψει και ο μαϊντανός, του... ακροδεξιού κινδύνου... Τη στιγμή λοιπόν που ετοιμάζονται να κατεδαφίσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, ο Κ. Σημίτης επικαλείται την ανάγκη κοινωνικής σύγκλισης και προειδοποιεί ότι «ανάπτυξη που δε διαχέεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, που δε συνοδεύεται από κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας, είναι παροδική και καταδικασμένη. Ξυπνάει τη φοβία προς το ξένο. Αναγάγει τον απομονωτισμό σε εθνική αξία. Τότε η κοινωνία γίνεται ευάλωτη και επιρρεπής σε ακραίες πολιτικές και κοινωνικές επιλογές». Σα να λέει, δηλαδή, στους μεγαλοβιομήχανους δώστε μερικά ψίχουλα παραπάνω, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.

Ο Κ. Καραμανλής

Σαφείς και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις προτεραιότητες του κυβερνητικού προγράμματός του στην οικονομία ανέλαβε απέναντι στους μεγαλοβιομήχανους και ο Κ. Καραμανλής. Ταυτόχρονα κατέστησε σαφές ότι θα συνεχίσει να βάζει πλάτες για να επιβληθούν οι νεοφιλελεύθερες επιλογές, ασκώντας πιέσεις στην κυβέρνηση «να προχωρήσει».

«Η επανίδρυση του κράτους, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, οι τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές, η απελευθέρωση των αγορών, οι πραγματικές αποκρατικοποιήσεις και η φορολογική μεταρρύθμιση είναι μεγάλες και άμεσες προτεραιότητες», δήλωσε προσερχόμενος στη ΓΣ του ΣΕΒ ο πρόεδρος της ΝΔ. Στην ομιλία του αργότερα δεν έκρυψε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του κόμματός του στοχεύει αποκλειστικά στο να δημιουργήσει το κατάλληλο περιβάλλον για να «μεγαλουργήσουν» οι πολυεθνικές. «Για να γίνει η οικονομία ανταγωνιστική, χρειάζονται ανταγωνιστικές επιχειρήσεις. Και για να είναι ανταγωνιστικές οι επιχειρήσεις, χρειάζονται γόνιμο περιβάλλον», είπε χαρακτηριστικά. Εμφαση έδωσε στην «αναμόρφωση του κοινωνικού κράτους», με πρώτο σταθμό την «αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος», για το οποίο είπε με νόημα ότι «δεν μπορεί να γίνει μόνο σε μία δόση ή μόνο από μία κυβέρνηση». Επέκρινε την κυβέρνηση ότι αναβάλλει «όλες τις μεγάλες κρίσιμες αποφάσεις», επειδή, όπως είπε, φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχει ήδη μπει σε μια προεκλογική λογική, ενώ έχασε χρόνο στην προώθηση των «αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών». Επικαλούμενος διαρκώς τις εκθέσεις των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, υποστήριξε ότι «η όποια ανάπτυξη υπήρξε ήταν αποτέλεσμα των ευνοϊκών διεθνών συγκυριών, του δυναμισμού του ιδιωτικού τομέα, των εισροών από την ΕΕ και της προοπτικής των Ολυμπιακών Αγώνων».

ΙΣΟΖΥΓΙΟ
Στο ύψος τους τα ελλείμματα!

Σε πολύ υψηλά επίπεδα διαμορφώνονται και φέτος τα ελλείμματα του ισοζυγίου, που προέρχονται από τις εμπορικές και άλλες συναλλαγές της Ελλάδας με το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στο πρώτο τρίμηνο του 2002 έφτασε σε 5,56 δισ. ευρώ, από 5,59 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το έλλειμμα χωρίς τα καύσιμα καταγράφει περαιτέρω αύξηση κατά 131 εκατ. ευρώ στα 4,64 δισ. ευρώ. Το συνολικό έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έφτασε σε 2,03 δισ. ευρώ (2,49 δισ. πέρσι), εξέλιξη που, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, οφείλεται στην αύξηση των «καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ» καθώς και στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος στα καύσιμα. Σημαντική μείωση, τέλος, καταγράφεται στις εισπράξεις από τον τουρισμό, καθώς το συνάλλαγμα που μπήκε στη χώρα έπεσε στα 1,55 δισ. ευρώ (1,84 δισ. πέρσι).

ΣΕΡΡΕΣ
«Κλειστόν» για τους ΕΒΕ

Κλειστά παρέμειναν χθες τα περισσότερα καταστήματα στις Σέρρες και αρκετές βιοτεχνίες, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου της πόλης και της Ομοσπονδίας Εμπορικών και Βιοτεχνικών Σωματείων. Αιτία της κινητοποίησης αυτής είναι η διαμαρτυρία των επαγγελματιών των Σερρών για την αλλαγή του χαρακτήρα του Εμπορικού Κέντρου Προμαχώνα, που ενώ κατασκευάστηκε για να λειτουργήσει ως διαμετακομιστικό κέντρο εξελίχθηκε σε εμπορικό, που πουλά σε λιανικές τιμές εμπορεύματα από τρίτες χώρες.

Στις 10.30 το πρωί χθες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση των επαγγελματιών της πόλης στην πλατεία Κρονίου, που με πορεία κατευθύνθηκαν στο Δικαστικό Μέγαρο, όπου εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα των επαγγελματιών της πόλης για τη διακοπή των λιανικών πωλήσεων στο Διαμετακομιστικό Κέντρο.

Μέχρι αργά το απόγευμα χθες, συνεχιζόταν η εκδίκαση της υπόθεσης και η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε 2 βδομάδες περίπου. Να σημειωθεί ότι οι μεγαλέμποροι ιδιοκτήτες της ΠΡΟΜΑΧΩΝ ΑΕ είχαν οργανώσει αντισυγκέντρωση υπαλλήλων τους, που τους έφεραν έξω από το κτίριο του Δικαστηρίου για «μπούγιο» και εκφοβισμό των επαγγελματιών.

Ο αρχικός σκοπός του Διαμετακομιστικού Κέντρου, όπως καθορίζεται κι από το Καταστατικό του, ήταν να προωθεί μεγάλη ποικιλία υψηλής ποιότητας ελληνικών προϊόντων σε αγοραστές από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες, σε τιμές χονδρικής. Με την αυθαίρετη, όμως, αλλαγή του χαρακτήρα του, λειτουργεί σε βάρος των συμφερόντων των ΕΒΕ του Νομού Σερρών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ