ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 29 Μάη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Τα πάντα στα χέρια του υπουργού

Θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής στα μέσα Ιούνη

Εγνατία Οδός. Λ. χ., προς χάρη του έργου για την «τύχη» των εκεί αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το σ/ν, θα αποφασίσουν οι «αρμόδιοι» υπουργοί
Εγνατία Οδός. Λ. χ., προς χάρη του έργου για την «τύχη» των εκεί αρχαιοτήτων, σύμφωνα με το σ/ν, θα αποφασίσουν οι «αρμόδιοι» υπουργοί
Μέχρι τα μέσα Ιούνη θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής το αρχαιολογικό νομοσχέδιο, με κανονική διαδικασία και όχι με αυτή των κωδίκων, η οποία δεν επιτρέπει στη Βουλή να προχωρήσει σε καμία αλλαγή ή τροποποίηση.

Αυτό αποφάσισε χτες η Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, αφού μετά την έντονη αντίδραση των βουλευτών, ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος πήρε πίσω την αρχική του πρόταση να ψηφιστεί το νομοσχέδιο «άρον - άρον», με τη διαδικασία των κωδίκων.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, τόνισε ότι πρόκειται για νομοθέτημα με το οποίο αποκλειστικός αρμόδιος για όλα όσα αφορούν στις αρχαιότητες και στα μνημεία καθίσταται ο εκάστοτε υπουργός, χωρίς μάλιστα να λαμβάνει υπόψη του τη γνώμη των αρμόδιων οργάνων. Ο κομμουνιστής βουλευτής παρατήρησε ότι το νομοσχέδιο έρχεται να αντικαταστήσει ένα νόμο που ισχύει 70 ολόκληρα χρόνια, αλλά με τις διατάξεις του κινδυνεύει να καταστεί ένα «ανυπόφορο πράγμα» διοικητικών ρυθμίσεων. Ζήτησε να γίνουν πιο αυστηρές οι διατάξεις για την ανάμειξη της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» στα θέματα των αρχαιοτήτων και των μνημείων, προκειμένου να φτάσουμε στο σημείο - όπως ορίζει και το Σύνταγμα - όπου αποκλειστικά αρμόδιο για όλα να είναι το κράτος μέσω του υπουργείου Πολιτισμού. Τόνισε, επίσης, ότι η προστασία των μνημείων και αρχαιοτήτων πρέπει να γίνεται μέσα από την έρευνα - για την οποία στο ν/σ υπάρχουν μόνο απλές διακηρύξεις - και την κοινωνική τους ανάπτυξη.

Σημειώνουμε ότι ο Ε. Βενιζέλος ακύρωσε το σημερινό του ταξίδι στις Βρυξέλλες για τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Ελλήνων ευρωβουλευτών για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και την έναρξη της σχετικής ημερίδας, λόγω της συνεχιζόμενης και σήμερα συζήτησης του σ/ν στην επιτροπή. Τον υπουργό θα εκπροσωπήσει στις εκδηλώσεις ο Ζυλ Ντασσέν.

  • Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησε χτες ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το αρχαιολογικό νομοσχέδιο, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή του, ότι «το νέο νομοσχέδιο αντιστρατεύεται την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και μας βρίσκει αντίθετους».
«Ιντιφάντα και Κινηματογράφος»

«Ιντιφάντα και Κινηματογράφος», τιτλοφορείται το αφιέρωμα στον κινηματογράφο της Παλαιστίνης, που θα πραγματοποιηθεί (7-13/6) στον κινηματογράφο «Τριανόν».

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα γίνουν: Ημερίδα για την Παλαιστίνη. Συναυλία Παλαιστίνιων και Ελλήνων καλλιτεχνών. Ποιητικό και θεατρικό αναλόγιο, με ελληνική και παλαιστινιακή ποίηση. Εκθεση φωτογραφίας από την Ιντιφάντα και τη θηριωδία του ισραηλινού καθεστώτος. Επίσης, περιλαμβάνονται αφιερώματα στο παιδί και τη γυναίκα της Παλαιστίνης.

Στο αφιέρωμα θα συμμετάσχουν Παλαιστίνιοι σκηνοθέτες, μεταξύ των οποίων και η σκηνοθέτιδα Λιάνα Μπαντρ, διευθύντρια του Τμήματος Κινηματογράφου και Τεχνών του υπουργείου Πολιτισμού της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής και η ποιήτρια Ντιμά Αχμάντ, παραγωγός και διευθύντρια του Κέντρου Παραγωγής Κινηματογράφου.

Να σημειωθεί ότι η οργάνωση «Γιατροί χωρίς Σύνορα» και η Παλαιστινιακή Κοινότητα Ελλάδας θα τιμήσουν τη Μόνα Ελ Φάρα, εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Ενωσης Επιτροπών Υγείας.

Η είσοδος στις προβολές θα γίνεται έναντι συμβολικού εισιτηρίου και τα έσοδα θα δοθούν στην Παλαιστινιακή Ενωση Επιτροπών Υγείας.

Το αφιέρωμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις συνδιοργανώνουν οι παρακάτω φορείς: Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου - Τηλεόρασης, Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Προσωπικού ΕΡΤ, Ενωση Σεναριογράφων, Εταιρεία Συγγραφέων, Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Σύλλογος Γλυπτών, «Μικρό» - σωματείο για τη διάδοση της ταινίας μικρού μήκους, Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης. Στηρίζουν: ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΟΤΟΕ, ΟΔΥΕ, ΠΟΕΔΥΝ, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΚΕΘΙ και η Παλαιστινιακή Παροικία Ελλάδας. Συνδράμουν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και το ΥΠΠΟ.

Ετήσιος απολογισμός έργων

Το έργο της Α` Εφορείας Προϊστορικών - Κλασικών Αρχαιοτήτων, αρμόδιας και για την Ακρόπολη, παρουσίασε προχτές στο ΥΠΠΟ η έφορος, Αλκηστις Χωρέμη, στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεων των «Φίλων της Ακρόπολης».

Οπως αναμενόταν, η ομιλήτρια έδωσε μια ειδυλλιακή εικόνα για την «ενοποίηση» των αρχαιολογικών χώρων Αθήνας - που το αρχαιολογικό τμήμα της εκτελείται αποκλειστικά από την Α` ΕΠΚΑ - καθώς και για το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (ΝΜΑ), το οποίο, ως γνωστόν, χτίζεται πάνω σε σπουδαία και εκτεταμένα αρχαιολογικά ευρήματα.

Επίσης παρουσιάστηκαν τα νέα σημαντικά ευρήματα σωστικών ανασκαφών, λόγω των εργασιών της «ενοποίησης», του ΝΜΑ και των βοηθητικών έργων, ορισμένα από τα οποία ήταν γνωστά από σχετικές μελέτες που προτείνονταν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ άλλα παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά. Μεταξύ των πρωτοπαρουσιαζόμενων είναι και το πιθανολογούμενο ως ιερό του Πανός, που αποκαλύφθηκε στο λόφο της Πνύκας, συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Αιγινήτου και Αποστόλου Παύλου, όπου διευθετείται μία από τις εισόδους στον αρχαιολογικό χώρο. Εκεί βρέθηκε λαξευτός θάλαμος, στο τοίχωμα του οποίου υπάρχει ανάγλυφη παράσταση του Πανός να κάθεται σε βράχο και γυναικείας μορφής - πιθανόν Νύμφης - που χορεύει. Ανάμεσά τους υπάρχει δέντρο και αριστερά σκύλος στραμμένος προς τις δύο μορφές.

Η προϊσταμένη, εμμέσως, αποκάλυψε ένα μέρος της ένδειας της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, λέγοντας πως στο έργο της συντήρησης στη Βιβλιοθήκη Αδριανού απασχολούνται ελάχιστοι ειδικευμένοι μαρμαροτεχνίτες, από τους οποίους μόνον ένας μόνιμος και τρεις συμβασιούχοι, οι οποίοι συνεπικουρούνται, περιοδικά, από τρεις - τέσσερις ωρομίσθιους.

Ολλανδικές «Βάκχες»

Ενθουσιασμένοι που θα παίξουν στο Ηρώδειο, δηλώνουν οι ηθοποιοί και ο σκηνοθέτης του ολλανδικού θιάσου «Ζάιντελεϊκ Τόνελ Ολάντια», Γιόχαν Ζίμονς. Ο θίασος επισκέπτεται την Ελλάδα για πρώτη φορά, για να παρουσιάσει (2,3/6) τις ευριπίδειες «Βάκχες», στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας και του Ελληνικού Φεστιβάλ. Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 6/6 στο «Θέατρο Δάσους» της Θεσσαλονίκης.

Οι ελληνικές τραγωδίες αποτελούν το ρεπερτοριακό πυρήνα του θιάσου. Πρόκειται για πρωτοποριακό θεατρικό σχήμα, με μεγάλες επιτυχίες στην Ευρώπη και κύριο σκοπό να προσελκύσει το μη θεατρόφιλο κοινό. «Αγαπούμε την ελληνική τραγωδία και πιστεύουμε ότι αποτελεί κληρονομιά όλου του κόσμου. Πολλές φορές ένα έργο αποτελεί πηγή έμπνευσης για μας και ξέρουμε ότι μπορούμε να του δώσουμε μια άλλη διάσταση» σχολιάζει ο Γιόχαν Ζίμονς. «Ολοι οι άνθρωποι, όπου Γης, και περισσότερο οι Ευρωπαίοι, που ο πολιτισμός τους βασίστηκε στον κλασικό ελληνικό πολιτισμό, καταλαβαίνουν, εκτιμούν και απολαμβάνουν την ελληνική τραγωδία».

«Εδρα» Ν. Καζαντζάκη

«Εδρα» των Καζαντζάκη - Πρεβελάκη δημιουργεί το Φιλολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης και η «Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη», δικαίως, πανηγυρίζει.

Ηδη, υποβλήθηκαν υποψηφιότητες για τη συγκεκριμένη θέση, μετά την προκήρυξή της τον περασμένο Σεπτέμβρη. Απομένει η εκλογή του μέλους του διδακτικού - ερευνητικού προσωπικού, που θα καλύψει τη θέση και θα αναδείξει το έργο των δύο μεγάλων Κρητών λογοτεχνών.

Η εταιρία υπογραμμίζει το θετικό ρόλο της στην έκβαση αυτού του αιτήματός της, με τη συλλογή 350 χιλιάδων υπογραφών από Κρητικούς εντός και εκτός Ελλάδας, με συνεχείς ανακοινώσεις, συναντήσεις, συνεντεύξεις και παραστάσεις της.

Αρχιτεκτονική έκθεση

«Χαράλαμπος Σφαέλλος: Αρχιτεκτονική - ανάπτυξη», τιτλοφορείται η έκθεση που παρουσιάζεται από χθες έως τις 23/6 στο Μουσείο Μπενάκη. Πρόκειται για μια αναδρομή στο έργο του αρχιτέκτονα, με σχέδια και φωτογραφίες.

Η έκθεση αναπτύσσεται σε τρεις ενότητες: Στην πρώτη παρουσιάζονται αναπτυξιακές μελέτες που εκπόνησε στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Μεταξύ αυτών και η μελέτη για την ανάπτυξη 15 χωρών της Δυτικής Αφρικής, όπου εργάστηκε στο διάστημα 1970-71. Η δεύτερη προβάλλει το έργο του ως διευθυντή και μελετητή στον ΕΟΤ (1950-1957). Την περίοδο 1951-53 συνεργάστηκε με τους Δ. Πικιώνη, Πρ. Βασιλειάδη, Κλ. Κραντωνέλλη για τα ξενοδοχεία «Ξενία» Δελφών, Μυκόνου και Ναυπλίου. Ακολούθησαν μελέτες για τα «Ξενία» Καστοριάς, Αργοστολίου, Θάσου, Υπάτης, Τσαγκαράδας και Κέρκυρας. Η ενότητα αυτή περιλαμβάνει επίσης μελέτες ιδιωτικών ξενοδοχείων και παραθεριστικών συγκροτημάτων. Στην τρίτη ενότητα παρουσιάζονται οι μετά το 1975 μελέτες του. Την έκθεση συνοδεύουν φωτογραφικό υλικό από τα αρχεία των Χ. Σφαέλλου και Δ. Χαρισιάδη, που βρίσκονται κατατεθειμένα στο Φωτογραφικό Αρχείο του Μουσείου Μπενάκη, καθώς και πλούσια εικονογραφημένος κατάλογος.

Αποκάλυψη τοιχογραφιών του Γύζη

Σημαντικές τοιχογραφίες του Νικόλαου Γύζη ανακαλύφθηκαν σε βοηθητικό κτίσμα διώροφου, διατηρητέου νεοκλασικού στο Χαϊδάρι. Πρόκειται για σύμπλεγμα τοιχογραφιών που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος το 1862, γνωστές από γραπτές πηγές, αλλά που θεωρούνταν κατεστραμμένες. Εντοπίστηκαν κατά τις εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου, μαζί με άλλες συνθέσεις, που δεν αποδίδονται στο ζωγράφο.

Το ΥΠΠΟ ανακοίνωσε ότι το κτίριο βρίσκεται σε ιδιωτική έκταση 4.838 τ.μ., που αγοράστηκε από το ΥΠΠΟ έναντι 1.760.822 ευρώ. Το διατηρητέο θα διαμορφωθεί σε πολιτιστικό και εκθεσιακό κέντρο και θα παραχωρηθεί στο Δήμο Χαϊδαρίου. Οι εργασίες αποκατάστασης του συγκροτήματος και των τοιχογραφιών, θα πραγματοποιηθούν από το ΥΠΠΟ, με φορέα υλοποίησης το δήμο.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Γιορτής Βιβλίου στο Πεδίον του Αρεως. Σήμερα, στο «ΒΙΒΛΙΟcafe» θα παρουσιαστούν βιβλία του Γεράσιμου Ρηγάτου (7 μμ) και στις 9μμ το βιβλίο της Μαρίας Βενετή «Η διδασκαλία της φιλοσοφίας». Αύριο (7 μμ) το βιβλίο του Στέφανου Βούλγαρη «Χρονικό μιας πολιορκίας, 1798-1799» και (8.30 μμ) του Μισέλ Φάις, «Το μέλι και η στάχτη του θεού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ