ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Ιούνη 2002
Σελ. /56
Τα φούμαρα του εκσυγχρονισμού

Η αναγόρευση του καπνίσματος σε μείζον ζήτημα και η διαίρεση της κοινωνίας σε δύο στρατόπεδα, αναμφίβολα κάνει καλό στην υγεία του συστήματος

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Στόχοι της αντικαπνιστικής εκστρατείας είναι «η προστασία της υγείας των πολιτών, καπνιστών και μη καπνιστών, η διαφύλαξη του δικαιώματος της νεολαίας να μην εθιστεί στη βλαβερή συνήθεια του καπνίσματος» (Αλ. Παπαδόπουλος - υπουργός Υγείας). Αλήθεια, υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι οι εκσυγχρονιστές κυβερνώντες ενδιαφέρονται πραγματικά για την υγεία μας;

Αστεία πράγματα. Το τελευταίο που τους ενδιαφέρει είναι η υγεία των πολιτών. Αποδείξεις; Οσα και τα τρόφιμα που κυκλοφορούν εντελώς ανεξέλεγκτα - συγγνώμη με «ευθύνη»(!) των πολυεθνικών - και τα καταναλώνουν ανύποπτα οι πολίτες. Αποδείξεις; Ο μολυσμένος αέρας που αναπνέουμε, η απάνθρωπη πόλη που ζούμε, οι υπηρεσίες υγείας κοκ. Αρα υποκριτικό και προσχηματικό το ενδιαφέρον τους για την υγεία.

Προς τι λοιπόν η εκστρατεία; Το σίγουρο είναι ότι εξυπηρετεί περίφημα τα σχέδια της πλουτοκρατίας. Ενας διαρκής πόλεμος μεταξύ καπνιστών και μη καπνιστών, ένας πόλεμος ανηλεής με πάθος και φανατισμό, που διαρκώς θα υποδαυλίζεται και θα συντηρείται. Η διαίρεση της κοινωνίας σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα, η αναγόρευση του καπνίσματος σε μείζον θέμα αντιπαράθεσης και διαχωρισμού των πολιτών, αναμφίβολα εξυπηρετεί περίφημα τα κυβερνητικά σχέδια για αποπροσανατολισμό.

Γενικότερα ένας «εμφύλιος» σε τέτοια βάση έχει πιο μακροπρόθεσμη στόχευση και σίγουρα κάνει καλό στην υγεία γενικότερα του συστήματος. Ο,τι εμποδίζει την ενότητα και συσπείρωση των λαϊκών μαζών και ό,τι βγάζει καπνό συσκότισης και απόκρυψης του εχθρού, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπίζεται θετικά από το σύστημα.

Κατά τ' άλλα εννοείται οι κυβερνώντες δεν έχουν διανοηθεί να βάλουν φραγμό στην ελεύθερη διακίνηση των προϊόντων, ακόμα και αν πρόκειται για ναρκωτικά. Το σίγουρο είναι πάντως ότι οι δυνάμεις της αγοράς δε σκοτίζονται ιδιαίτερα από την αντικαπνιστική εκστρατεία. Ο πολίτης -πάντα- έχει το «δικαίωμα επιλογής». Ασφαλώς θα πληρώσει και το λογαριασμό.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΦΡΟΥΡΙΟ » ΑΠΑΝΘΡΩΠΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ: «Δε θέλουμε να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε φρούριο, θέλουμε όμως να προωθήσουμε ένα μοντέλο που να εγγυάται την ασφάλεια των πολιτών μας και θα βοηθήσει την ανάπτυξη» (Κλαούντιο Σκαγιόλα -υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας).

ΟΛΑ ΤΑ "ΚΑΚΑ" ΜΑΖΙ: «Στους δρόμους διακίνησης των λαθρομεταναστών, διακινούνται επίσης η τρομοκρατία, τα όπλα και τα ναρκωτικά» (ο ίδιος) (σ.σ. όλως τυχαίως συλλαμβάνουν μόνο τους μετανάστες).

ΟΜΟΡΦΗ ΕΥΡΩΠΗ: «Ομορφος κόσμος -όμορφη Ευρώπη. Ο χώρος που γέννησε τη δημοκρατία, τον ανθρωπισμό, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και το κράτος πρόνοιας κλωσάει τώρα -πολλοστή φορά στην ιστορία του, δυστυχώς -το "αυγό του φιδιού". Κεντροδεξιοί, κεντροαριστεροί, σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σπεύδουν να πάρουν την μπουκιά από το στόμα των ακροδεξιών -και υιοθετούν τα ξενόφοβα συνθήματά τους. Ετσι, ανερυθρίαστα και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις περίφημες "ευρωπαϊκές αξίες"... (Ειρήνη Καρανασοπούλου -ΝΕΑ).

ΕΞΩ!: «Η λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης, λαθρομετανάστευσης είναι απλή. Λιγότεροι μετανάστες με ίσα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα... Η χώρα μας έχει αρκετά προβλήματα, δε χρειάζεται να κάνει εισαγωγής ανεργίας, εγκληματικότητας, δυστυχείς». (Γ. Κύρτσος -ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).

Ο «ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ»: «Αντί των "προσωπικών δεδομένων" ο "Μεγάλος Αδελφός"; Στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, συγκαταλέγεται και η ψήφιση στο Ευρωκοινοβούλιο, νομοσχεδίου, βάσει του οποίου οι ανακριτές των αντιτρομοκρατικών ειδικών μονάδων διαθέτουν "ενισχυμένες αρμοδιότητες", προκειμένου για την παρακολούθηση προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο και άλλα ηλεκτρονικά αρχεία, όπως για παράδειγμα οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις!» (ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: ΑΓΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ- Βία και προβοκάτσιες.

ΑΥΓΗ: ΕΥΡΩ- ΣΚΟΥΠΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΤΟ ΓΥΨΟ ΟΙ ΚΑΠΝΙΣΤΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΠΕΡΝΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ...

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η ΖΩΗ ΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΤΣΙΓΑΡΟ?

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΠΟΥ ΚΑΙΕΙ?

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΜΟΝΟΝ ΚΑΤ? ΟΙΚΟΝ.

ΕΘΝΟΣ: Κάπνισμα- Φρουτάκια: ΤΑ 2 STOP ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΧΑΡΑΤΣΙ 5% ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ε.Ε.: ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ ΣΤΑ Ι.Χ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΧΤΑ ΔΩΣΤΑ ΟΛΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 5.024 ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ ΜΟΝΙΜΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.

ΧΩΡΑ: ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 2003.

ΕΣΤΙΑ: Ο ΑΥΡΙΑΝΟΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ- Αισθητή διαφορά Καραμανλή- Σημίτη.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΑΦΗΣΕ ΧΩΡΙΣ ΠΥΞΙΔΑ ΤΙΣ ΗΠΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Εν αρχή ην οι ΗΠΑ... «Τα μέτρα που ξεκίνησαν στις ΗΠΑ, προχώρησαν στη Βρετανία και στη Βόρειο Ευρώπη και ήδη κατεβαίνουν στη Μεσόγειο, δημιουργούν ένα σκηνικό ρητής απαγόρευσης που μπαίνει στην καθημερινότητα, ενώ ταυτόχρονα επιχειρείται κάτι ανάμεσα σε στιγματισμό του καπνιστή και κοινωνική απαξία του καπνίσματος. Για να υπάρξει αποτελεσματικότητα των μέτρων, έρχονται στη μέση και ποινές, συστήματα κυρώσεων, κλπ... Το κάπνισμα αγγίζει όσο λίγα πράγματα την καθημερινότητα, φανατίζει...» (Από άρθρο του ΒΗΜΑΤΟΣ).

Ποια πρόληψη; «Το βασικό ζητούμενο ωστόσο με το κάπνισμα -όπως και με τα ναρκωτικά άλλωστε- είναι η πρόληψη. Και προς αυτή την κατεύθυνση τα χθεσινά μέτρα δεν προβλέπουν και πολλά πράγματα» (Από το άρθρο των ΝΕΩΝ).

"Καθαρή" νικοτίνη: «Εντός του Ιουνίου κυκλοφορεί στις ΗΠΑ το Nico Water, ένα εμφιαλωμένο νερό που περιέχει νικοτίνη. Είναι ένα προϊόν που επιτρέπει στους αρειμάνιους να λαμβάνουν τη... δόση τους, χωρίς ταυτόχρονη πρόσληψη των άλλων καρκινογόνων παραγόντων που περιέχει το τσιγάρο. Η εταιρεία που παρασκευάζει το ιδιόμορφο νερό, η Quick Test 5, διενεργεί κλινικές έρευνες για να διαπιστώσει αν το Nico Water βοηθάει τους καπνιστές να σταματήσουν τη βλαβερή τους εξάρτηση από το τσιγάρο». (ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ -ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ). (σ.σ. φυσικά δε θα απαγορευτεί η διακίνηση του προϊόντος...)

Διακρίσεις: «Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες οι θέσεις καπνιστών στα εστιατόρια είναι περίπου σαν θέσεις εξορίστων ή λεπρών σε καραντίνες του 19ου αιώνα. Αντίθετα στη Γαλλία, με τη μεγάλη παράδοση των βαριών τσιγάρων "Γκολουάζ", "Ζιτάν" κλπ, οι θέσεις καπνιστών είναι στα πιο προβεβλημένα σημεία των εστιατορίων» (Ν. Μπακουνάκης -ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ